Corona is dol op verzetsstrijders

De mondiale coronacrisis lijkt steeds meer op een zeer langdurige uitputtingsslag. Het einde is nog niet in zicht en nieuwe maatregelen trekken het dunne elastiek waar veel ondernemers aan bungelen nog verder uit elkaar. Je verzetten tegen maatregelen klinkt weliswaar steeds verleidelijker, maar verlengt de crisis alleen maar. Solidariteit niet.

We kunnen het er met zijn allen wel over eens zijn dat het beleid in Nederland ten aanzien van de coronacrisis hier en daar nogal te wensen overlaat. Kritiek op de keuzes van onze regering is dan ook gerechtvaardigd.

Want waarom is er bijvoorbeeld zo lang gewacht met de boosterprik? Was de zware lockdown waar we nu in zitten wellicht te voorkomen geweest als we eerder waren begonnen met die derde prik?  Om ons zo beter te kunnen beschermen tegen die gevreesde Omikron-variant?

Samenspel

Kritiek op het beleid is niet alleen gerechtvaardigd, maar ook wenselijk. Een overheid moet altijd met een zekere argwaan worden bekeken. Dat wil echter niet zeggen dat het huidige verzet tegen de maatregelen erg handig is. Sterker nog: veel verzet speelt slechts het virus in de kaart.

Op een deur van een advocatenkantoor in Rotterdam is sinds kort een mooie tekst te lezen. Het kantoor nodigt via een tekst voorbijgangers, maar vooral dak- en thuislozen uit om ‘tijdens de koude wintermaanden’ binnen te komen en een kop koffie te drinken of een broodje te pakken.

De bedenker van dit hartverwarmende initiatief omlijst zijn of haar geste met een prachtige stelling:

‘Een samenleving wordt gevormd door een samenspel van individuen die bereid zijn een geheel te vormen’

Een geheel dus. Of noem het een team. Van mensen die samen proberen er het beste van te maken. Gelukkig stellen veel mensen zich inderdaad bereidwillig op als het gaat om het naleven van de maatregelen.

Scheuren

Maar de scheuren in dat vurig gewenste eendrachtige bastion worden wel steeds groter. Dat varieert van mensen die feesten organiseren (al dan niet thuis) en weigeren mondkapjes goed te dragen (ja, dus ook over de neus), tot actiegroepen die de ene na de andere rechtszaak aanspannen of willens en wetens een drukke kerstmarkt organiseren. Om dan maar te zwijgen verder over een zekere politicus van Forum voor Democratie die op zijn Twitter-account in een vastgemaakte tweet letterlijk zijn vele volgers oproept om zich niet te laten vaccineren.

Veel blijer kun je een virus dat zichzelf graag en zonder weerstand wenst te vermenigvuldigen niet maken, zou ik zeggen.

Misdadig

Het verzet komt in veel gradaties en soms gaat het regelrecht over in misdadig gedrag. Wat te denken van het nieuws van deze week: een organisatie genaamd Burgerfront die op meerdere scholen in Apeldoorn gedreigd heeft de leidinggevende voor een tribunaal te slepen als er geen afstand zou worden genomen van het coronabeleid. Hoe haal je het in je hoofd.

Dat misdadige verzet is niet alleen in Nederland een gegeven. Zo werd deze week ook bekend dat anti-vaxxers in Engeland massaal afspraken maken voor een vaccinatie. Klinkt mooi, zou je zeggen, tot je in de gaten krijgt dat ze helemaal niet de intentie hebben om een prik te halen. Ze boeken slechts massaal een plek in om er zo voor te zorgen dat mensen die daadwerkelijk een vaccinatie willen halen niet aan de beurt komen.

Je moet oprecht een behoorlijke kronkel onder je hersenpan hebben om iets dergelijks niet alleen te verzinnen, maar ook nog eens gewetenloos uit te voeren.

Begrip

Misdadig verzet dient keihard aangepakt te worden, maar voor andere vormen van verzet kun je nog best wel begrip opbrengen. Als kroegbaas of restauranthouder is het natuurlijk ook niet langer te verteren om je deuren opnieuw te moeten sluiten terwijl een paar kilometer verderop op Schiphol volle passagiersvliegtuigen vertrekken. Letterlijk vliegende buizen vol met mensen die dicht op elkaar gepakt zitten. Reizigers ook nog eens die in alle vrijheid hebben kunnen profiteren van niet-essentiële winkels die op Schiphol dus wel gewoon open mogen zijn.

Bijna al het verzet heeft echter een gemeenschappelijk kenmerk: het helpt ons geen donder vooruit. Illegale kerstmarkten kunnen zich gedragen als super-spreader, waardoor de druk op de zorg nog verder toeneemt. Individuen die murw geslagen door weer een nieuwe lockdown schijt hebben aan de regels, stuwen de besmettingscijfers weer op en politici die willens en wetens oproepen om je vooral niet te vaccineren zijn feitelijk medeverantwoordelijk voor de dood van kwetsbare mensen. Niet als medepleger, wel als moreel medeplichtige.

Solidariteit

Het klinkt ongetwijfeld allemaal weer veel te soft voor de militante boosmens, maar wat we nu in deze tijd nodig hebben is een welhaast ouderwetse solidariteit. Een wat stoffig concept natuurlijk, in deze individualistische tijd waarin winst en eigenbelang bijna altijd voorop lijken te staan. En toch zouden we al een stuk verder zijn als maatschappij als we ons best daar eens voor zouden doen.

Door bijvoorbeeld de komende tijd daar waar dat kan lokaal online te kopen, om zo de plaatselijke ondernemer te helpen. Of door de horeca te steunen met het aankopen van afhaalmaaltijden. Door wel die boosterprik te halen als de mogelijkheid zich aandient, geen grote feesten te geven thuis, zo veel mogelijk afstand te houden, de handen regelmatig te wassen en het mondkapje keurig over neus en mond te dragen.

Dit klinkt natuurlijk allemaal niet bijster sexy in de oren, maar in een pandemie moet je het ook niet moeilijker maken dan het is: je helpt met je gedrag een virus in het zadel of je doet een poging het virus de kop in te drukken.

Aan ons allen die keus.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

 

 

 

 

Delen