De agenda achter de waanzin van Baudet

De waanzin van Thierry Baudet van Forum voor Democratie kent praktisch geen grenzen meer. Waar de posterboy van radicaalrechts jaren geleden nog verkiezingen wist te winnen, is er inmiddels weinig meer over van zijn politieke belofte. Baudet is met zijn recente reptielen-opmerking nog verder afgegleden naar meelijwekkend complotgedrag. Maak alleen niet de fout om te denken dat er geen agenda achter zit.

Je kunt gemakkelijk je schouders ophalen over de zoveelste kolder van Baudet, maar hij blijft wel de leider van een politieke partij met vijf zetels in de peiling. Baudet heeft toegang tot het hart van onze democratie, het gaat hier bepaald niet om de gekke achterbuurman die in zijn joggingbroek rare teksten op Facebook zet.

Reptielen

Deze week baarde Baudet opzien door in een interview los te gaan op een samenzwering van ‘kwaadaardige reptielen’ die bestreden dienen te worden. Hij voegde daar zonder een spoortje ironie aan toe dat de enige man die deze ellende zou kunnen bestrijden niemand minder dan de Russische premier Vladimir Poetin is, in zijn ogen een held. De ‘Dark Knight’.

Terwijl zo’n beetje de rest van de wereld Poetin ziet als een oorlogsmisdadiger en de Russische leider dat helaas ook dagelijks met verve in de praktijk brengt, keert Baudet weer eens puberaal de kont tegen de krib.

Toch moeten we niet de fout maken om de provocaties van Baudet louter af te doen als puberaal dwarsliggen. Er zit wel degelijk een agenda achter. Een kwaadaardige agenda.

Patroon

De kunst is om het patroon te zien in de waanzin van Baudet. Hij grossiert al enige tijd in complottheorieën waarbij het telkens gaat over de eerzame strijd van de gewone hardwerkende burger tegenover elitaire kwaadaardige machthebbers, die er alles aan doen om de eerzame burger kapot te maken.

Dat zien we terug in zijn uitspraken over het World Economic Forum, over minister Sigrid Kaag (die op een opleiding zat waar volgens hem spionnen worden geronseld), over een nieuwe wereldorde en over het bestaan van een Deep State, een niet democratisch gekozen schaduwregering.

Icke

De reptielen-theorie is ook beslist geen losse flodder. Baudet wees al eerder instemmend op de gedachten van de Britse complotdenker en holocaust-ontkenner David Icke. Zo wees hij vorig jaar op Twitter nog op een interview bij café Weltschmerz met de Britse complotdenker en voegde hij de tekst toe: ‘De man die keer op keer gelijk bleek te hebben’. In juli van dat jaar liet Baudet de term reptielen ook al een keer vallen in een gesprek met Sietske Bergsma.

Icke slingert bij voortduring de theorie de wereld in dat vooraanstaande figuren in de wereld, van het Britse koningshuis tot Amerikaanse presidenten, eigenlijk reptielen in mensengedaante zijn. Zij zijn er op uit om controle te krijgen over de economie, de wetenschap, de media enzovoort.

Binnen die theorie zijn de meest invloedrijke reptilians de Rothschilds, die met hun ‘joodse kliek’ of cabal wereldmacht nastreven. De gedachten van Icke staan bol van het antisemitisme en hij gebruikt onder meer de ‘Protocollen van de Wijzen van Sion’, waaruit te halen valt dat de Joden een nieuwe wereldorde nastreven.

Deze protocollen werden gretig gebruikt door de nazi’s (Adolf Hitler refereert eraan als bron voor zijn politieke inspiraties), en in recentere tijden door extreemrechtse denkers, complotdenkers en antisemieten, terwijl het om een geheel fictief verslag gaat van een zogenaamde vergadering van Joodse leiders in Bazel in 1897. Het is een vervalsing, die vergadering is er nooit geweest.

Gevaarlijk

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding noemde vandaag nog de gedachten van Icke ‘meer dan ogenschijnlijk maffe theorieën. Het zijn hele gevaarlijke verhalen, veelal oude antisemitische verhalen, verpakt in een nieuw jasje. In de kern bestaan ze uit de ontmenselijking van Joden’.

De NCAB sprak zich uit naar aanleiding van het gegeven dat Icke op 6 november op de Dam in Amsterdam meedoet aan een manifestatie, georganiseerd door Samen voor Nederland, een club waar ook Forum voor Democratie bij is aangesloten.

De woorden van Baudet kun je gerust een reptielenfluitje noemen. Zeker omdat Baudet al eerder tweets retweet over de ‘val van de cabal’. Antisemieten en verstokte complotdenkers weten dan ook donders goed wat hij wil zeggen met de term reptielen. Naar schatting 4% van de Amerikaanse bevolking hecht overigens geloof aan deze bizarre theorie.

Zwart

Naast het ophitsen van goedgelovige mensen heeft een complottheorie nog een effect. Zoals bijzonder hoogleraar radicalisering, extremisme en complotdenken Willem van Prooijen al eens naar voren bracht in relatie tot het gedrag van Baudet.

‘Een complottheorie kan ook een middel zijn om je politieke tegenstander zwart te maken. Het geeft naar de kiezer aan: die persoon is niet pluis. Niet helemaal te vertrouwen. Dat idee is hij aan het voeden’.

Het is te gemakkelijk om de waanzin van Baudet louter af te doen als een kinderachtige manier om te provoceren en aandacht te trekken. Wat Baudet doet is geen toeval, het zijn geen ondoordachte oprispingen. In bijna alles wat hij doet en zegt, probeert hij anderen verdacht te maken. Er wordt altijd een duidelijk vijandbeeld neergezet.

Over wetenschappers die niet deugen, journalisten die – al dan niet betaald – het narratief van de overheid volgen, verwijfde westerse politici, collega´s die te dom zijn om te begrijpen wat er aan de hand is en asielzoekers die ‘ons lichaam’ in hordes tegelijk binnenvallen en zo zorgen voor ‘homeopathische verdunning’.

Vijandbeeld

Baudet heeft een vijandbeeld nodig om zichzelf neer te kunnen zetten als de grote Verlosser. De sterke man die ons komt redden van de vele vijanden. Daar past ook zijn adoratie voor de Russische president Poetin in. De vijand van je vijand is immers je vriend.

Op een partijcongres in 2017 was Baudet al duidelijk over de manier waarop hij de wereld ziet.

Nu worden we aangevallen door een vijand die we nog niet eerder tegenover ons hebben gehad. Een atypische vijand. Een vijand die ons eigen uniform draagt. We worden aangevallen door degenen die ons zouden moeten beschermen. Zij die zouden moeten waken over onze integriteit, onze cultuur en onze tradities: zij die een verantwoordelijkheid dragen voor het voortbestaan van de gemeenschap; juist zij, juist deze mensen hebben zich – van binnenuit – tegen ons gekeerd. Het Westen lijdt aan een auto-immuunziekte. Een deel van ons organisme – een belangrijk deel: ons afweersysteem, datgene wat ons zou moeten beschermen – heeft zich tegen ons gekeerd. Op elk vlak worden we verzwakt, ondermijnd, overgeleverd. Kwaadwillende, agressieve elementen worden ons maatschappelijk lichaam in ongehoorde aantallen binnengeloodst..’

Het hele verhaal over de reptielen is dan ook terug te voeren op het vijandbeeld waar Baudet zijn handelsmerk van heeft gemaakt. De (politieke) tegenstanders moeten verdacht worden gemaakt in een oneindig frame. Zij zijn de landverraders, zij vormen de elitaire en kwaadwillende groepen waartegen moet worden gestreden, zij vormen de kwaadaardige elementen die onze samenleving het liefst wensen te ondermijnen.

Beweging

Het geroeptoeter van Baudet is allang niet meer voor het grote kiezerspubliek. Zijn eerdere overwinningen op het politieke vlak, zo werd hij de grootste tijdens de Provinciale Verkiezingen in 2019, zijn inmiddels verdampt. Baudet wil met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen grote factor meer zijn in de politiek, hij wil een grote maatschappelijke beweging oprichten. Dat verklaart ook zijn pogingen om eigen scholen op te richten, een eigen land (Forumland) en munt. Natuurlijk weet hij ook wel dat een eigen Forumland er nooit gaat komen, maar hij speelt zo wel handig in op het verlangen van mensen om terug te gaan naar hoe het ooit was. Ver weg van de invloed van die vermaledijde elitaire globalisten.

Hij zoomt daarbij in op gevoelens van ontevredenheid en wijst bij voortduring zondebokken aan. De vluchtelingen, het globalisme, de elites.

Of je veel aandacht moet schenken aan Baudet staat altijd open voor debat. Ik vind persoonlijk dat we zijn fratsen wel degelijk moeten blijven benoemen. Dat heeft niet zozeer te maken met Baudet zelf, als wel met het gegeven dat juist in crisistijden akelig veel mensen nog altijd gevoelig zijn voor een leider die de wereld in zwart-wit-termen omschrijft, zijn strijd neerzet als louter goed tegen louter kwaad en de schuld bij zondebokken legt, waaronder de Joden.

Het verleden heeft helaas al vele malen geleerd wat daarvan kan komen.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen