De criminalisering van de maatschappij

 

Geloof het of niet.

Maar soms staat er ineens een vader voor de rechter die zijn zoon een oplawaai heeft verkocht. Of andersom.

En zo nu en dan kom ik zelfs mensen tegen die zich moeten verantwoorden voor het op straat gooien van een (leeg) blikje bier.

Ik vraag me dan altijd af of dat nu allemaal wel zo nodig is. Moet je elke ongewenste gedraging voor de rechter brengen?

Deze week was er weer zo’n rechtszaak.

Over Ibrahim. In de jaren negentig zijn vaderland ontvlucht en nu op weg naar een eerzaam leven in Nederland. Ibrahim werkt zich naar eigen zeggen een slag in de rondte. Niet voor een blitse scooter of een Iphone, maar om zijn vader te helpen met diens net opgestarte restaurant.

Als Ibrahim vrij is, wil hij nog wel eens genieten van de vrijheden van zijn nieuwe thuisland. Even de geest ontspannen met een jointje in de grote stad.

Dan gaat het mis. Een volgens Ibrahim hysterisch mens pakt zomaar zijn joint uit de asbak en begint vrolijk zijn eigendom te inhaleren. Het beleefde verzoek van Ibrahim de joint terug te geven, stuit op onbegrip en agressie. De vrouw gebruikt haar handen nogal wild om iets duidelijk te maken.

En Ibrahim begaat de fout om de vrouw te kalmeren door haar pols vast te pakken.

Tsja. Mishandeling.

Justitie is er als de kippen bij om Ibrahim te vervolgen. Zo gaan we niet met elkaar om in Nederland. Beetje vreemde vrouwen bij de pols pakken. Dat gaat zomaar niet.

En dus staat de jonge ondernemer op een woensdagochtend zomaar ineens voor de rechter. Hij doet in perfect Nederlands verslag van wat hem is overkomen. Hoe beleefd hij is gebleven en hoe hij zich af had gevraagd wat hij dan had moeten doen? De politie bellen soms? Aangifte doen van de diefstal van een joint?

Ja, zegt de rechter van dienst zonder een spoortje van ironie. Het zonder toestemming wegnemen van andermans goed is diefstal en daar kun je gerust de politie voor bellen. Dan ga je niet eigenhandig op deze agressieve wijze tussenbeide komen. Ibrahim had toch ook de barkeeper om hulp kunnen vragen?

De zaak is voor de rechter een ABC’tje. De hysterische vrouw heeft naar eigen zeggen pijn ondervonden. Ibrahim geeft toe haar bij de pols te hebben gepakt. Mishandeling.

Wettig en overtuigend bewezen. Ibrahim mag dokken. Volgende zaak.

De rechtspraak is soms een circus zonder clowns.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *