De crimineel Adolf Hitler

 

Adolf Hitler noemt men ook wel de grootste crimineel aller tijden. Zijn poging om de joden uit te roeien de grootste misdaad ooit.

Hitler is derhalve officieel een slecht mens.

Zanger Johannes Heesters (105! en erg populair in Duitsland) wordt op dit moment het vuur aan de schenen gelegd omdat hij in een televisie-programma (DWDD) Adolf Hilter een ‘goede kerel’ noemde.

Niet echt een juiste typering, lijkt me. Als iets ergens nog taboe is in de huidige maatschappij, dan is dit er toch zeker (en terecht) wel een.

Zo bekeken lijkt het dan ook meer dan terecht dat Heesters de volle laag krijgt van politiek correct Nederland.

Echter:

In hetzelfde programma is ook te zien dat zijn vrouw hem corrigeert. Zij stelt -terecht- vast dat je dit niet kan zeggen over Hitler. Hij is immers ‘de grootste misdadiger van de wereld’.

 Heesters erkent vervolgens de stellingname van zijn vrouw  en verduidelijkt zichzelf met de volgende woorden: ‘Dat weet ik, poppie. Maar hij was aardig voor mij’.

Dat woordje mij. Dat doet het hem voor mij.

Is het namelijk zo moeilijk om je voor te stellen dat zelfs de grootste misdadiger ooit best aardig kan zijn voor individuele personen?

Lijkt me toch niet.

De mens is geconditioneerd om misdadigers louter en alleen te zien als slechte mensen. Iets dat ver van ons af staat. Misschien is het wel de angst voor onze eigen duistere kant.

Als het gaat om grote misdaden, dan komt het woord monster al snel boven. Ik zie dat in bescheiden vorm terug in de rechtszaken die ik volg. Een verdachte van verkrachting of roofovervallen is automatisch bijna intrinsiek slecht voor mensen die aan de zijkant een zitting volgen. Dat wat hij doet wordt vaak allemaal door die bril gezien. Ook al spreken rapporten van deskundigen ook over de goede kanten van de verdachte. Zijn zorgzaamheid bijvoorbeeld of zijn toewijding aan zijn gezin. 

Begrijp me niet verkeerd. ik heb er geen enkel probleem mee om Adolf Hitler een monster te noemen. Dat was hij (al moeten we ook niet vergeten dat het vooral ‘doodgewone’ Duitsers waren die de concentratiekampen maakten, onderhielden en bijvoorbeeld voorzagen van steeds efficientere verbrandingsovens)

De ergste veroordeling voor Hitler is wat mij betreft nog niet erg genoeg.

Maar ik geloof best dat Adolf Hitler voor een selecte groep mensen aardig was.

En ik geloof ook dat een 105-jarige dat best mag zeggen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *