De dagvaarding van Wilders

 

De kogel is door de (linkse) kerk. Politicus Geert W. zal zich op 20 januari moeten verantwoorden voor zijn uitlatingen aan het adres van Moslims.

Zijn dagvaarding telt maar liefst 21 pagina’s en het medicircus rond zijn persoon draait al weer op volle toeren. Zo moet de Telegraaf-lezer welhaast wel denken dat Wilders in zijn eentje de regie voert. Volgens de wakkere ochtendkrant brengt Wilders even zelfstandig Mohammed B. als getuige voor de rechter, samen met maar liefst 24 andere getuigen.

De werkelijkheid is natuurlijk een andere. Niet Wilders beslist over de getuigen. Dat doet de rechtbank en die zal, zo is mijn inschatting, nooit en te nimmer zoveel getuigen toestaan. Daar komt nog bij dat een rechtbank wel de waarde van een getuigenis moet inzien. Hij of zij moet nadrukkelijk en uit eigen wetenschap iets kunnen zeggen over het door de verdachte gepleegde strafbare feit.

Het lijkt mij sterk dat Mohammed B. iets kan zeggen over de eventuele fouten van Wilders, maar we zullen zien. Het is en blijft een bijzondere zaak.

Maar er is nog iets geks aan de hand. Wilders heeft zijn strafzaak handig om weten te draaien naar een zaak over de vrijheid van meningsuiting. Een rechtszaak van het vrije Westen tegenover de onverdraagzaamheid van een oprukkend geloof, zo u wilt.

Dat is natuurlijk onzin.

Wij in het mondige Nederland zijn gewend om onze mening overal luid te verkondigen. Ook dit weblog is er een voorbeeld van. Wij Nederlanders vinden dat een belangrijk recht waar we met alle middelen voor moeten strijden.

En dat is terecht.

Maar we mogen ook wel eens stil staan bij het gegeven dat vrijheid van meningsuiting geen absoluut recht is.

Onze vrijheid wordt beperkt door allerlei nationale en internationale wetgeving. Allemaal op papier gezet om de een te beschermen tegen de willekeur van de ander.

Die wetgeving is ook bepaald geen dode letter.

Er worden dagelijks in Nederland mensen veroordeeld omdat ze in een bepaalde situatie dachten even hun mening te kunnen ventileren. Belediging, laster, smaad en bedreiging. Het zijn nog altijd strafbare feiten waar iedere burger voor kan worden veroordeeld.

Wilders is een burger en dus is het de normaalste zaak van de wereld dat hij zich moet verantwoorden bij de rechter voor zijn uitlatingen. Het feit dat hij als politicus een bepaalde macht heeft, maakt dat alleen maar pregnanter.

Mij maakt de uitkomst van deze rechtszaak overigens helemaal niets uit. Het zou me niet verbazen als de politicus wordt vrijgesproken en als glorieuze winnaar uit de strijd komt. Inclusief de onvermijdelijke zetelwinst.

Het belang van de rechtszaak zit hem in de rechtszaak zelf. 

Wat er verder ook van die zaak zal komen, ik denk dat Wilders op een hele andere manier bestreden dient te worden. Politici zullen, meer dan nu, moeten aantonen dat de denkbeelden van Wilders en de zijnen ondoordacht zijn.

En dat ze zelfs bij uitvoering leiden tot meer problemen.

Delen

0 reacties

 1. Chris
  Ik heb je commentaar op mijn bericht in het vorige onderwerp van je blog gelezen, waarvoor mijn dank maar in het algemeen kan ik zeggen dat burgers er naar mogen/moeten streven dat de diensten die de overheid aanbiedt ook goed functioneren. Nu gaar het over Wilders, die er echt een sport van maakt de overheid van alles de schuld te geven, maar goed hij kan niet anders in de oppositie. Ik deel zijn standpunten in politieke zin soms wel soms niet, ik deel zijn afkeer tegen de islam, maar ik heb een afkeer tegen iedere vorm van religieuze sektes. Religie is persoonlijk, wereldreligies zijn voor mij gevaarlijke sektes. Ik vind iedere sekte een achterlijk verschijnsel. En stem dus niet op Wilders.

  Justitie functioneert van alle instituten die de staat ( de overheid ) beheert en daar een monopolie positie inneemt het allerberooerste. Er worden heel veel mensen vervolgd door het OM en juristen, eindeloze procedures, heel veel mensen zitten onschuldig in de cel, criminele barbaren die met foutjes vrijkomen, agressieve politeiagenten, een Harm Brouwer die er een poppenkast van maakt door iedere kritiek waar de ware feiten worden getoond door journalisten, rechtspsychologen en advocaten met een sociaal engagement, met cliche’s in de doofpot te houden. Nu is Wilders aan de beurt om de staatsterreur te ondergaan.

  Ik heb de hele dagvaarding vorige week al gelezen, een gedupeerde van de terreur van justitie stuurde de dagvaarding op. Wilders maakt zich zeker te druk om hoofdoeken en zo maar hoe zat het ook al weer? Waarom loopt hij 24 uur met bodyguards rond en zo?

  Justitie moet Wilders met rust laten, hij mag alles wat hij heeft gezegd gewoon zeggen, de mensen waarvoor hij bescherming nodig heeft mogen van mij wel terug naar hun thuisland, dat wel, ze hebben vast nog wel een hun tweede paspoortje ergens liggen

 2. Dag Chris, deze dagvaarding is een beetje kort. De website van de PVV heeft ‘m helemaal. Ben heel benieuwd naar de uitspraak.

 3. Ik vind ’t totaal niet schokkend dat sommige van z’n uitspaken worden getoetst door een rechter.

 4. Antoni,

  Ik deel je visie op justitie niet. Er zitten niet ‘heel veel’ mensen onschuldig vast en er komen nauwelijks criminelen vrij op basis van fouten, laat staan door foutjes. Ik weet niet waar je deze ‘kennis’ vandaan hebt. Wellicht lees je de verkeerde krant.

  Ik vind het zelf een goede zaak dat de uitspraken van Wilders getoetst worden. Wat de uitkomst ook zal zijn, het moge duidelijk zijn dat vrijheid ven meningsuiting geen absoluut recht is. Er zijn gelukkig beperkingen, in het leven geroepen om anderen te beschermen. In het ‘mondige’ Nederland wil men dat nog wel eens vergeten.

  Ik vind zelf overigens wel dat Wilders op een andere manier dient te worden bestreden. Gewoon, in de politieke arena. Laat maar zien dat zijn maatregelen ondoordacht zijn en veelal het tegenovergestelde effect zullen hebben (zwaarder straffen, schandpalen enz)

 5. Chris
  Het was me al eerder opgevallen dat jij en ik een ander beeld hebben van justitie. Maar dat dit komt omdat ik geen kranten lees is uit de lucht gegrepen onzin, hoor.

  Ik lees alle kranten op de websites die ze hebben en veel websites/blogs die over justitie gaan. Ik meen goed geinformeerd te zijn. Er worden ieder jaar honderden mensen onschuldig veroordeeld door broddelwerk van het OM en/of de rechter. Bovendien is het old boys netwerk waar ze in verkeren een incestueus gebeuren.

  De schuld bekentenissen van ex-rechter Wicher Wedzinga jou wel bekend neem ik aan, spreken boekdelen en dan heeft hij nog veel achtergehouden dat te pijnlijk is voor hemzelf om te publiceren.
  De (kinder)porno officieren, rechters/advocaten/ambtenaren, de fraude die gepleegd wordt door rechters en het OM waar hele groepen advocaten ( Plasman, Boone, Welski, Meierink etc. ) zich tegen te weer moeten stellen, justitie is voor mij een grote stinkende onwetenschappelijke puinhoop.
  Verder weet ik ook uit eigen ondervinding en onderzoek en van de kranten en tv actualiteiten programma’s die ik volg dat er criminelen/psychiatrische patienten/pedo’s bij justitie werken en heel veel politieagenten niet opgewassen zijn tegen de druk van hun werk, ik zie genoeg ellende in de hoofdstad van ons land waar ik vaak ben. Ik praat met burgers over hun ervaringen met justitie en behandel ( als therapeut )slachtoffers ( verdachten ) van hun eendimensionele waanzin.

  Dus…

  PS. De vervolging van Wilders is gebaseerd op bemoeizucht, typisch nederlands.

 6. @antoni: er worden in Nederland jaarlijks 200.000 vonnissen uitgesproken. Daar zullen best mensen tussen zitten die onschuldig zijn. Ik denk dat het hier statistisch gezien om een kleine groep gaat. Erg genoeg, maar geen systeem ter wereld kan hier iets aan doen.

  Fraude door rechters? Ik ken de zaak van Wedzinga, maar voor de rest is er weinig bekend van fraude door rechters of voormalige rechters/raadsheren.

  Pedofielen heb je overal, dus vast ook wel bij justitie. De websites die verhalen over een groot pedonetwerk bij overheid/justitie neem ik volstrekt niet serieus.

  Ik denk dat je zelf wellicht wat eendimensionaal te maken hebt met dat wat er fout gaat. Het internet is bij uitstek een verzamelplek voor mensen die menen benadeeld te zijn. Klagers zijn actief. Mensen die tevreden zijn niet. Bovendien zijn klagers vaak mensen die door (begrijpelijke) emotie niet altijd dicht bij de waarheid staan.

  Bovendien: er zullen maar weinig mensen tevreden zijn over het werk van justitie cq politie. Inherent aan het werk.

  Ik zit dagelijks in het land van justitie en volg duizenden zaken, waaronder ook civiel en kanton. Op basis van die ervaring deel ik je mening in het geheel niet.

  Wat de vervolging van Wilders betreft: het is bij uitstek de taak van justitie om zich met deze zaken te bemoeien.

 7. Wel stoer adres Binnenhof1A. Een idd dit wordt weer een zetelwinst voor Geert. Ik blijf ook nog steeds metmijn stem op hem.

 8. Chris
  Ik lees niet genoeg, denk eendimensionaal, vertrouw te veel op internet en maak niets mee zoals jij in justitieland? Je denkt maar hoor, maar erg doortastend is het niet wat je schrijft.
  Alles bij het oude laten, geen herzienigsraad, geen advocaten bij de verhoren etc. en alle fouten met slachtoffers gewoon laten gebeuren, is dat jouw advies?
  Je schreeuwde ook al eerder om hogere straffen, officieren die niet meer wisten wat ze deden met hun lage strafeis. Maar je begreep de zaak gewoon niet!

  Volgens mij doe jij je werk voor de kick en heb je weinig medegevoel voor die mensen wiens leven werd vernield door justitie.

  Dat is jammer.

 9. Antoni,

  Je leest wat je wil lezen. Ik heb nergens gezegd dat je niet genoeg leest of eendimensionaal denkt, laat staan dat je niets meemaakt.

  Ik zeg ook nergens dat alles bij het oude moet worden gelaten. En dit weblog is volgens mij een lang pleidooi tegen zwaardere straffen.

  De zaak waar ik me verwonderde over de lage strafeis is inmiddels door de rechtbank beoordeeld. Eis: 12 maanden. Vonnis: 36 maanden. Volgens mij heb ik die zaak juist erg goed ingeschat….

  Over mijn gevoel kun je twisten, maar ik denk dat het geen toeval is dat ik maar heel weinig mensen ken wiens leven stuk is door justitie.

 10. Mare meneer Wilders kan toch niet veroordeelde worden omdat meneer Wilders op individuele gevallen iets heeft gezegt niet in algemene zin racist is. Als u schrijft dat Butterfly een escort naam is, dan zegt u nog niet dat ik een escortboy ben. Misschien dat meneer Wilders beter bij u in de leer kan gaan,het is de manier van het zeggen, het zelfde bedoelen wellicht. Afseiken van een kleine woeste zelfstandige Syrische kappertje, die zijn kop boven water tracht te houden. Lefier is blijkbaar een boevenbende gelezen in de krant hoe die werken. Wethouder Frank de Vries moet nu van zijn partij optreden. Lefier is Wonen boven Winkels voert de directie. U heeft wel gelijk ik kan niet zo als Lefier of Wilders top advocaten inzetten. U plaagt een beetje ik ook trouwens. Heeft meneer Wilders al een voorlichter of kunt u nog daar aan de bak. Dan komt Wilders misschien niet opnieuw in de problemen. Trouwens uw haar kan voor de kerst nog wel een opknapbeurt gebruiken. Ik knip u dan voor half geld, vriendenprijsje. Kleurtje kan ook, u zegt het maar. U zal er vast van opknappen. Fijne feestdagen alvast.

 11. Wilders heeft niet in individuele gevallen iets gezegd. Op zich is dat ook niet nodig overigens voor een veroordeling. Ook een opmerking over een individu kan strafbaar zijn.

  Ik weet niet wat u wilt zeggen met afzeiken. Wie heeft u precies afgezeken?

  Ik geloof niet dat ik geschikt zou zijn als voorlichter van Wilders. Ik denk dat we constant ruzie hebben.

  Wat mijn kapsel betreft: ik ben idd nodig aan een trimbeurt toe, maar ben al jaren tevreden met mijn eigen Anita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *