De digitale politie

 

Een aantal weken geleden werd ik door plaatsvervangend korpschef Erik van Zuidam gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Open Arena Groningen.

Een door de politie en voor de politie georganiseerde middag, bedoeld om kennis te delen en uit te breiden. De dag stond in het teken van Politie 2.0.

Denk aan gedreven politiemensen die onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van de digitale revolutie voor de politie.

De plv korpschef vroeg mij iets te vertellen over de rol van nieuwe media in de journalistiek. Hoe gaat de journalistiek om met het internet? Met Twitter en met blogs?

De uitnodiging van Van Zuidam kwam via Twitter en ik stemde eigenlijk zonder veel nadenken in met een bijdrage. Impulsief, zou je bijna kunnen zeggen. Typisch Twitter.

Toen ik het verhaal op papier wilde zetten, bleek die impulsiviteit wel een beetje weg. Wat heb ik eigenlijk te vertellen aan de politie? Hoe goed ben ik zelf op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen? Kan ik eigenlijk wel spreken voor een grote groep?

Mijn laatste ‘lezing’ was een spreekbeurt en ging volgens mij over walvissen. Een eeuw geleden.

De twijfel werd niet minder toen ik te horen kreeg dat de middag live uitgezonden zou worden via het internet. Op donderdag 25 maart.

Maar wie A zegt…

Ik besloot dicht bij mezelf te blijven en onder meer te vertellen over de nare kanten van het internet. Welke dynamiek er onstaat als mensen het net gebruiken als podium om angst te zaaien of anderen weg te zetten. De opkomst van cyberstalking. De schadelijke werking van bepaalde weblogs, gevuld door mensen zonder geweten en fatsoen. En de gebrekkige manier waarop de politie daar op dit moment mee omgaat.

Ik had geen idee hoe mijn verhaal zou worden ontvangen. Zaten deze mensen wel te wachten op een kritisch stuk? Op iemand die het positivisme probeert te temperen? En zou ik me daar eigenlijk door moeten leiden? Heb ik dat ooit gedaan?

Mijn twijfel was niet terecht. De mensen achter Politie 2.0 staan verrassend open voor kritiek. Ze lijken het zelfs te omarmen en simpel te zien als een middel om vooruit te komen. Een spoor heeft immers dwarsliggers nodig.

Oke. Misschien waren ze wel zo open omdat ik de politie niet specifiek en voortdurend als mikpunt van mijn kritiek nam, maar ik had en heb niet het idee dat het dan anders zou worden. Bovendien viel mij op hoe ver de politie al is met de inzet van nieuwe media.

Toen ik in de avond mijn Twitter doornam, bleek dat mijn indruk de juiste was. Een van de bezoekers twitterde dat de dag een succes was, mede dankzij kritische inbreng van buiten de organisatie.

Begrijp me goed.

Ik heb in het verleden kritische stukken geschreven over de politie en ik ben van plan dat met dezelfde inzet te blijven doen. De politie heeft teveel macht om zomaar te laten gaan en er gaat simpelweg nog veel te veel fout.

En omdat wij journalisten graag voor boevenvanger willen spelen, gaan we ook nog eens te vaak zomaar mee met de soms rare sprongen van die politie. We willen onze kritische bril nog wel eens op ongepaste momenten thuis laten.

Maar ik vind ook dat je wel eens een keer aandacht mag schenken aan iets dat goed en inspirerend is.

Bij deze.

En ik beloof pas over 400 verhalen weer iets positiefs te schrijven.

Delen

0 reacties

  1. Ja, dikke lul drie bier. We weten al lang dat je onderdeel bent van die hele club.Laat iemand maar eens uitzoeken wat er op je loonstrook staat! Een dik vette logo van justitie!

  2. @Geertforpresident
    Als je ‘het al lang weet’ hoef je het niet meer ‘uit te laten zoeken’. Dit is geen commentaar maar geschreeuw als een kip zonder kop …

  3. Ik vond het heel leuk gisteren je verhaal via Ustream te kunnen volgen. Zo vond ik ook je blog. Heb er gisteren over getwitterd. Goed gedaan, zeker als je bedenkt dat dit de eerste keer was sinds je spreekbeurt over Walvissen. 😉 Het lijkt me voor een journalist niet meer dan normaal om kritisch te blijven op alles en iedereen met macht. Leuk als daarnaast ook wordt gemeld dat iets positiever is dan de meeste lezers verwachten. Dat is tenslotte ook nieuws.

  4. Super! Kon het ook via Ustream volgen! Had er graag bij willen zijn maar had andere verplichtingen. Nu kon ik die combineren en kon mijn aanwezige collega’s het gemak van Ustream, Open Arena én Politie 2.0 laten zien! Zo werden er toch nog meer vliegen in 1 klap geslagen!

  5. Kunnen we je spreekbeurt over walvissen ook nog ergens zien? 😀

    Ik ben wel benieuwd naar Open Arena. Is die stream ook beschikbaar voor buitenstaanders?

  6. Het is altijd verfrissend om eens een buitenstaander een kijkje naar binnen te laten nemen en dat ervoer ik ook bij jouw verhaal gisteren.

    Ik vind het daarentegen jammer (maar ook wel weer interessant) dat het lijkt alsof je je schaamt voor je optreden, vooral omdat het voor politiemensen was. Dat je daar zó niet thuis hoort, misschien waren we wel te aardig voor je. Of misschien besefte je dat we meer gemeen hebben met elkaar dan je dacht?

    Weet je dat we eerder in dergelijke sessies al eens Dominique Weesie, voormalig directeur van GeenStijl.nl op bezoek hadden? Die stond toen trouwens tegenover hoofdofficier Diedrik Greive; boeiend!! En dat Vincent Everts een graag geziene gast is in politiekringen? Vandaag weer las ik.

    Enne, blijf vooral kritisch, dat houdt iedereen scherp!

  7. Ik snap niet waar je die indruk vandaan haalt. Ik voelde me een kat in een vreemd pakhuis. Dat heeft alles te maken met mijn functie (ik word juist geacht zeer kritisch te zijn op de politie en voel mij geen deskundige) en volgens mij niets met schaamte.

    Ik vind dat journalisten niet teveel moeten mengen met de instanties waar ze over schrijven. Dat gebeurt automatisch, maar dat is niet goed. Het is moeilijk om kritisch te schrijven over mensen die je kent en waar je bepaalde ervaringen mee hebt gehad. Ik ben altijd van de distantie geweest.

  8. Oke, verkeerde interpretatie van mijn kant dan, sorry. Overigens waardeer ik je instelling om afstand te bewaren. Met 400 verhalen te gaan moet dat wel lukken toch? 😉

  9. Goed gesproken Chris, namens velen en ik ben blij dat je ook daar dicht bij jezelf bent gebleven. Duidelijk is naar voren gekomen wie je bent en waar je voor staat, als journalist, rechtbankverslaggever, weblogger en microblogger.
    Hoop dat ook jouw verhaal met je stalker hen heeft doen inzien beter te luisteren en serieus te nemen en dat internet ook positief politie en burger dichter bij elkaar kan brengen.

  10. Interessante lezing, goed opbouwend verhaal en met de nodige humor gebracht, mijn complimenten Chris.

  11. Chris,

    Verhelderend hoe je in e.e.a. staat. Prima lezing!

    Ik besefte daardoor dat ik hier en daar de plank heb misgeslagen met mijn reacties. Je journalistieke taak is uiteraard zo neutraal mogelijk verslag te doen van zaken, zonder het daaraan verbinden van eigen conclusies.

    Al met al: het lijkt me verdomd moeilijk om altijd de vereiste neutraliteit te behouden, al is dat duidelijk een must.

    Al zat er volgens mij, juist in de momenten van humor, een boodschap of duidelijke mening besloten.

    Goede eigenschap.

  12. “De opkomst van cyberstalking”

    Dat je en of de politie net komen kijken op het net is jullie probleem, maar cyberstalking en aanverwante problemen rijzen al jaren de pan uit. Commnetaren op blogs waar iemand zich door beledigd voelt vallen in het niet bij de problematiek rondom MSN endere netwerken.

    Als de politie echt serieus geinteresseerd was in het voorkomen van misdrijven op het internet was zij er wel eerder aan begonnen, nu denkt men met wetgeving een probleem op te lossen maar dat is slechts schijn.

    Internet is een vrijplaats voor kindermisbruikers, dat is tot nu toe vreemd genoeg gewoon toegestaan. Je moet geen wetten veranderen je moet huidige wetgeving gewoon toepassen!

  13. @bolero: je moet het wel in perspectief zien. De meeste criminaliteit is nog IRL en ‘we’ zijn er niet nog maar net aan begonnen.

    Ik snap niet wat je wil zeggen met: kindermisbruik is tot nu toe gewoon toegestaan. Als je meent te zeggen dat bv kinderporno gewoon op het net staat: dat is lastiger dan je wellicht denkt. De servers van deze netwerken staan simpel niet in Nederland en dus kun je met NL wetgeving niet veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *