Trial by media?

 

Hoeveel invloed heeft een rechtbankverslaggever eigenlijk? Kan een journalist zelfs de uitkomst van een strafzaak beïnvloeden? De straf door zijn publicatie wellicht zelfs verminderen?

Ja, dat kan.

Nog niet zo lang geleden schreven mijn collega Rob Zijlstra en ik over een tatoeageshop in de stad Groningen. De eigenaar werd verdacht van het betasten van vier vrouwelijke klanten terwijl hij met ze aan de slag ging. Scherpe naald op de buik en voelen maar.

In de berichtgeving kregen we meteen al te maken met een probleem. In verband met de plaats delict was het van essentieel belang om iets over de locatie te melden. Maar hoe doe je dat? Als je het hebt over een tatoeageshop in de stad Groningen, dupeer je waarschijnlijk alle tatoeageshops.

En als je aangeeft dat het gaat om de specifieke tatoeageshop in die en die straat, dupeer je de tatoeërder in kwestie.

Rob Zijlstra (genomineerd voor de Groninger Persprijs 2010) koos ervoor om de straatnaam wel te noemen. Bij RTV Noord kozen wij ervoor om het niet te doen. Voor beide standpunten valt wat te zeggen. De een is niet beter of slechter dan de ander.

En toen kwam het vonnis. Leest u even mee:

Uit het reclasseringsrapport blijkt dat verdachte voor zijn levensonderhoud deels afhankelijk is van zijn werk als tatoeëerder. Hij is een lening aangegaan om zijn tattooshop te kunnen starten. Ook heeft de rechtbank erop gelet dat de onderhavige strafzaak uitvoerig in de regionale media is belicht, waarbij duidelijk werd vermeld dat het om een tattooshop in de [straat 1] te Groningen ging.

De rechtbank wees mede hierdoor een door justitie geeïst beroepsverbod van twee jaar af.

De specifieke vermelding van de straatnaam in de regionale pers heeft dus een rol gespeeld en dat werpt een interessante vraag op:

Heeft de journalistiek hier teveel invloed op de rechtspraak?

Ik weet het niet. Lastige kwestie. Moet wel ineens denken aan de bekendmaking van het adres van Sander V.

Zegt u het maar.

Wat ik wel weet is het volgende.

Je kunt je als rechtbank met recht zorgen maken om het voortbestaan van een tatoeage-shop.

Maar waarom stuur je de ondernemer in kwestie dan wel netto acht maanden naar de gevangenis?

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *