De dood van Jan Zuidema II

 

Ergens in 2005 rijd ik samen met Klaas uit de stad terug van Leeuwarden naar Groningen.

De markante man, liefhebber van Amerikaanse auto’s,  toonde zich bij die gelegenheid een redelijk tevreden mens. Hij had zojuist gehoord dat Jan Z. (toen nog zonder achternaam) wellicht negen jaar achter de tralies zou gaan.

Terecht, vond Klaas.

 Jan Z. had op 13 december 2003 in cafe De Badde in Oosterhogebrug met een vlijmscherp mes bijna een einde gemaakt aan het leven van Alex, de vriend van zijn zoon Randy. 

Klaas was tevreden. Naar verwachting zou Jan Z. ‘heel wat kerstboompjes’ achter de tralies blijven.

Markante Klaas zette mij in Groningen af op het Hoofdstation en ik zag hem pas vandaag weer terug bij de rechtbank.

Ditmaal waren de rollen echter dramatisch omgedraaid. Jan Z. was ineens Jan Zuidema geworden. Omdat wij van de pers nu eenmaal minder moeite hebben met de privacy van mensen die al zijn gestorven.

En Klaas was niet langer gewoon Klaas, maar Klaas H. geworden. Hij zat samen met zijn zoon Randy en twee vrienden in de beklaagdenbank.

Vader en zoon hoorden om half vier in de middag voor de gruwelijke moord op Jan een gevangenisstraf van 15 jaar tegen zich eisen. Zij maakten met een schroevendraaier, een mes en enkele rake kopstoten een einde aan het leven van Jan.

Vijftien jaar. U kunt zelf wel uitrekenen hoeveel kerstbomen dat er ongeveer zijn.

Het motief voor de brute steekpartij zal wel altijd onduidelijk blijven. Waarschijnlijk een ordinaire kroegruzie, gevoed door een belastend verleden. Woede in combinatie met een beetje bloedwraak?

Ik ken in deze zaak meer details dan mij lief zijn, maar een vandaag door de officier van justitie in de rechtszaal gebruikte beschrijving geeft misschien wel het beste weer hoe Jan Zuidema om het leven is gekomen. Het is misschien wat rauw om het op te schrijven, maar dit is wel zoals het is. Misdaad is niet mooi.

Ik zat op ongeveer vier meter van de huilende moeder van Jan, toen de officier op gedragen toon duidelijk maakte dat haar zoon in zijn doodsstrijd ‘heeft gegild als een speenvarken’.

Begrijp me niet verkeerd.

Jan Zuidema stond niet bekend als een lieverdje. Ik heb zelf ooit verhalen  over hem geschreven die er ook niet om liegen. Misschien was het onbeholpenheid of misplaatste stoerheid, maar Zuidema kon zijn slachtoffers het bloed onder de nagels vandaan halen.

Ik zie nog zo zijn vervelende grijns voor me toen hij in Groningen en Leeuwarden de rechtszaal binnenkwam en de slachtoffers zag zitten. Bij een van die gelegenheden maakte hij duidelijk ‘dat het allemaal nog niet voorbij was’.

Profetische woorden.

Toen hij na netto vier jaar gevangenisstraf voor de steek in het hart van Alex weer op straat stond, ging hij al vrij snel weer in de fout. Opnieuw volgde een veroordeling voor een incident met een mes in een kroeg.

Vier jaar zitten en dan opnieuw een mes trekken. Ergens heb je het dan niet begrepen. Wat was er mis met Jan Zuidema?

Niet veel later was ik in de gelegenheid om hem persoonlijk te spreken. Zijn wrok en woede was nog steeds springlevend.

Ik weet niet wat er mis is gegaan in het leven van Jan Zuidema.

Wat ik wel weet is dat niemand op zo’n manier aan zijn einde dient te komen.

Jan Zuidema sterft op 20 juni om 22 minuten over één op de operatietafel van het UMCG.  Grofweg anderhalf uur na de fatale ruzie.

Hij laat een moeder, vader, broer en vriendin na.

Delen

0 reacties

 1. Pingback: Tweets that mention De dood van Jan Zuidema II « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

 2. Nee Jan was zeker geen laiverdje, maar dit zat er natuurlijk een keertje aan te komen..

 3. Jan was geen lieverd, wat er gebeurd is .. dat is tragisch.

  wel is het duidelijk dat alle voor werpen( waarvan de schreoevendraaier dan misschien niet duidelijk is) van Jan Zuidema waren.

  2 messen op zak en 1 in zijn rug tas.

  ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat als dit drama maar op een enkele wijze was veranderd , Randy zeker en misschien Klaas ook wel niet meer in ons midden zal zijn.

  ik ben er zeker niet blij om dat dit is gebeurd, begrijp me dan ook niet verkeerd maar een ieder die de beide personen ( randy en Klaas) kent zal bevestigen dat het geen moordenaars zijn.

  De vraag blijft wat de rechter zal beslissen met de wetenschap dat zuidema voor( bijna) alle wapens heeft gezorgd en dat het de 1 of de ander zou zijn.

  mijn steun gaat uit naar de familie van Zuidema maar ook zeker naar die van Klaas en Randy, 2 leden uit je gezin verliezen ……

  maar goed ik herhaal… de rechter zal beslissen..

 4. hallo
  als vriend van de fam van klaas en randy wil ik in de eerste plaats janny veel sterkte wensen .
  Wat er op de bewuste avond is gebeurd zal wel nooit boven water komen in iedergeval had dit nooit mogen gebeuren maar als je steeds weer bang moet zijn dat je een jonge als jan tegen komt die vanaf de vorige steekpartij klaas en zijn fam steeds weer heeft laten weten nu zijn jullie aan de beurt en dan rits ik je open van boven naar onderen .
  dan kan ik me voorstellen dat er een vreselijke paniek de overhand heeft gekregen bij randy.
  De ouders van jan zullen hun zoon missen maar hij steekt nooit meer op mensen in.
  ik hoop dan ook dat de rechter mild is in zijn oordeel

 5. Chris je verhaal wordt er niet duidelijker op. Ik wil graag een pleidooi houden voor ‘kei- en keihard aanpakken’, en ‘zachte heelmeersters maken stinkende wonden’. Of eventueel de ‘belachelijk, je mag je in dit land geeneens meer verdedigen, als je een inbreker een duwtje geeft krijg jij levenslang en hij slachtofferhulp en een riante vergoeding’. Uiteraard gekoppeld aan de schuldige aan deze misstanden: De PvdA.

  Maar in je verhaal is niet duidelijk wie nou de goeie is en wie de slechterik. Misschien helpt het als je de afkomst van de betrokkenen onthult?

 6. Beste WB Hulskemp. In mijn verhaal is inderdaad niet duidelijk wie de goeie is en wie de slechterik. En dat is niet per ongeluk.

  De afkomst van de betrokkenen speelt, zoals zo vaak, geen enkele rol.

 7. Als de afkomst geen rol speelt weet ik genoeg: Het zijn Marokkanen. Jammer dat dat altijd zo onder de pet wordt gehouden door Linkse apparatski zoals jij.

  In dat geval vind ik dat die gasten levenslang moeten krijgen. In eigen land welteverstaan. Paspoort afnemen en enkele reis naar huis. Maarja gezien de linkse rechtspraak zal het wel weer een “niet meer doen hoor!” worden, met een taakstraf van 4 uur schoffelen. Omdat ze zo zielig zijn, en moorden nu eenmaal uit hun cultuur komt waar ze zelf ook niks aan kunnen doen.

 8. Hulskemp als je klaar bent met thee drinken,lees het verhaal nog maar eens een keertje op nieuw. Bekijk de link die erbij staat ook maar eens goed.

  Het betreft hier allemaal echte en oprechte Hollandse mannen uit een volksbuurt.Waarschijnlijk wel met een christelijke achtergrond, dus je mag ze Marokkaan noemen ze geloven beiden in dezelfde god en denken dat Jezus een echte man was.

  Daarom stem ik PVV, dan waren deze mannen allang vrijgelaten. Zo ging het vroeger ook al in de volkswijken. Jij en je linkse vrienden willen dat wij alles maar inleveren en onze cultuur normen en waarden vergeten.
  Laat ze echte boeven gaan vangen, maar geen volkse mensen 15 jaar opsluiten die op traditionele manier een conflict oplossen.
  We doen of de VOC mentaliteit nooit heeft bestaan, gaat dat heen met dit land???

 9. Ok, dan was ik op het verkeerde been gezet door de ‘rechtbankjournalist’, en ga ik voor de door mij eerder genoemde optie 2: Belachelijk, je mag je in dit land geeneens meer verdedigen, als je een inbreker een duwtje geeft krijg jij levenslang en hij slachtofferhulp en een riante vergoeding.

  Het OM en de rechters in dit land zijn echt compleet de weg kwijt, die gasten zouden juist een lintje moeten krijgen dat ze durfden opstaan tegen een tiran en straatterrorist, niet geheel toevallig van Marokkaanse origine. Of mogen we dat niet zeggen hier op dit blog?

 10. @WB Hulskemp

  Je mag van mij alles zeggen, ik vind het alleen niet juist, stigmatiserend en niet getuigen van veel gevoel voor nuance cq medeleven.

  Wat de rechters betreft. Ik heb er dagelijks mee te maken en heb juist het gevoel dat zij – ondanks het steeds harder klinkende volksgereutel – juist oprecht vasthouden aan de kernwaarden van deze maatschappij. Dat doen ze in de regel goed.

 11. Kijk Hulskemp je begint het te begrijpen. Marokkeese origine is helemaal niet belangrijk. Jij laat je opzettelijk op het verkeerde spoor zetten door zelf geen research te doen.
  De kruimel criminaliteit op straat gebeurd inderdaad vaak door domme onnozele Marokezen.
  Er zijn ook veel andere culturen die op straat rotzooi trappen. Veelal zijn ze Christen of Moslim en daar hebben wij als Nederlanders problemen mee. Vandaag een Egyptische christen die weigert zijn afschuwelijk aanstoot gevende kruis te bedekken. Waanzin ten top!! Komen ze met een of ander achterlijk geloof aanzetten uit Israël, wij zo gastvrij als we zijn laten die christenen kerken bouwen. Roepen ze meteen een bevriende maffia clan op. Kom naar Europa daar kan en mag alles. Als gevolg: miljoenen mensen in Europa zijn gehersenspoeld en denken dat ze een christen zijn en hun beloofde land Israël is.

  Ik begrijp wel wat je bedoeld met Marokkeezen, zo noemde we dat tien jaar terug.
  Maar straat criminelen noemen ze toch echt al een aantal jaren Fin. Finnen zijn mensen die stelen en religieus zijn. Christen, moslim maakt niet uit, zijn allemaal Fin als ze stelen.
  Niet iedere buitenlander is natuurlijk slecht, sommige hebben namelijk geen religie en vallen je ook nergens lastig mee.

 12. Ach man laat je nakijken. Je probeert met een lange lap wetenschappelike blabla gewone mensen zoals ik van de wijs te brengen.

  Laat me raden jij stemt zeker PvdA?

 13. Als je de opinie leest Chris, dan had je kunnen weten dat het volk weer terug wil naar de goede oude tijd.
  Bromsnor op een fiets en conflicten zijn aan de orde als er een dode is gevallen.
  Tot 1940 is dat altijd zo gegaan. Maar door de betutteling mag je helemaal niets meer.
  Schiet je een inbreker dood, klagen ze je aan voor verboden wapen bezit. Rij je uit voorzorg een jongetje van zijn scooter, ben je opeens roekeloos en krijg je een bekeuring.
  Terwijl een jongen op een scooter in de opinie 100% garantie is op een Fin. Je voorkomt een misdrijf en je bent zomaar opeens zelf verdachte.
  Wat dat betreft heeft Hulskemp wel gelijk dat je die Finnen weer naar het midden-oosten moet sturen. Christen Finnen naar Israël en die andere naar Dubai
  Laat ze de echte boeven maar pakken die Finnen met die bontkraagjes en fluorescerende schoenveters

 14. Stemmen? Kom op Hulskemp ik ben een Nederlander en geen loser. Ik heb en zal nooit stemmen op gasten die prutsers zijn. Kijk eens naar dat rotvolk dat al die jaren zijn stem uit brengt.
  Wilders zou ze allemaal moeten vervolgen die ooit hebben gestemd op CDA,VVD.SP,D66,GL,LPF.
  Het zijn maar 5 miljoen lafbekken die iedere vier jaar gaan stemmen. Zij maken het met hun stem Nederland steeds meer kapot.
  Het zijn allemaal lafaards die zich links en rechts noemen. Je hebt pas lef als je weigert te stemmen als volk, dan krijg je verandering.
  Nu verzieken 5 miljoen bangeriken het voor de rest.
  Stemmen is landverraad!!!!

 15. Heren,

  Ik heb wat reacties weggehaald. Het is hier geen GeenStijl. Reacties zijn off-topic en staan vol met gemeenplaatsen en aannames.

  Normaal discussieren of anders opzouten

 16. Mijn mening hierover,als justitie die zuidema al vaker voor zich heeft gehad, zich eens wat beter had afgevraagd wat voor patient hij was en in plaats van een straf van 6 jaar waar 3 1/5 jaar intotaal van overbleef terwijl hem 3 x poging doodslag ten laste was gelegd en daarna vrij kwam weer een geweldpleging op zijn naam had en maar een werkstraf van 120 uur ten laste gelegd kreeg mag justitie zichzelf wel eens heel erg achter hun oortjes krabbelen, misschien was dit dat wel voorkomen, nu zitten er 4 voor in mijn ogen onschuldige mensen vast die nog nooit met justitie verder in aanraking is gekomen voor geweldpleging, en dan direct zon zware straf opgelegd krijgen belachelijk…..
  Zuidema was een wandelende tijdbom en iedereen die ruzie met hem zou krijgen zou moeten vechten met hem of hun leven of zijn leven geloof mij.
  Voor mij zijn randy en zijn vader helden tis heel erg dat ik het zeg maar voel het wel zo, tis erg voor zijn ouders tis en blijft hun kind, maar groningen is een gevaarlijke gek minder

 17. @bva
  Met het eerste deel van je betoog ben ik het helemaal eens, zuidema had bovendien voor zijn agressieve gedrag begeleiding nodig gehad, de gevangenis leerde hem niets. Justitie doet maar wat met te weinig kennis en middelen en respect en ontwricht wel vaker.

  Maar je bent natuurlijk nooit een held als je iemand dood maakt, ook niet in zelfverdediging. We leven niet in the wild west.

  Je kan in zelfverdediging rechtvaardiging vinden voor je handelen maar een held ben je alleen als je een ander het leven redt.

  Veel Nederlanders schreeuwen om hogere straffen, ik schreeuw om een humaner rechtsysteem dat intelligente oplossingen kan bedenken om criminaliteit tegen te gaan.

 18. hallo
  Nog even dit ik weet niet wat geert wilders hier mee te maken heeft
  dit gaat om een paar oer hollandse jongens waarvan 2 ontspoord zijn en wel de gebroeders zuidema.
  Ook deze jongens hebben goede ouders en hebben een goede opvoeding gehad alleen ze zijn ergens ontspoord.
  ook broer zuidema word niet oud als hij zo door gaat .
  hij loopt volgens bekenden ook met een wapen in zijn zak.
  klaas en randy zijn 2 kerels die hard werken en af en toe een afzakker nodig zijn.
  Randy is eerder slachtoffer geweest van jan door een onverwachte steek partij in de badde een van de vrienden van randy is daar zwaargewond door geworden.
  onze verslaggever weet ook wat er toen door jan is ge uit volgende keer van onder naar boven.
  Het klinkt mischien wel raar maar als het mijn zoon was geweest zou ik nu blij zijn dat hij nu geen onschuldige mensen meer kwaad kan doen.
  eerdaags loopt met de andere zuidema ook zo af.
  Hier kun je ook op wachten.
  Deze mensen moeten aan de samenleving ontrokken worden

 19. Had Jan Zuidema echt zijn leven verbeterd en weer aardig op de rails?? Wat zij moeder beweerd in haar brief die in de rechtzaal werd voorgelezen??

  Liep hij daarom met 3 messen op zak?
  Had hij er anders 10 bij zich gehad???

  Natuurlijk is het erg om een zoon te verliezen en heb je verdriet, hoe je zoon ook was.
  Maar waar was de moeder van Jan toen jaren geleden een jongen vocht voor zijn leven die door Jan was neergestoken??
  Heeft ze toen enig medeleven getoond naar die ouders en andere betrokkenen???

  Nee,dus..

  Nu zijn er 4 gezinnen kapot en niet het gezin Zuidema,, dat was al stuk, toch????

 20. Iedereen die Jan kende wist wat voor een bommetje hij was en daar is in de loop van de jaren niets aan veranderd, hij had zijn leven niet verbeterd. Ik vindt het volledig terecht dat hij er nu niet meer is ! en bijzonder spijtig dat er zulke hoge straffen zijn uitgedeeld. Uit het stuk van onze geweldige rechtbank verslaggever haal ik alleen maar dat hij zelf alle wijsheid in pacht heeft en zich zelf boven de massa plaatst. Hoop voor hem dat hij zelf nooit in zo’n situatie komt waarin Alex,Randy en Klaas hebben gezeten. Je gaat een avondje uit en het is maar de vraag of je de volgende morgen weer ziet met zulke figuren als Jan Z op de wereld. Dan denkt ie wel anders,of kruipt weg in een donker holletje achter moeders schoot, in de hoop dat hij er nooit hoeft uit te komen.

 21. je hebt gelijk bennie maar het ergste is dat klaas en randy mischien wel vast zitten voor iemand anders.
  het stinkt van alle kanten.
  Bij een nieuw onderzoek moeten ze wat meer achter de kont van de fam van de bina bar aan zitten .hun verklarings zijn denk ik gemaakr op een avondje koffiedrinken en onder een copieerapperaat gedaan.
  dan kan hij mischien wel voorzigzelf fluiten ik ga nog niet naar huis.
  En de rechtbank verslaggever had het te druk om de hele zaak af te wachten die moest op de borrel.

 22. @wim en bennie: deze kritiek begrijp ik niet zo goed. De enige mening die ik in dit verhaal ventileer is dat niemand zo aan zijn einde zou moeten komen. Ik denk niet dat veel mensen het met die stelling oneens kunnen zijn.

  In de rest van het verhaal neem ik geen enkele stelling in.

 23. ik begrijp je wel maar de enige manier om zo iemand als jan te stoppen is deze manier of het nu goed is of niet het gebeurd
  Deze mensen zijn voor alles instaat je kunt ze niet meer beschouwen als mens .
  Wat ze ook doen en hoelang vaak treffen ze iemand die ze voor is

 24. @wim: dat snap ik. Maar voorlopig moeten we het er voor houden dat Jan het slachtoffer was en de daders de aanvallers. Tenzij de twee hoofdverdachten een keer gaan praten, natuurlijk…

 25. dat gaan ze ook wel doen in beroep.
  wij weten dat het anders zit we zijn 40 jaar vrienden van klaas en fam .
  wij weten ook dat ze iederekeer achterom moesten kijken omdat de broer van jan het nu wel even zou opknappen.
  maargoed we hopen op een betere uitspraak in hoger beroep

 26. De uitslag van het hoger beroep zal grotendeels afhangen van de opstelling van Klaas en Randy. Wat de broer van Jan betreft: dat is een beetje een kip-ei verhaal. Strikt genomen heeft die broer natuurlijk alle reden om boos te zijn, lijkt mij.

 27. nou dat gaat al een aantal jaren .
  het gaat om de steekpartij in de badde.
  de bedreigingen zijn voor de 6 jaar die jan heeft gekregen.
  dus lijkt mij niet logies.

 28. ik ben dit aan lezen en deze verhalen over klaas en randy maken me echt boos ik hoop niet veel maar dat ze het dubbele gaan krijgen met hun vieze laffe daad terwijl j zijn straf al had gehad . Hoop dan ook dat ons recht systeem door die zielige vehalen heen prikt en wat mij betreft mogen ze een behoorlijke straf krijgen. En over die klaas wat een vader ben je als je j in houdgreep vasthoud zodat je zoon ff kan steken pfffffffff stelletje losers

 29. en wim jij moet het van twee kanten bekijken,want jou vrienden zijn laf en wat hun bij jan hebben gedaan is niet met woorden te beschrijven en ben dan ook van mening dat die klaas en randy nog gevaarlijker zijn dat j en zijn broer bij elkaar en hoop dan echt dat ze hun straf krijgen , wat een voorbeelddie k rot toch op met je vooroordelen en kijk even na je vrienden wat hun hebben gedaan en wat kz betreft die heeft groot gelijk dat ie boos is en hoop dan ook dat hij er nog is wanneer ze vrij komen en ze dan ff precies hetzelfde aan doet als wat hun j hebben aangedaan

 30. nee daar heb jij gelijk in maar ze moeten niet net doen of hij een vreselijk iemand was ,want ook jan had zijn goede dingen.En hij wordt hier afgeschilderd als een beest maar geloof mij ook jan had een hartje van goud en wanneer hij direct was geholpen en juiste begeleiding had gehad was dit alles niet gebeurt.Maar doe niet net of die randy en k zulke schatjes zijn want ondanks zijn straf hebben ze hem alsnog laf teruggepakt

 31. jacquelien:ik denk inderdaad dat de juiste begeleiding/behandeling hier veel had uitgemaakt. Ik heb eerder een blog geschreven over de fluwelen handschoenen waarmee de rechtbank Jan eerder heeft aangepakt (rechtszaak mes op de keel in kroeg in binnenstad). Toen was de tijd geweest om hem verplicht te laten behandelen.

  Ik kan me echter ook nog herinneren dat Jan ergens een behandeling weigerde of weg is gelopen. Zoiets staat me nog bij.

 32. hi

  ja klopt onder het mom van hij kon niet bij anderen op kamer slapen???????????? en vind dan ook belachelijk dat hij hier in vrij is gelaten,zou graag je blog lezen over jan kun je me helpen waar ik dat kan vinden ,

 33. ik heb met hen vast gezeten het zijn en stelujes ouwe hoeren en ruien zo veel mensen op maar er is meer geburt dan wij weten anders ga je wel praten anders heb je mond wel open

 34. zij hebben ook wel vast gezeten hoor het is niet hen eerste keer dat ze vast ziten hoor

 35. ik wens ze het beste maar 15 jaar is te veel nu maar wachten op hoge beroep dan is het te hopen dat ze gaan praten dan krijgen ze vast minder groeten van bekende uit de bajes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *