De giftige propaganda van Raisa Blommestijn

Er was onlangs ophef over het donatiemodel van het Nederlandse blonde boegbeeld van radicaal-rechts Raisa Blommestijn. Sinds haar gedwongen vertrek bij omroep Ongehoord Nederland, waar ze haar inkomen vergaarde uit onze belastingcenten, vraagt de van oorsprong rechtsfilosofe om donaties om haar ‘strijd’ voort te zetten. De ophef zou echter niet moeten gaan om haar verdienmodel, maar om de giftige haat die ze de wereld in pompt.

Vooropgesteld: er zijn mensen die menen dat je Blommestijn moet negeren. Ik ben niet één van die mensen. Het gaat namelijk niet om de persoon Blommestijn zelf, maar om waar ze voor staat.

Het giftige en hatelijke sentiment dat uit haar kolderieke beweringen stroomt, wordt namelijk steeds vaker gevoeld en gedeeld in de samenleving, ook door politieke partijen in het hart van onze democratie.

De onversneden en onverholen buitenlanderhaat, de ronkende complottaal over de ‘globalistische elite’, de doldrieste ontkenning van wetenschap en klimaatverandering, de ongerichte aanvallen op politici, de overheid, de Europese Unie en wetenschappers.

En dat rijkelijk overgoten met een donkerbruin sausje van hijgerig verlangen naar revolutie.

Gotspe

Natuurlijk, het is een gotspe dat hoofdredacteur Arnold Karskens de presentatrice voor een voldongen feit stelde door haar te vragen niet meer te twitteren omdat ze niet passen bij het journalistieke karakter van de omroep.

Bizar. Blommestijn twittert niet anders dan wat de vooringenomen en subjectieve omroep ons voorschotelt.

Dat gezegd hebbende staat het de radicaal-rechtse strijdster volkomen vrij om donaties te vragen aan mensen die haar werk waarderen. Vrijwel de gehele alternatieve media werken met donaties en ook onder echte journalisten is het bepaald geen uitzondering.

Bal

Ogen op de bal dus. Want waar bestaat het ‘werk’ van Blommestijn eigenlijk uit?

Wat Blommestijn consequent doet is het aanspreken van de boze onderbuik. Het sluimerende onbehagen van een deel van de bevolking. Op die onvrede sproeit ze bij voortduring en met zichtbaar genoegen de licht ontvlambare brandstof van desinformatie. Door zaken steevast uit de context te trekken, hele en halve leugens te vertellen en de kwaadaardige fietspomp op toch al sterke verhalen te zetten.

Wie haar tweets serieus neemt, ziet een dystopisch wereldbeeld ontstaan waarin alles verkeerd gaat en malicieuze leiders het volk met opzet en planmatigbeschadigen en bedonderen.

Boerenprotest

De onder de rook van Den Haag opgegroeide Blommestijn heeft waarschijnlijk nog nooit in haar leven een boerenstal van binnen gezien, maar ze duikt niettemin vrolijk op in de trekkercabines van blozende boerenjongens om ze een hart onder de riem te steken. Uiteraard alleen als er een filmpje van kan worden gemaakt.

Maakt Blommestijn zich daadwerkelijk zorgen over stikstofregels, pesticidereductie, afnemende subsidies of de prijs van rode diesel?

Welnee.

Ze rijdt voor de beeldvorming een rondje mee op de tractor omdat ze een hekel heeft aan de Europese Unie. Aan organisaties en politici die menen dat het rechtvaardiger en beter moet in de wereld en we bijvoorbeeld moeten investeren in de – in haar ogen niet bestaande – klimaatverandering.

Opvallend genoeg zijn dat overigens ironisch genoeg ook de organisaties die het juist mogelijk maken dat onze Nederlandse boeren het merendeel van hun spruitjes, varkensvlees en kruimige piepers af kunnen zetten op de wereldmarkt (onze landbouw exporteert maar liefst 75% van de productie).

Met subsidies van de EU.

Klimaat

De klimaatverandering is ook een steeds terugkerend thema bij de blonde dienstmeid van radicaalrechts. Met grote regelmaat twittert ze over plekken waar het erg koud is. Hoezo opwarming?

Hoewel een academische studie op zich nog niets zegt, weet Blommestijn natuurlijk heel goed dat lokaal weer niets te maken heeft met klimaatverandering en dat je moet kijken naar de mondiale opwarming van de aarde. Naar langjarige trends.

De klimaatverandering zal Raisa een zorg zijn. Ze weet dat haar gelovigen zich grote zorgen maken over de kosten van klimaatbeleid (warmtepompen, isolatie, zonnepanelen, overheidsuitgaven). Het zal Blommestijn aan haar achterste roesten of het in Zweden op een bepaald moment erg koud is, ze praat simpelweg mensen naar de mond die zich zorgen maken.

Haar oplossing is tergend simpel: ontken het probleem, dan is het er ook niet.

Omvolking

Het paradepaardje van radicaalrechts: omvolking. Een theorie die al in de negentiende eeuw ontstond en feitelijk een zeer sterke racistische component heeft. De vervanging van het superieur geachte blanke volk door inferieure niet-blanken.

De samenstelling van de bevolking van landen is echter altijd aan verandering onderhevig geweest. Zo werden de Verenigde Staten en Australië ooit overwegend blank en is Europa een mengelmoes van mensen van heinde en verre.

De grootvader van Thierry Baudet was een Belgische vluchteling, Geert Wilders heeft Indische roots. Ons dna leert dat Nederlanders een bonte mix vormen van groepen die ooit uit de regio Spanje en Scandinavië noord- en zuidwaarts trokken. Blommestijn en haar kameraden hebben helemaal geen probleem met vermenging van volkeren, ze hebben een probleem met raciale vermenging.

Plan

Maar de in ongenade gevallen presentatrice gaat verder. Volgens haar is het allemaal onderdeel van een kwaadaardig en bewust plan om de blanke dominantie in Europa de nek om te draaien.

Mevrouw vergeet echter dat de politieke krachten binnen Europa juist al jarenlang een hele trits aan maatregelen hebben bedacht (en uitgevoerd) om vluchtelingen en asielzoekers buiten de deur te houden. Denk bijvoorbeeld aan de deal met Turkije en Tunesië om migranten tegen te houden.

Denk ook aan de stop op de gezinshereniging waar het kabinet Rutte mee op de proppen kwam. En denk aan het voorstel van het CDA voor een twee-status-stelsel.

Toen Blommestijn nog gedwee in de studiebanken zat, zei PvdA-bestuurder Ahmed Aboutaleb (toen voorzitter van de partij) al:

‘Europa moet minder vluchtelingen toelaten, omdat het maatschappelijk draagvlak onder druk staat’

Het meest recente plan zet zelfs een administratief hek rond Europa, asielzoekers moeten buiten de EU al aantonen dat ze echte vluchtelingen zijn, anders blijft de poort dicht. Verreweg de meeste vluchtelingen wereldwijd (70%) worden al in de eigen regio opgevangen.

Controle

Blommestijn weet wat ze doet. Ze weet als geen ander dat mensen onrustig worden van het gevoel dat ze geen controle meer hebben op hun eigen leven. Dat ze ‘gedwongen’ worden tot vaccineren, dat ze te maken krijgen met beleid vanuit Brussel, dat ze in een veranderende wereld moeten omgaan met het gegeven dat niet de hele straat meer roomblank is en dat minderheden ook iets te zeggen krijgen.

Als je generatie op generatie privileges krijgt, louter omdat je de juiste huidskleur of seksuele oriëntatie hebt, is verandering lastig.

Ziel

Het is met recht hilarisch te noemen dat Blommestijn na haar vertrek bij Ongehoord Nederland als een drama-queen vertelde dat ze haar ziel niet wilde verkopen.

Omdat dit namelijk precies is wat ze doet: de rijkelijk met vinkjes behepte Blommestijn verkoopt haar ziel aan de opborrelende onderbuik van het ongenoegen. Ze vent haar ongenuanceerde en ongeïnformeerde mening op het dorpsplein uit aan woedende omstanders die maar al te graag willen geloven dat alle ellende in de wereld te danken is aan de ander.

Aan een kwaadaardige elite, aan volgevreten politici, aan inherent criminele asielzoekers, aan betaalde wetenschappers en aan globalistische krachten die het volk onder de duim willen houden en het superieure blanke ras willen vermengen.

Populisme

Blommestijn is niet dom. Ze weet dat ze lariekoek verkoopt. Maar ze weet ook dat ze de handen op elkaar krijgt door te zeggen wat sommige mensen zo graag willen horen.

Ze is het vleesgeworden populisme. Een giftige zure cocktail. Met een vleugje QAnon, een flinke scheut radicaalrechts, een fors deel racisme. Verpakt in een onschuldig ogende blik. De naïeveling zou er zelfs iets van oprechtheid in kunnen zien. Van een intrinsiek gevoerde strijd tegen het kwaad.

Maar dat is allemaal schijn. Blommestijn staat voor een buitengewoon kwaadaardige stroming. Een stroming die er op uit is om chaos te veroorzaken. Om het volk op te hitsen tegen politici die in de ogen van radicaalrechts beleid voeren waar zij het niet mee eens zijn.

Wat Blommestijn doet is een eigen loopbaan en eigen vermogen opbouwen door in te spelen op (begrijpelijke) angsten. Door ze op oneigenlijke gronden groter te maken, aan te jagen en stilletjes te hopen op een revolutie. Het is de terreur van desinformatie.

Verandering

Ondanks de Raisa’s en de Eva’s van deze wereld zal de wereld blijven veranderen en een deel van de mensen zal boos blijven. Op alles en iedereen. Mensen die zullen kiezen voor populistische leiders die geen oplossingen hebben.

De populistische koers van mensen als Blommestijn (en Wilders en Baudet) hebben een intrinsiek probleem in zich. De mensen moeten boos blijven om het te laten werken. En om mensen boos te houden, moet je niet met oplossingen komen. Je moet telkens weer een vijandbeeld in de hoofden blijven pompen.

Het verdienmodel van Blommestijn zal ongetwijfeld gaan werken.

Zo lang ze haar fans maar boos en ongeïnformeerd houdt.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen