De held van Haren

Hij is de held van Haren. Jongeren op straat slaan hem in het donker enthousiast op de schouders. Feliciteren hem met de behaalde resultaten. Omhelzen hem. In hun verhitte woorden klinkt de adoratie. ‘Jij bent echt gek, jongen! Niet normaal meer’

Hij groeit. Van de woorden. De bewondering. De ongekende massale steun achter hem. En dus valt hij de Mobiele Eenheid opnieuw aan. In zijn eentje. Hij gooit met alles wat hij kan vinden. Sleept een ijzeren afvalcontainer naar de weg. Smijt uit volle overtuiging met fietsen. En met keien. Volle bierflesjes.

Hij schreeuwt in volle razernij naar achteren als de massa weer eens besluit te vluchten voor de oprukkende Mobiele Eenheid. Moedigt ze aan. Zegt dat ze niet weg hoeven te gaan. Dat de groep sterker is dan de agenten voor hem.

En ze luisteren. Joelen van uitzinnige vreugde bij iedere steen die uiteenspat op de schilden van de ME. Gaan volledig uit hun dak als een agent vol wordt geraakt. Gooien met alles wat ze in handen kunnen krijgen. Iemand probeert met een laserpen de agenten te verblinden.

Hij is de leider. Zij vormen de troep. De kracht van deze massa lijkt niet te breken. Jongeren rukken met hun blote handen takken van de bomen. Trekken verkeersborden om. Buigen lantaarnpalen door.

Het is middernacht in Haren en ik sta pal naast de leider. Dicht genoeg om de complete waanzin in zijn ogen te zien.

De waanzin die ontbreekt in de ogen van de jongeren die achter ons staan. Pubers nog. Jonge jongens. Scholieren. In hun ogen louter de sensatie. Het gevoel onderdeel te zijn van een spannende gebeurtenis. De meisjes ontbreken niet. Zij filmen en worden bijna liefdevol in bescherming genomen als de ME een aanval inzet.

De rellen in Haren zijn ronduit angstaanjagend. Eerst is er het vuurwerk. Dan ineens een complete aanval van jongeren op de paar agenten die de Stationsweg proberen te beschermen. Het door de massa rollende geluid van woede lijkt wel dierlijk. De Mobiele Eenheid probeert stand te houden, maar moet terug en valt dan aan. De enorme massa jongeren golft in drie groepen uiteen. Vanaf dat moment vecht de ME uur na uur op drie fronten in de villawijk.

De agressie tegen de politie is eng, maar het kan nog enger. De groep keert zich tegen de inwoners van Haren. Golft door de tuinen van vrijstaande huizen. Alles gaat kapot. Een auto gaat op zijn dak. Enkele minuten later slaan de vlammen uit de motorkap. In het centrum vliegen de winkelruiten er uit. Winkels worden geplunderd. Iemand slaat met een steen het licht uit de ogen van een 84-jarige man.

Even keert de woede van jongeren zich tegen een fotograaf van een landelijke krant. Hij doet zijn werk en dat willen ze niet. Ik aarzel, maar stap er dan toch op af. Ga naast de fotograaf staan. Ik weet niet wat ik kan doen. Wel dat we geen schijn van kans maken als iemand besluit ons aan te vallen. De fotograaf is niet bang en geeft een grote mond. Die taal begrijpen ze. We kunnen door.

Een collega van de radio heeft minder geluk. Hij is live in de uitzending als een ME’er hem tegen de grond slaat. Een krantencollega krijgt een fles vol op zijn gezicht. Een kabelaar van SBS breekt zijn neus.

In een van de straten hoor ik iets wat ik nog nooit heb gehoord. Een oudere vrouw schreeuwt letterlijk in doodsnood over de toppen van haar longen naar de Mobiele Eenheid. Er zitten relschoppers in haar tuin. Ze is volkomen in paniek. Maar ze is alleen en blijft alleen. De ME schreeuwt terug dat ze binnen moet blijven. Ze kunnen niets voor haar doen. Haren is compleet aan zichzelf overgeleverd.

In het centrum slepen jongeren ongehinderd terrasstoelen naar de straat. De fik gaat er in. Een van de relschoppers klimt over een hek en gooit vervolgens stenen naar de rest. Munitie voor de strijd.

Ineens komt dwars door de meute een auto aangereden. Twee dames zitten voorin. Binnen een mum van tijd is de auto omsingeld. Doldrieste relschoppers slaan met blote vuisten keihard op de ramen. Er is geen enkele aanleiding, maar de relschoppers willen dwars door de auto. Als de doodsbange inzittenden door de meute zijn ze gebroken, staan ze ineens tegenover de oprukkende ME. Waar moeten ze heen? Achteruit? Van ellende blijven ze staan.

De zoveelste aanval van de Mobiele Eenheid drijft mij samen met een collega naar een tweede linie. Er is geen ontsnappen aan. De ME achter ons knuppelt alles en iedereen. Ze schreeuwen er woest bij. Voor ons vallen mensen over fietsenrekken heen. Ze krijgen geen tijd om op te staan. Voor me doemen ineens wild blaffende politiehonden op. Mijn collega krijgt een knuppel in zijn rug. Dan een harde slag op zijn arm. De honden wijken godzijdank ineens naar rechts en zetten hun tanden wild in de benen van twee relschoppers voor ons. Ze schreeuwen het uit van de pijn.

Het geweld voor onze ogen stopt geen seconde. Drie meter verder slaat een breedgeschouderde ME’er in blinde woede een jongen neer. Hij valt met een hevig bloedende hoofdwond over de volle lengte van zijn schedel op de stoep en blijft liggen. De ME’er bedenkt zich niet en schopt met zijn stevige kisten hard op het lijf van de jongen in. De ene doffe dreun na de andere. De ME’er schreeuwt dat de jongen van zijn collega’s af moet blijven. Het slachtoffer is al lang niet meer in staat om te reageren.

Als de ME even stopt, hergroepeert de groep zich. De rust is van korte duur. Iemand gooit een steen naar een woning op de eerste verdieping. Anderen volgen. De bewoner doet het licht uit. De stenen blijven komen. Het stopt pas als de ruit het begeeft. Ik weet niet wie daar woont. En of er kinderen in het huis zijn. Maar ik weet dat de angst enorm moet zijn. Er is niemand om de bewoners te beschermen. De relschoppers zijn de baas.

Uren na het begin van de rellen krijgt de politie eindelijk controle. Ik loop terug naar waar mijn auto stond. Over een tapijt van glas en keien. Ik zie complete trottoirbanden liggen. Beschadigde auto’s. Geplunderde winkels. Een man veegt in het donker de straat voor zijn huis. Waarom hij nu op straat is? Hij moet ergens heen met zijn woede. Zijn onmacht spat tussen de woorden door.

In mijn oren hoor ik nog steeds de doodskreet van die ene inwoner van Haren en het niet aflatende gekletter van stenen. Op mijn netvlies zie ik steeds de held van Haren staan.

Die ene man die in zijn eentje symbool stond voor het geweld en de complete waanzin. De man die op het oog volstrekt normale scholieren meekreeg in de verwoesting.

Een dag later hoor ik de burgemeester van Haren en de korpschef van Groningen praten over tuig. Over ongekende agressie en agenten die hebben moeten vechten voor hun leven.

Het zijn holle woorden. Makkelijke retoriek. Over mensen die ver van ons afstaan. Waar wij geen enkele binding mee hebben. De mens die wel slecht moet zijn.

Het is een stuk moeilijker om naar de puberkamer van je zoon te lopen. De jongen die je normen en waarden bij hebt gebracht. Het verschil tussen goed en slecht. Om zijn kamer in te kijken en te denken:

Was hij er ook bij?

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen

158 reacties

 1. Wat een bizarre avond! Train weleens ME’ers als ‘hooligan’ dus weet wat ze kunnen hebben – en dat is veel!

 2. heftig verslag… zo zag het er ook op tv uit….. sterkte met alles…

 3. Mooi verhaal. Ik was er ook bij, niet bij de relschoppers, maar wel bij de menigte. Wat begon als een leuk feestje eindigde in agressief gebeuren. Had de politie maar eerder ingegrepen.

  Gelukkig heb ik niet veel hiervan meegekregen, ik was op tijd weg. Maar als ik alle verhalen hoor dan denk ik, goh ik had ook heel anders kunnen thuiskomen.

 4. Wat moet het verschrikkelijk moeilijk zijn geweest voor een ieder die zich zo machteloos voelde, en wat een geweldig blog!

 5. Ik word gewoon weer kwaad als ik het zit te lezen… net zo kwaad als bij de beelden op tv. Hoop dat ze al die relschoppers een voor een pakken.. inclusief je held in het verhaal. Al is het maar om ze stuk voor stuk hun excuses aan te laten bieden aan álle inwoners van haren!

 6. Mooi indrukwekkend weer gegeven stuk van de realiteit die zich daar heeft afgespeeld. Wij, kijkend naar de tv, kunnen ons er niets bij voorstellen hoe het moet zijn geweest wanneer je er tussen zou staan. Mijn kinderen waren er in ieder geval niet maar hadden ook een groot probleem gehad wanneer ze er wel waren geweest. Eigenhandig zou ik ze er tussen uit gehaald hebben als ik ze op tv had herkend. Ik hoop dat vele ouders die nu weten dat hun kind mee heeft gedaan aan deze absurde uitspatting van razernij, agressie en vandalisme hun kind aflevert bij de plaatselijke politie. Ze keihard laten werken om bij te dragen aan de schade die ze hebben aangericht. Realiseert iedereen zich wel het volgende: Je had er niets te zoeken, de gemeente haren of de inwoners hadden je niet uitgenodigd. Werkelijk helemaal nutteloos is dit geweest.

 7. Nog moeilijker is te aanvaarden dat de burger ervoor kiest zich te laten belazeren door een systeem dat de houdbaarheidsdatum allang voorbij is, en waarin de politiek het druk heeft met zichzelf en het instandhouden van eigen belang.

 8. Mooi geschreven, het voelt alsof ik er zelf bij was.
  Nu eens niet Marokkaantjes of Turkjes maar gewoon blank Hollands tuig. Het zou in de media beter moeten worden benadrukt dat dit van die zotte Hollanders waren. Om angstig van te worden want nu kan het ineens ook je buurjongen zijn die door het lint gaat en bij jou de boel komt verbouwen. Waarom, nou gewoon omdat hij er zin in heeft.

 9. Zo was het. Zo voelde het en ik zat alleen maar binnen. Mooi verwoord is misschien raar uitgedrukt maar dat is het wel. Zo was het.

 10. angstaanjagend beeld wat je hier schetst, de mens terug tot oerdriften? het klinkt alsof je in oorlogsgebied bent geweest, Respect voor je stuk….

 11. Als ik dit lees is het een wonder dat het zo is afgelopen. Dat er niet veel meer slachtoffers zijn gevallen. Indrukwekkend geschreven! Alsof ik er zelf bij was, alsof ik het zie gebeuren. Ik voel de angst.

 12. Geweldig stuk, mijn complimenten! En wat een huiveringwekkende angstaanjagende volledig ontaarde situatie om in rond te lopen.

 13. Indrukwekkend. De waanzin van Haren op een geweldige manier verwoord. Hoe gaan wij als maatschappij hiermee om? Eens maar nooit weer.

 14. Intrigerend geschreven. Ik heb die avond beelden gezien op TV Noord en ik werd er stil van. Angstaanjagend is inderdaad wat in me opkwam. On-Nederlandse praktijken. Bizar en doodeng.

 15. Plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden, maar dit stuk heeft geen plaatjes nodig!
  Perfect verwoord! Wie is de auteur?
  Complimenten voor deze vrouw of man! Waarom zou het geen vrouw kunnen zijn?

 16. De burgemeester had grens van Haren moeten DICHT gooien wat een domme varken!!!!

 17. Wat een geweldig verslag. Reëel en eerlijk. Zo goed beschreven dat ik het voor me kan zien. Complimenten.

 18. Indrukwekkend geschreven…kippenvelmoment. Dezelfde kippenvel die ik kreeg van de tweets die u stuurde in het heetst van de strijd….respect

 19. Met naam en foto in alle kranten en op TV !! En alle kosten laten betalen, maar ja, daar zal onze wetgeving wel weer in tekort schieten.

  En was mediastilte niet veel beter geweest? Nee, die publiciteitsgeile Burgemeester wilde weer regelmatig zijn stem via de media laten horen. Gewoon vanaf het allereerste moment doodzwijgen op radio en TV
  Tja, als je op TV gaat verkondigen dat de ME achter de hand zal worden gehouden, dan is dat een uitnodiging voor het tuig om juist naar Haren te komen!!
  Overigens: een perfect geschreven artikel! Grote klasse!

 20. Wanneer je dit leest lopen de rillingen over je lijf, alsof je er ineens zelf midden in staat. super geschreven.

 21. Maar vervolgens zit er iemand anders namens nieuwsblad van het noorden aangeschoven bij P&W? Raar….

 22. Mensen willen zich niet machteloos voelen, dat maakt teveel nare gevoelens los.
  Sommigen doen het toch (‘de slachtoffers’) en anderen proberen er onderuit te komen door zich daadwerkelijk anders op te stellen (‘de daders’).
  Bij ‘de slachtoffers’ komt de agressie ná het moment en bij ‘de daders’ ervoor en tijdens.
  Wie wil zich nu machteloos voelen?
  Het is ok om daadwerkelijk aan jezelf te werken maar dat levert soms schade aan anderen op die zich er (nog) niet tegen kunnen verweren.
  Bovenstaande is slechts één zienswijze.

  Je hebt de moment-opname goed beschreven, Chris.

 23. Wat een geweldig goed realistisch verslag over dit gebeuren in Haren! Dat jongelui zich zo kunnen laten opfokken door een “centrale figuur” betekent een potentieel gevaar voor de maatschappij en bewijst wederom wat macht kan aanrichten…
  Denk dat men zich eens goed moet beraden over het feit dat dit nu wereldbekendheid geniet en “relschoppende jeugd” alleen maar op verkeerde gedachten brengt! Het wordt hoog tijd dat men hier Landelijk een adequate oplossing voor zoekt en jongeren vooral aan werk helpt om hun leegheid op te kunnen vullen…

 24. respect, ik zat tv te kijken en dacht oooh.. was ik maar heen gegaan , later toen het echt begon met auto’s in brand en terasjes enzo dacht ik nee blij dat ik in bed lig en werd zelf agresief van die mensen die zo iets doen shit.. ik was echt boos en geirriteerd , maar heb echt respect voor u dat u alles hebt door gemaakt en nog heel thuis bent gekomen, wel zielig voor u collega’s die wel gewoond zyn, en wil ze sterkte wensen! groetjes

 25. Een verslag van hoe slecht de daden van die 100 mensen die aan de linie staan wel niet zijn. Maar wat deden duizenden anderen die niet gingen rellen, maar een leuk feestje wilden vieren?

 26. Zo jammer dat de ME niet met rubberen kogels heeft geschoten of met waterkanonnen. Die relschoppers mogen wel harder worden aangepakt vind ik.

 27. Samen met mijn zoon van 13 naar de beelden uit Haren zitten kijken, verbijsterd. Wetend dat het lijntje tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ erg dun is, hoop ik dat ik nooit zal hoeven afvragen waar hij de afgelopen avond is geweest…

 28. Was er bij, maar heb het veel minder heftig meegekregen. Geen honden gezien en ook geen geweld van de MEers. (Heb wel voor ze moeten rennen, wat doodeng was) Het was niet overal vreselijk. Soms zelfs gezellig, maar waar de chaos aanwezig was, was het ook goed mis.
  Goed stuk.

 29. Onder andere jij hebt dit feest uit de hand laten lopen. De hele media heeft dit uit de hand laten lopen door hier aandacht aan te geven. Zonder dat was er helemaal niks gebeurd en was er hooguit een handjevol mensen op die facebook uitnodiging afgekomen. Als ze al durften… Bedankt MEDIA voor weer een grootte zooi wat ons als Jeugd aangerekend word.

 30. wauw. Net of je er middenin staat. ! is de held. De rest volgt als makke schapen.

 31. Apart om te zien hoe men het amper heeft over het extreme geweld dat door de, klaarblijkelijk gefrustreerde ME’ers gebruikt werd! Misschien wel handhavers van de wet, maar het zijn ook maar mensen en ze staan niet boven de wet. Of de blunders die op hoog niveau zijn gemaakt, waarvan je mag aannemen dat men op die positie en voor die salarissen wel betere inschattingen kan maken en voor betere maatregelen kan zorgen dan straatnaambordjes weg te halen! Hallo! Welkom in 2012!

  En kijk ook eens naar de reden dat er op zulke ‘evenementen’ zo makkelijk rellen uitbreken. Waar is men dan zo kwaad/agressief door? Zijn het jeugdige uitspattingen, ontevreden mensen over maatschappelijke of misschien economische bewegingen of is men het gewoon niet eens met de ‘gevestigde orde’ en gebeurt dit eigenlijk in elk decennia, zij het in een andere vorm?!

  Tuurlijk moeten relschoppers betalen, maar er zitten meer kanten aan het verhaal. En zeggen dat de ME maar met rubberen kogels had moeten schieten is wel heel makkelijk! En dan gelijk maar alle hooligans in een weiland laten vechten, buitenlanders naar het buitenland sturen, pedo’s doodmartelen en moordenaars vermoorden! Zullen we dan ook gelijk de blunderende mensen aan de top degraderen tot de lopende band?!

 32. Al mijn afgrijzen, verwondering,verbijstering,walging, ongeloof etc terug gevonden in jouw verslag omtrent Haren ..

  Ik volgde je op de voet op twitter, amper gelovend wat ik je zag schrijven, dit kon niet waar zijn..

  En jij..met al dat geweld om je heen..jij moet toch ook je momenten van angst hebben beleefd..

  Bedankt voor het delen, voor een stukje realiteit tonen wat er mis kan gaan op het gebied van social media mijzelf ondertussen afvragend hoe al die ouders reageerden toen ze hun eigen ’tuig’ op tv in actie zagen..

 33. Soms worden mensen uiteindelijk agressief als ze in een hoek gedreven worden.
  Dat geldt uiteraard voor de mensen die bang waren voor een eenmaal op hol geslagen meute.
  Maar het begin was misschien bij jongeren die (te vroeg) agressief werden toen ze door het gezag -en voor hen gevoel onterecht- in een hoek gedreven werden.

  Mensen reageren hetzelfde maar de één doet het eerder dan de ander.

  Mensen zijn grotendeels hetzelfde, er zijn geen ‘hufters’ en ‘schuldelozen’, de één geeft wat eerder tegengas dan de ander, da’s alles.

 34. Heel levendig geschreven, alsof ik ernaast stond. Mijn complimenten Chris.

  Zo afgrijselijk angstaanjagend wat daar gebeurd is en zo blij dat ik er NIET naast stond.

  Mijn hart gaat uit naar de mensen die met goede bedoelingen in Haren waren en natuurlijk ook naar Merthe en haar familie. Ik hoop dat deze gruwelijke herinneringen zo spoedig mogelijk plaats zullen maken voor mooiere.

 35. Wow, wat heb je dat weer realistisch geschreven Chris, echt kippevel over heel mijn lijf, tranen weg slikkend lees ik je verhaal. Heb te doen met alle mensen van Haren. Hoop dat ze dit te boven kunnen komen en samen kunnen verwerken. Vraag me echt af hoe kansloos de jeugd wel niet kunnen zijn als je hier toe in staat bent…

 36. Pingback: De held van Haren | Project X Haren | Scoop.it

 37. Al die achterlijke mongolen hadden gewoon weg moeten blijven!!!
  Als ik met een biertje op straat loop krijg ik een boete van € 100,-, en je zult zien dat deze klootzakken (er is een bejaarde mishandeld!!!!) er van af komen met een waarschuwing of ten hoogste een werkstraf!
  Mij is geleerd als men oproept om ergens NIET heen te gaan, dat je dat dan ook niet doet; temeer omdat je gezonde verstand je zegt dat het niet oke is om wel te gaan en de gevolgen van kilometers ver te zien zijn!
  Slap optreden van de politie en burgemeester trouwens; ik zou me niet meer tussen mijn inwoners durven laten zien.

 38. Klinkt als een jaren 80 wedstrijdje voetballen .. Heel goed geschreven eindelijk een verhaal dat de waarheid weergeeft

  Grtzz R (ex hool)

 39. Ik wordt schijtziek van de opmerkingen dat door de media aandacht het in Haren zo uit de hand is gelopen. Wie heeft de vernielingen aangericht? Wie vond het nodig om stenen door de ruiten te gooien. Wie vond het nodig om tuinen te vernielen. Wie vond het nodig om auto’s te vernielen, op de kop te zetten en in de fik te steken? Stond het ergens aangeplakt? Stond het op Facebook? Je bepaalt voor jezelf of je het leuk houdt of dat je met je poten aan andermans spullen zit en de boel gaat lopen vernielen. Ik vind het zo ontzettend zwak om te zeggen dat dit uit angst of frustratie is gebeurd. Iedereen die naar Haren is gegaan heeft dit bewust gedaan. Er was geen feestje, en dat was luid en duidelijk via de media bekend gemaakt. Je hebt zelf die keuze gemaakt, dat is jouw eigen verantwoordelijkheid. En naar mening is het zo dat iedereen die naar Haren is gegaan medeverantwoordelijk is voor de ongelooflijke teringzooi, schade en angst die veroorzaakt is.

 40. De dynamiek die beschreven wordt, wordt uitgebreid toegelicht in het boek “Daders” van Harald Welzer. Daarin wordt aan de hand van voorbeelden uit diverse oorlogen beschreven hoe sterk groepsdynamiek is en wat dat doet met het beoordelingsvermogen van het individu. Wat is gebeurd verbaast mij dan ook niet, maar het zou goed zijn als degenen die iets hadden kunnen voorkomen (politici, handhavers, media) zich realiseren wat hun bijdrage in zo’n groepsproces voor effect heeft of kan hebben.

 41. Goed verwoord! De frustratie van die ME-er kan alleen niet…is de politie, ME uberhaupt nog wel capabel genoeg voor dit soort situaties?? Waar gaat dit naar toe in Nederland?? Lik op stuk, strafvermeerdering, opvoeding?

 42. Ik vraag me net als chip af waarom de ME zo gefrustreerd was, relschoppers te lijf gaan is hun werk hier kun je zelfs tijdens oefeningen met stenen gaan gooien naar ME aldus mijn kinderen, Dus wat er ging er mis? Waren ze met te weinig? En afgezien van de kleine groep relschoppers zal er enorme paniek geweest zijn bij de duizenden niet relschoppers die geen kant uit konden, er gingen ook geruchten over vertrappingen. Dat had nog helemaal fout kunnen aflopen. Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen.
  Angstaanjagend is het in ieder geval. Men moet goed nagaan wat er mis ging en hoe pubers zich zo hebben laten opfokken door extreme hooligans. En ouders, denk nooit : dit doet mijn kind niet of hier gaat mijn kind niet heen, want dat lees je wel af en toe.

 43. Er staat in Veenhuizen een heel gevangeniscomplex leeg; al het tuig, raddraaiers en ‘ beesten’ daar opsluiten vr een paar jaar; kunnen ze ff nadenken…en wat de ME betreft, volgende x en in wat knieschijven schieten moet je kijken
  hoe snel de rust wederkeert!

 44. Kolderiek verhaal. In het heetst van de strijd observeren en dan vervolgens naar “de pen grijpen”. Nietszeggende journalistiek en toch een waardeoordeel vellen. Deze informatie had op de avond zelf een stuk waardevoller kunnen zijn.. Daarbij laat ik maar in het midden dat je op deze avond net als anderen op een andere manier had kunnen bijdragen aan het verminderen van het geweld.

 45. Dit alles gebeurde op een slordige 10km van mijn huis. Als het lot iets anders was gelopen dan was het bij mij in ee straat. Dit besef maakt me nerveus. Mijn overwegende vraag: wat beziet toch die “harde kern”? Chris bedankt, Ik heb bewondering voor wat je doet. Ook voor je collega’s trouwens.

 46. Dit is vreselijk wat er is gebeurt… en wat geven sommige Nederlandse jongeren toch een goed beeld van hunzelf aan de wereld zeg. Wat een leuk feestje had moeten zijn is een hel geworden niet alleen voor haarzelf. Maar ook voor alle andere inwoners van Haren en niet te vergeten… De politie en ME. Dit is toch wel een slecht iets wat die jongeren laten zien hoor. Een schande. En het stuk is prachtig geschreven. De rillingen lopen over mijn rug.

 47. Erg goed geschreven stuk, maar het komt mij toch voor dat sommige feiten enigszins ‘gekleurd’ zijn door uw eigen paniek van het moment. In al het filmmateriaal en verslagen die ik tot nu toe heb gezien krijg ik een veel minder extreem beeld van het gedrag van de ME.
  Ik weet dat charges beangstigend en verwarrend kunnen zijn, maar hopelijk gaat het schrijven van een bloedstollend verhaal niet boven het correct weergeven van de feiten.

 48. Wat een ontzettend krachtig stuk, ik heb vol verbazing, woede em amgstig zitten lezen. Het blijkt toch maar weer dat mensen kudde dieren zijn. Geef ze een aanvoerder en ze lopen er achteraan.

  Ik hoop dat ze elk stuk tuig oppakken, het is ronduit bizar dat de overheid minder voorzorgsmaatregelen getroffen heeft en het bleef ontkennen tot 5 uur voor de hel uitbartste!

 49. En zo was het!!! Complimenten aan de auteur. Het doet mij denken aan het boek van de Heineken ontvoering, vanuit het perspectief van de menigte en daders.

 50. ik vroeg met het hele stuk af wat jij daar deed, alleen maar kijken in de ogen van je buurman die vooraan de meute stond op te stoken?

  het is wel mooi beschreven hoor, wat de anderen allemaal gedaan hebben.

 51. Tja ik praat het gedrag van de jngeren niet goed. Sterker ze verdienen een flinke straf.
  Maar de media die al een dag vantevoren al filmde in haren hebben de boel opgehitst. De dag zelf kwamen vanaf 12 uur smiddags live beelden. Tja dan vind ik het niet gek dat er ineens 2000 man opkomen dagen.

 52. Wat een geweldig, pakkend, angstaanjagend stuk. Het is haast niet beter te verwoorden. Zit met rillingen over mij rug te lezen

 53. Wordt, of is, zo’n leider nu ook opgepakt … en zoja/zonee wat gebeurt daar dan mee?

  Ik snap trouwens die reacties niet waarin ME en andere worden aangevallen. Naar mijn mening was iedere uitgedeelde een terechte ook al had ontvanger niets gedaan. Niemand hoefde daar te zijn, ook verslaggevers niet.

  En dat een ME door het lint gaat als zijn buurman bet een steen tegen zijn gezicht kreeg kan ik me ook nog voorstellen. Heeft niets met frustratie te maken, meer met vechten voor je leven.

  Dit soort onredelijk geweld is van alle tijden.

 54. Al in de voltijds opvoeding begint het je leren verzetten tegen negatieve groepsprocessen door inzicht en motivatie over te kunnen en mogen nemen van je positieve opvoeder(s). Opvoeding is meer dan een parttime bijbaan. En afwezigheid van oorlog is niet equivalent aan aanwezigheid van vrede.

 55. Dit had nooit moeten gebeuren maar ik vind dat de politie en de burgemeester hier eerder wat aan hadden moeten doen ze wisten het 3dgn van te voren waarom niet deze groepen naar een weiland te transporteren en daar hun feestje te organiseren zijn dj die GRATIS hadden willen draaien en dan had het de Gemeente Haren minder gekost dan nu.Ik vind de hele zaak wat hier gespeeld heeft de Gemeente Haren zelf over zich heen heeft geroepen. Binnen 1 dag kan je een festival terrein gereed maken dus wat let de Gemeente Haren om dit ook niet te doen.

 56. wat een waanzin moet dat zijn geweest…Moet ineens denken aan flarden die ik voor het incident op tv zag….plaatselijke horeca en vvv waren blij met de aandacht die Haren kreeg…..hoe wrang als je dan weet hoe het is afgelopen…en hoe zou zo’n meisje zich moeten voelen die het per ongeluk in gang heeft gezet?

 57. Dat je met z’n allen naar Haren komt is het punt niet. Punt is, wat ga je daar doen? Dus maar rellen. Ik hoop dat deze superhelden die dit veroorzaakt hebben maar eens publiekelijk excuses gaan aanbieden en de boel opruimen (zie het als een werkstraf) en de kosten/schade betalen en herstellen.

 58. Oh, voor de ME is wel begrip lees ik. Zij mogen wel ‘reageren op de omstandigheden’ en ‘vechten voor hun leven’. Zij mogen wel ‘alles en iedereen knuppelen’. Alle begrip en psychologische verklaringen die er voor hen bij dit publiek standaard blijken te zijn, gaan niet op voor de aanwezige tieners. De neiging is heel erg om het ME gedrag bij voorbaat te begrijpen en te excuseren, en het gedrag van de massa te veroordelen en om zware bestraffing te krijsen. Waarom eigenlijk die twee verschillende maten?
  Je ziet de ME altijd los gaan op al liggende tegenstanders, zelfs als ze gefilmd worden. Ik heb nog nooit een groepje protesteerders een ME’er zien aftuigen.
  ME’ers kozen er ook voor om daar te zijn, om de sterke arm te zijn. Ze kiezen ervoor om geweld te gebruiken namens de openbare orde, uiteindelijk gebruiken ze geweld omdat ze dat bevolen wordt. Huurlingen.
  Nu was de rel in Haren natuurlijk tamelijk zinloos en triest, de ME zou je net zo behandelen als jij daar je volle recht op demonstratie gebruikte, hoe nastrevenswaardig het doel van die demonstratie ook is, en zonder oog voor hoe redelijk of volstrekt onredelijk de autoriteiten daar verder ook mee omgaan. Vergeet dat niet. Het zijn huurlingen die hun vechtcapaciteit verhuren aan de overheid, en voor hen is het vanaf dat moment is het gewoon ‘Befehl ist Befehl’. Daar hebben ze zelf voor gekozen, en dat mag je ze af en toe ook best verwijten.
  Ik word een beetje ziek van de ‘Ordnung-muss-sein’ neiging om iedereen die daar in Haren was (grotendeels gewoon pubers op zoek naar een feestje) te veroordelen, en alles wat de autoriteiten en politie doen standaard goed te praten en toe te juichen.

 59. Lekker vlot geschreven zonder het aan te dikken!

  Maar nu … hoe aggressief, verblind in woede en rellend was de ME zelf?!!
  Wanneer iemand niet meer reageert … Ik heb het stuk uit gelezen, maar na dat gedeelte is bij het lezen van de rest van het verhaal de vraag blijven kleven … leefde die jongen nog?

 60. Super mooi verwoord om stil van te worden…..waar mensen toe in staat zijn die blijkbaar geen respect voor anderen hebben…..wat hebben die mensen daar te zoeken helemaal niks, laag bij de grond..

 61. Waarom is er nou op televisie nooit eens iemand die zegt wat iedereen denkt en weet, namelijk dat het niet alleen tuig is, maar dat het tuig is waarvan je het IQ dat lager is dan dat van een chimpansee van hun gezichten kunt aflezen. Puur het gevolg van inteelt en zwakzinnigen kinderen laten maken als konijntjes. Deze mensen zijn zeer ontevreden met zichzelf, kunnen geen zelfreflectie toepassen, dus krijgt de maatschappij de schuld. Tel daar het onvermogen bij op om om dat verbaal te kunnen communiceren en deze mensen komen ineens uit hun bijstandswijk te voorschijn om gelegenheden zoals vrijdag, te misbruiken om in de grote massa hun frustraties over zichzelf te uiten tegenover de voor hun meest makkelijk bereikbare representant van de overheid, de politie.
  Waarom wordt dit nooit hardop gezegd? Waarom worden dit soort mensen niet als straf gesteriliseerd??

 62. Vanuit mijn werken met randgroepen, een partner die bij de politie werkt en als ouder waardeer ik je beschrijving enorm. Je geeft de samenhang en soms ragdunne grens tussen daders, slachtoffers en omgeving aan. Het belang om als individu je gevoel maar zeker ook je verstand te blijven gebruiken. Vaak worden discussies gevoerd in de trant van och….het is er maar 1…..
  Natuurlijk…maar de impact van 1 persoon kan alles maken of breken…..we kunnen een nieuwe Hitler laten ontstaan of ook een Gandhi.
  Onze samenleving, wij staan voor de opgave, als vrij individu en in sociale zin er voor allemaal iets goeds van te maken.
  Ik hoop dat dit het kader wordt en dat we dit, ieder vanuit de eigen taak, samen handhaven!

 63. Volgens heb je zelf de verantwoordelijkheid om niet naat het feest van een vreemde te gaan. Als je dan wel gaat en ook nog eens stapels bier meesleept, ga je daar volgens mij heen met het doel flink te feesten, dronken te worden en te rellen.
  Je kan dus burgemeester of politie niet de schuld geven van het geweld, maar wel die dolgedraaide jongelui (of oudelui) die hun verstand niet gebruiken maar erop zijn om een feestje te verknallen.

 64. Prima geschreven stuk. Als je het verhaal leest lijkt het alsof je er zelf bij was. Het is te makkelijk om deze groep relschoppers weg te zetten als tuig. In het gewone leven blijken deze jongeren hardwerkende scholieren te zijn in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar. In alle opzichten niet te vergelijken met rellende Marokkanen die vaak in het criminele circuit zitten, niet naar school gaan en stelselmatig mensen mishandelen en beroven. Dit doen ze vooral tegen de ongelovigen en het aardige is: dat wordt nog gelegitimeerd door de koran ook. Ik praat het schofterige wangedrag van deze blanke Nederlanders zeker niet goed, maar elke vergelijking gaat mank. Deze Hollanders misdragen zich immers niet stelselmatig en ze worden niet gesterkt door een ideologie. @Con van der Ham het moet toch een opluchting zijn dat u eindelijk na al die jaren eindelijk uw gal kunt spuien over die foute blanke Nederlanders. Maar ik kan u wel 1 ding vertellen: In het noorden van het land is de PvdA elke keer weer de grootste partij dus de overgrote meerderheid van de relschoppers zal op Samsom hebben gestemd. Dat moet u toch pijn doen.

 65. Medelijden heb ik ook met de daders; zij zijn ‘slachtoffer van zichzelf’ en krijgen een soort angstagressie en behoefte aan (negatieve) aandacht; de mens is een complex wezen en hierbij is weinig dierlijks ons vreemd.

 66. Wat een overdreven stuk zeg. Ik was er ook bij (niet als relschopper) maar zoals jij het beschrijft moet je wel net precies op de verkeerde plek op de verkeerde tijd aanwezig zijn geweest, al dan niet bewust… en als je een beetje nadacht had je je heel makkelijk in veiligheid kunnen brengen.

  echt een typisch journalisten/sensatie stukje wat de meesten prachtig zullen vinden om te lezen al zeggen ze dan dat ze het verschrikkelijk vinden.
  en iedereen gelooft je want die waren niet precies in de frontlinie aanwezig………

 67. als ik eerlijk ben vind ik niet dat we maar moeten roepen ja die jongeren hebben dit en dag gedaan volgens mij is dit ook wel een beetje teveel van het goede:

  Het geweld voor onze ogen stopt geen seconde. Drie meter verder slaat een breedgeschouderde ME’er in blinde woede een jongen neer. Hij valt met een hevig bloedende hoofdwond over de volle lengte van zijn schedel op de stoep en blijft liggen. De ME’er bedenkt zich niet en schopt met zijn stevige kisten hard op het lijf van de jongen in. De ene doffe dreun na de andere. De ME’er schreeuwt dat de jongen van zijn collega’s af moet blijven. Het slachtoffer is al lang niet meer in staat om te reageren.

 68. Ben er stil van.. Wat is et mooi beschreven! Het moet een vreselijke avond geweest zijn!

 69. Je moet er niet aan denken dat je midden tussen dat oorlogsgeweld staat. Dan kun je nog honderd keer zeggen dat een goede brandweerman altijd met zijn benen in het bluswater moet staan, maar veiligheid telt ook zwaar. Of ik je nu moedig of dom moet noemen, ook vanwege je beschadigde auto, weet ik niet. Een ding staat echter als een paal boven water. Het verhaal zoals je het hier neerzet vertelt meer dan alle bewegende beelden bij elkaar.

 70. Iedereen die daar op dat moment was was op zoek naar sensatie, ook de verslaggevers. Die leven voor dit soort momenten, dus achteraf gaan zeuren dat je bang bent vind ik redelijk hypocriet. Er was al weken bekend dat het feest zwaar uit de hand zou lopen dus degene die dit geschreven heeft had dit makkelijk kunnen vermijden.

 71. Goed geschreven maar massa of niet: je blijft met je poten van andermans eigendommen af, laat ouderen sowieso met rust en behandelt überhaupt anderen met respect. Dat is een les uit mijn opvoeding en dat hoefde niet eens hard te worden gezegd, noch vaak. De ME moet de volgende keer nog veel harder slaan. Schoonvegen die handel.

 72. Dit stuk is een prachtig vertrekpunt voor een maatschappelijke dialoog. Dialoog zeg ik, omdat deze tijd vraagt om een “het verstand” overstijgende visie.
  We leven in turbulente tijden. Bewust of onbewust voelt iedereen de waan van de dag. Een ieder zoekt op geheel eigen wijze naar ontlading. Daarmee bedoel ik, filerijders, werkgevers, werknemers, mama’s, papa’s, kleuters, scholieren, studenten, jongvolwassenen ME-ers, Hooligans, iedereen. We zijn collectief het Noorden kwijt… Dat ligt ook niet bij Groningen, weten we inmiddels.

  Het systeem is failliet en wij zitten met de handen in de HAREN… Zoiets.

  Kort en goed, heer Klomp… Hier is een taak voor u weggelegd… Oordeelloos in dialoog met Arie Boomsma. Het is hoog tijd!

 73. Het interesseert mij eigenlijk vrij weinig wat zo’n gestoorde idioot doet en hoe hij denkt…

 74. Laat mij vrij om dan een puntje van kritiek hier te plaatsen op dit artikel. Eerlijk is eerlijk, prima geschreven (hoewel drie alinea’s op rij beginnen met hetzelfde woord en daarnaast ook nog drie zinnen werkelijk stilistische horror is), maar laten we even niet overdrijven hier. Een plus voor zijn aanwezigheid in de ”frontlinie”, maar verslagen als deze kan je dagelijks lezen. En waarschijnlijk eten de meesten van jullie rustig een croissantje bij het lezen hiervan in een krant. Maar omdat dit een ‘ hot item ‘ is, barsten we massaal in huilen uit blijkbaar. Er worden honderden mensen op dagelijkse basis afgeslacht in Syrië, maar blijkbaar kan dat niemand nog wat boeien.

 75. Dat je als journalist een klap krijg, is het risico van het vak.
  Oorlogsjournalisten janken lang niet zo hard als wat jij doet.

  mietje.

 76. Mij blijft vooral bij dat de ME steeds weer terug loopt en weer achteruit. Dat geeft niet echt een afschrikwekkend beeld.

  Kunnen ze nu niet één keer echt daadkrachtig doorpakken. De politie heeft het machtsmonopolie, gebruik dat.

  Voordat de burgers dat gaan doen. En die stap was niet ver weg.

 77. Ja ‘Was hij er ook bij?’ In dit geval kan ik zeggen ‘Nee.’
  Hoe vaak wordt er negatief geoordeeld over ouders van relschoppers? Te vaak hoor ik ‘mijn kind doet zoiets niet’….. Tuurlijk. Ik durf te zeggen, mijn kind dus wel……en nee….nooit verwacht! Zien als ouder wat er is…

 78. Een mooi stuk over hoe erg het was met de rellen in Haren.
  Je vergeet, jammer genoeg, om te melden dat er ook gezelligheid was in Haren die avond. Je beschrijft hoe het voorin was, bij de ME, maar je overdrijft… Er was een kleine groep (doorgedraaide) relschoppers maar de rest van de mensen wouden gewoon een leuk feestje vieren. Hier lijkt het alsof iedereen, die daar was, aan het rellen was, maar een groter deel was ( net als ik) aan het dansen, kwam oude bekenden tegen en ontmoette nieuwe mensen…

 79. Ik vraag me af waar de enorme woede vandaan komt die tot rellen heeft geleid. Dat lijkt me de kernvraag in deze discussie. De tekst ‘Fight for your right to party.’ blijft maar door mijn hoofd spoken.

 80. Bobby digital heeft wel gelijk, men kiest hier blindelings voor ME en tegen scholieren terwijl men er niet bij was. Zeker was er een harde kern maar zoals je leest werd er ook doorgeslagen tegen iemand die niet meer reageerde en je vraagt je toch af hoe het nu is met die persoon. ME is ervoor opgeleid voor dit soort toestanden en hoort dus niet door te draaien, jonge mensen in paniek kunnen wel doordraaien. Niet iedereen was gewelddadig en als je weg wilde kon dat niet eens heb ik van verschillende jongeren begrepen, en als er dan een bijtende hond op je af komt is dat niet prettig. Het merendeel kwam toch echt om te feesten. Hopelijk brengt het onderzoek uitkomsten en leert men ervan want het volgende feest is alweer gepland zie ik.

 81. Ik knap af op de laatste regels. Zo’n moralistisch stuk maar ondertussen. Hoe kan het dat je niet wist waar je puberzoon op dat moment was? Mijn kinderen kondigden rond dinsdag ook aan dat ze er heen wilden. 16 en 18 heb ik ze voor het eerst in lange tijd gewoon simpelweg iets verboden. Want het was toen al duidelijk dat er niet veel goeds van zou komen. Ze waren in Haren niet gewenst en hadden er niets te zoeken. Klaar. Vrijdagavond bleef men dus thuis, of er moest heel duidelijk aanwijsbaar zijn waar ze wél waren. En wie zich daar niet aan hield, of blijken toch naar Haren geweest te zijn, zou heel lange tijd de sancties weten danwel zou gelijk de biezen kunnen pakken. Dat was duidelijk en daar legden ze zich bij neer, en uiteindelijk vonden ze het ook redelijk, ze hadden er bij nader inzien ook niet tussen hebbn willen zitten. In de hele discussie over de schuldvraag, gemeente, media politie, raddraaiers, mis ik een partij. OUDERS. De meesten van die jongeren wonen toch niet zelfstandig. Waren ze er allemaal stiekem, of hebben hun ouders allemaal geen benul waar ze uithangen????

 82. Wauw, wat schrijft u goed! Heel echt. Heb dit artikel via Facebook gevonden en heb direct nog zo’n 20 andere artikelen van u gelezen. Kippenvel bij alles.

 83. Goed stuk Chris, zo is het exact gegaan. We waren er beiden bij. Geen woord van verzonnen…

 84. Erg mooi gesvhreven! Die relschoppers vins ik belachelijk. Maar die politie ook. Zoals ik lees heeft er 1 een jogen gewoon nog een x neer gwtrapt. Waar is dat goes voor? Mensen zijn ziek! Nog erger als beesten.
  Maar erg mooi gesvhreven

 85. Beste mensen. Naar mijn mening gebeurt dit soort praktijken IEDERE DAG, maar dan op micro-niveau. Micro-niveau wil in dit geval zeggen dat je met ’n veel kleinere groep mensen te maken hebt, maar wel met vergelijkbare individuele agressie en vergelijkbare angst. Ik hoef jullie niet op te noemen in welke situaties je dat allemaal tegen kan komen. Ik begrijp dan soms ook niet zo goed dat er ineens zoveel heisa is omtrent gebeurtenissen zoals in Haren. Het is in en in-triest, laat dat duidelijk zijn, maar een volkomen te verwachten scenario. Zet grote groepen jongeren bij elkaar (uitgaansgelegenheden, voetbalstadions, dance-feesten) en je hebt altijd wel ergens de poppen aan ’t dansen. Niks nieuws in dit land dus. Het enige nieuwe is dat ’t nu de totstandkoming via ’n foutje op facebook was. Waar ’t hier om gaat: mentaliteit en normen en waarden. En zo lang deze agressieve mentaliteit en lage fatsoensnorm blijven bestaan binnen een deel van de maatschappij zullen dit soort situaties zich in de toekomst blijven herhalen, zowel op micro als op macro-niveau.

 86. Zeg het maar, mijn zoon van 18 woont op kamers en dus weet je inderdaad niet waar ze uithangen, is hij thuis dan is hij vaak bij vrienden, pakt hij dan stiekum de trein dan kun je dat niet weten. Hij heeft het wel overwogen niet gedaan. Wat ik wil zeggen, kinderen van die leeftijd zijn volwassen en dan weet je niet meer op ieder moment wat ze uitspoken, ook niet als ze thuis wonen tenzij je ze gaat achtervolgen. Iets anders is het bij minderjarige kinderen. Het enige wat je als ouder kunt doen is dit bespreken met je kinderen, of ze nooit de fout ingaan valt echter niet te voorspellen. Onder invloed van drank kunnen ze rare dingen gaan doen.

 87. Niemand had er wat te zoeken, iedereen wist dat er geen feestje was! Dus voor iedereen die er wel bij was , maar niet bij de relschoppers! Gewoon dom

 88. Ik zou er niet aan moeten denken om er tussen te zitten. Als ik dit lees, moet ik vooral denken aan de rellen in de jaren 70/80 in A’dam. Daar was hetook oorlog tegen de ME. Dit in Haren was “maar” in ’t klein maar wel net zo erg.
  Maar jouw verhaal is vooral voer voor de psychologen hoe zoiets zó uit de hand kan lopen. Is eng maar er zijn voorbeelden (groot en klein) genoeg over de hele wereld en aan de gevolgen wil je maar liever niet aan denken.
  Het is net alsof je een thriller aan het lezen bent

 89. Ik hoor Opstelten alweer zeggen: “We gaan dat tuig hard aanpakken”. Loze spierballentaal die ik nu al zo lang hoor over vandalen. Onze jeugd is echt ziek. Ambulancebroeders en bejaarden bekogelen met stoeptegels?! Ik hoor ook niemand over de rol die Heineken en consorten in dit verhaal spelen. Verbied alcohol voor iedereen onder de 40!

 90. Ik woon in Haren. Heb de relschoppers voorbij zien komen, steeds meer opgedreven door de ME. Goed om het verhaal eens te lezen vanuit iemand die er echt tussen heeft gestaan…Het werd eigenlijk pas echt eng toen de eerste stenen tegen mijn ruit aankwamen, dat was voor mij het meest bizarre moment. De buurvrouw wilde nog mensen te lijf gaan, maar dat hebben we haar gelukkig uit het hoofd gepraat; een steen tegen je ruit is een ding, een steen tegen je hoofd…vertel je wellicht niet meer na.
  Wat mij ertoe brengt dat er geen doden zijn gevallen…gelukkig maar, die burgemeester van Haren heeft al genoeg zooi aan zijn hoofd. Wellicht dat de naam “Bats” in de politiek nog een synoniem word voor wel je best doen, maar uiteindelijk toch in de shit belanden, vanuit iets wat een vlekkeloze carriere had kunnen zijn (wat gebeurt er nou in Haren? ;)).

 91. Mooi verhaal maar ik snap niet dat de “gewone burger” hiertussen gaat staan want hoe meer aanhang (al dan niet relschopper) er aanwezig is hoe sterker zich de menigte zich voelt. Dit had niet mogen gebeuren maar op zo’n moment kan de ME moeilijk inschatten wie wel/niet meedoet aan de relschopperij. Dit had voorkomen kunnen worden als het bericht op tijd verwijderd was en alle toegangswegen afgesloten waren… Overigens kan je evenementen gewoon prive maken en kan je daarvoor een social network niet aansprakelijk stellen!

 92. Los van de inhoud vind ik de zinnen erg kort, als een druppelende kraan of een slagroomspuit die bijna door z’n gas is. Zinnetje voor zinnetje ga ik mentaal stotterend door dit artikel terwijl ’t onderwerp schreeuwt om een wat uitgebreidere intense zinnen… ‘Hier zit ik niet op te wachten. Om te willen lezen maar steeds gestoord word. Door zitten die eigenlijk veel te kort zijn. Zo word ik niet opgezogen.’

 93. Heb jij als schrijver van dit stuk “De Held Van Haren ” kunnen aanwijzen aan de politie…dat hoop ik namelijk van harte…want dat soort mensen moeten voor hun daden keihard gestraft worden. Dit is een soort hysterie wat inderdaad levensgevaarlijk is…

 94. Wat een belachelijke reacties lees ik soms.
  Waarom zijn mensen soms zo boos of agressief?
  Vanwaar de zoektocht naar de zondebok?

  Chris, reageer ff hier. Met je verstand.
  Het ligt toch niet aan iemand maar aan iedereen?

 95. Mooi geschreven! Dat talent heb je zeker. Maar of het een eerlijk stukje is vraag ik me af. Het voelt een beetje alsof je je schrijftalent hebt laten spreken en je daardoor allerlei zaken bij elkaar hebt geraapt om zo tot een extra dramatisch stuk te komen. Waarom schrijf je ook niet over de saamhorigheid die er ook was? Over de vele mensen die nadien hebben geholpen om weer op te ruimen? Nou kan ik me voorstellen dat je alleen over de rellen wilde schrijven. Maar dan nog was je kennelijk daar, net als velen. Je had ook zo over een willekeurige voetbalrel of uit de hand gelopen vechtpartij tijdens het uit gaan kunnen schrijven. Daarom is het nogmaals erg mooi geschreven, maar wel met een wat te hoog sbs6 in de regio nieuws gehalte.

 96. Wow wat breng je mijn gedachte in die laatste zin mooi onder woorden.
  Het hele stuk is trouwens goed geschreven….complimenten!

 97. Mooi stuk. Maar wat een aantal mensen nog niet door heeft is dat de held publiek NODIG had en kreeg. Ik was er ook bij als toeschouwer, zie ik een paar keer staan. Als die relschoppers in hun eentje waren gekomen waren ze zo opgepakt. De toeschouwers zijn medeschuldig en mogen wat mij betreft meebetalen.

 98. Goed dat iedereen reageert. Walging / oorlog / ramozalig / verdriet / angst.

  Hoe lossen we dit op met elkaar?
  De menigte op water en brood drie dagen op een weiland. Dan heb je misschien de volgende keer de onschuldige nieuwsgierigen al meteen teruggedrongen want die zijn dan echt wel geschrokken. Nu beginnen de dingen onschuldig en lopen volledig uit de hand door een stel doordraaiende jongeren.

  Op de hele aarde gebeuren vreselijke dingen. Vaak ver weg en nu zo dichtbij. Laten we allermaal zelf eens ons verstand laten werken en bedenken waar dit toe moet leiden.

  Stop gewoon met deze zaken en doe normaal en fatsoenlijk.
  Verbeter de wereld en begin bij jezelf en geef het voorbeeld.
  Dan is er weer hoop voor ons allemaal dat het ooit nog eens goed komt.
  Carin Lucas

 99. Wow… Mooi geschreven en tot nu toe het beste beeld over wat er daadwerkelijk op die avond heeft plaatsgevonden.

 100. Alsof je de realiteit tevoorschijn tovert met woorden, levensecht beschreven!

  Spijtig genoeg laat de realiteit zich niet weg-toveren met woorden.

 101. De ME mag van mij nog harder optreden.
  Toch ongelooflijk dat een oudere in zijn keuken en op straat een stoeptegel op zijn kop krijgt.
  Nee hoor…verreweg medelijden met de herrieschoppers.
  Oh ja…en voor degene die zeggen dat de ME het altijd uitlokt…..je zal dan vast en zeker vaak bij voetbalwedstrijden aanwezig zijn….nou…ik ook.
  En daar zie ik wat voor een fucking tuig er rond loopt..wat een stelletje mongolen.
  Harder straffen en harder optreden.
  Zielig rechtsysteem hier in NL

 102. Ik ben zelf ook puber geweest en vind dat velen vergeten hoe het voelt om samen met je maten tegen iets te rebelleren. Geweld praat ik niet goed, maar de samenleving is compleet niet ingesteld op pubers. Mijn vader vertelde mij dat er in het dorp regelmatig de hele kroeg kapot werd geslagen tijdens een vechtpartij, maar de volgende dag de dader excuus aan kwam bieden en de schade betaalde en daarmee was de kous af. Ook je energie kwijt raken is moeilijk voor de jeugd. Sporten is onbekend bij ze. Is duur en vaak niet echt leuk. Daarnaast zien de op tv en internet steeds meer sex en geweld en eten en drinken ze vrijwel alleen maar suiker en snelle koolhydraten waarvan je gestrest raakt. Plekken waar jonge mannen hun energie kwijt kunnen zijn er nauwelijks. Strenger straffen werkt niet, omdat dit in een vlaag van adrenaline en groepsgevoel gebeurt. Angst voor een straf speelt op dat moment helemaal niet.

 103. Alexander, je hebt wel een punt. Ik werk zelf met pubers en weet dat ze het inderdaad niet altijd makkelijk hebben. Overal worden ze weggestuurd, de buurt flipt als er hangjongeren zijn, zelfs als ze niets doen. Men is erg onverdraagzaam geworden tegenover jongeren, dat merk je trouwens ook aan reacties als: afschieten etc.Men neemt niet meer de tijd met ze te praten, ook niet met hangjongeren, men leeft zich niet in. Op school proberen wij het jachtige leven van mobieltjes en internet wat te veranderen door papieren kranten met ze door te nemen en zelfs oude oorlogskranten ,ze vinden het ontzettend interessant en het werkt twee kanten uit, wederzijds begrip. Ze zijn echt niet zo hersenloos en oppervlakkig als men denkt.

 104. I recently tried cbd face cream in return the principal time and I be compelled hint, I’m impressed with the results. I felt more tranquil and at appease, and my disquiet was significantly reduced. The gummies tasted mammoth and were unhurried to consume. I’ll unequivocally be using them again and would vouch for them to anyone looking for a natural retreat to alleviate grief and anxiety.

 105. I recently tried CBD gummies since the first https://www.cornbreadhemp.com/products/cbd-balm everything and they exceeded my expectations. The correctness was delightful, and they helped me unwind and relax. My appetite noticeably decreased, and I felt a sense of whole well-being. These gummies are now a elementary in my self-care routine. Highly recommend for a easy and balsamic experience.

 106. I recently hired a contractor exchange for some retirement community renovations, and I must suggest that I am exceptionally tickled pink with their work – https://contractorfinder.iko.com/contractors-fort-myers-fl . They were trained, prompt, and went beyond everything and beyond to safeguard that all was done to my satisfaction. They were also altogether communicative throughout the entire procedure, keeping me informed of any issues that arose and addressing them promptly. All-embracing, I effectively propound this contractor to anyone in necessary of rank workmanship and uncommon customer service. Hold responsible you!

 107. Αναζητάτε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να χάσετε βάρος
  και να αποκτήσετε μια γραμμωμένη σιλουέτα; Έχουμε
  την τέλεια λύση για εσάς! Σας παρουσιάζουμε το Reduslim, το
  κορυφαίο συμπλήρωμα διατροφής που σας βοηθά να καίτε λίπος γρήγορα και αποτελεσματικά.

  Το Reduslim είναι μια επαναστατική φόρμουλα που σχεδιάστηκε ειδικά για να επιταχύνει το μεταβολισμό και να σας βοηθήσει να
  αδυνατίσετε. Τα φυσικά συστατικά του
  προϊόντος λειτουργούν συνεργατικά για να επιτύχετε
  ένα υγιές βάρος.

  Με το Reduslim, μπορείτε να αποχαιρετήσετε τα πείσματα
  αδυνατίσματος και να καταφέρετε πραγματικά
  αποτελέσματα. Η μοναδική σύνθεση του προϊόντος ενισχύει την απώλεια λίπους και την ενίσχυση του μεταβολισμού σας, κάνοντάς το ένα από τα ισχυρότερα συμπληρώματα
  για απώλεια βάρους στην αγορά.

  Τι καθιστά το Reduslim τόσο ξεχωριστό; Πρώτα απ’ όλα,
  οι φυσικές του συστατικά που περιλαμβάνουν εκχυλίσματα
  φυτών και βιταμίνες είναι
  ασφαλή για την υγεία σας. Δεύτερον,
  η φόρμουλα έχει επικεντρωθεί
  στην καύση λίπους, οπότε μπορείτε
  να είστε βέβαιοι ότι με κάθε κατανάλωση, το σώμα σας λιώνει τα περιττά κιλά.

  Το Reduslim έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις πολλών ανθρώπων που το έχουν δοκιμάσει.
  Σύμφωνα με τις Reduslim κριτικές, οι χρήστες του αναφέρουν σημαντική απώλεια βάρους, βελτίωση του μεταβολισμού
  και αύξηση της ενέργειάς τους.
  Επιπλέον, το Reduslim είναι εύκολο στη χρήση και
  δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.

  Ανακαλύψτε τον καλύτερο τρόπο να χάσετε
  βάρος αποτελεσματικά! Πάρτε τον έλεγχο της σιλ

  Feel free to surf to my site http://erwinbrandenberger.ch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *