De hennepteler

 NU MET UITSLAG!

Oke. Tijd voor een experiment. Ik beschrijf een zaak en u zit op de stoel van de rechter. 

Komt ie.

 De regiopolitie Groningen krijgt op een gegeven moment een telefoontje van een verontruste buurman. Er staat water bij hem in de kelder en hij vertrouwt het niet.

Agenten die een kijkje komen nemen, constateren inderdaad een plas water. Bovendien verklaart de verontruste buurman dat hij acht maanden geleden een sterke wietlucht rook in de buurt van nummer 201. Zijn buurman. 

Om nog maar te zwijgen van de warmte die er altijd zo rond zijn kelderruimte hangt.

De agenten keren huiswaarts en zullen elkaar ongetwijfeld even aan hebben gekeken. Het adres staat stevig genoteerd.

De volgende dag is een bijzondere dag. De regiopolitie Groningen houdt om de zoveel tijd een heuse hennepdag. Een dag waar agenten alle verdachte adresjes bezoeken om te kijken of iemand zich misschien niet helemaal aan de Opiumwet kan houden.

Een bezoekje van de politie. Dat gaat zomaar niet. Als agenten uw huis even globaal willen bekijken, dan hebben ze een machtiging nodig. Afgegeven door een hulpofficier van justitie. Als ze echt de boel grondig willen doorzoeken, zelfs een heus bevel van een rechter-commissaris.

Maar hoe je het ook bekijkt, er moet een vermoeden van schuld zijn. De politie mag niet zomaar even binnenvallen.

De hulpofficier van justitie -eigenlijk gewoon een politieman- beslist op bewijs van het verzamelde bewijs dat de politie best een kijkje mag nemen op 201.

En dat gebeurt.

Agenten treffen vervolgens een huis aan waar de letters hennep nog net niet op alle muren staat geschreven. Men telt 150 hennepplanten en een hele zooi aan benodigdheden voor de hennepteelt. Speciale lampen, voeding, de hele rataplan. Er staat een speciale hennepkast en de bewoner geeft ruiterlijk toe hennep te telen.

De agenten kijken elkaar opnieuw aan en denken: bingo! Weer een zaak voor de statistieken. Een slag gewonnen in de war on softdrugs.

Enkele maanden later maakt de officier van justitie er ook al niet teveel woorden aan vuil en eist in vertrouwen 120 uur werkstraf. Er is een verklaring van een getuige, er is hennep gevonden en er ligt een waterdichte bekentenis van de verdachte.

Appeltje, eitje.

Maar wat doet de rechter in dit geval?

 De uitslag!

Ik ben trots op u. Het goede antwoord zit er zeker bij. De mededeling van wateroverlast en een acht maanden geleden geroken wietlucht had niet moeten leiden tot een machtiging om een huis te bekijken. En omdat de politie achteraf gezien het huis niet binnen mocht, is het bewijs ook niet geldig. Blijft over de bekentenis van de verdachte, ware het niet dat een enkele verklaring van een verdachte nooit genoeg is. Vrijspraak dus.

 

Delen

0 reacties

 1. De rechter laat zich weer eens van zijn wereldvreemde kant zien en spreekt de verdachte vrij wegens onrechtmatig verkregen bewijs of zoiets. In elk geval geen straf voor de verdachte. Ik vind dit zeer frustrerend, want op deze wijze lacht de hennepkweker zich een breuk, en steekt en passant 2 middelvingers op naar het NL rechtssysteem.

 2. Waarschijnlijk spreekt hij/zij de verdachte vrij omdat er niet genoeg aanleiding was om 201 officieel met een bezoekje te vereren. Denk ik …

 3. Ik denk dat de rechter hem laat gaan.

  Blijkbaar geeft een pregnante wietlucht gecombineerd met een natuurlijk warme kelder nog geen rechtmatig vermoeden van schuld.

 4. Gokje: De rechter spreekt ‘m vrij omdat thuisteelt niet verboden is, zolang er geen overlast wordt veroorzaakt, geen illegaal stroom wordt afgetapt, en de zaak veilig is. Met zo’n speciale hennepkast zal het vast wel veilig zijn.

 5. Kut,had ik toch maar een advocaat genomen toen ik de sjaak was. Ach maar snel weer opnieuw beginnen dan 😉
  Mooi land mooie rechtspraak

 6. Chris die man is plv korpschef.Die gaat echt niet achter een tuintje aan, dat is zijn werk niet.

 7. Ik denk vrijspraak vanwege onrechtmatig of onvoldoende bewijs.

  Mogelijk wel een kleine boete vanwege de overschrijding van 5 plantjes per huis oid.

 8. Pingback: Tweets that mention De hennepteler « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

 9. De rechter heeft medelijden met de dader. Wegens diens culturele achtergrond waar dit soort misdaad heel normaal is, en wegens aanhoudende discriminatie door autochtonen kan hij er ook niks aan doen. De rechter biedt hem een vakantie aan om eens rustig op adem te komen, en raadt hem vooral aan om een schadeclaim jegens de politie in te dienen. Hoe durven ze.

  Daarna wordt een geslaagde oerhollandse ondernemer de rechtzaal binnengeleid. Met hard werken heeft hij een goed bestaan opgebouwd, een mooie SUV en af en toe wat mensen zwart in dienst. Hij heeft op wat belastingpapieren de verkeerde cijfertjes ingevuld, en is als een crimineel voor de ogen van de hele buurt in de boeien geslagen en opgepakt. Raad maar…

 10. @Chris,

  Toevallig had de man die avond dienst en is een beetje gaan free wheelen door de stad.

  Best wel grappig om zijn mening te lezen, vooral het blog over mobiele criminaliteit.
  Meneer denkt dat er geen Utrechtse,Delftse,Rotterdamse boefjes naar Groningen komen.
  Terwijl Groningen op dit moment vrij spel geeft aan de export naar oost Europa en Scandinavië.

  Het is bekend dat je bij Nieuweschans onbeperkt handel de grens over kan trekken. Rotterdam-Antwerpen zit behoorlijk dicht en dat geld ook voor Arnhem- Hengelo-Duitsland. De A1 en A2 met name Limburg zuid, is zeer risicovol. Zijn inlichtingen dienst die slaapt behoorlijk.
  Polen worden massaal ingezet om wat mee te nemen als ze op verlof naar huis gaan, die rijden via Groningen of Drenthe Duitsland in. Alleen omdat het kan.

 11. Laat ik dan maar tegen de stroom in gaan. Er is een sterk vermoeden (wietlucht) het is legaal via hulpofficier van justitie. Dus een veroordeling. Ik ben benieuwd naar de uitslag.

 12. Op basis van wat jij schrijft, vermoed ik dat de rechter de persoon wel een straf op zal gaan leggen.
  Dit zal geen 120 uur zijn omdat er een vermoeden bestaat dat er geen gedegen onderzoek is gedaan.

  Verder kan naar mijn mening de politie wel een kijkje komen nemen bij iemand als er een melding binnen is gekomen dat er iets niet pluis is.
  Daarnaast geeft de persoon toe dat hij hennep heeft geteeld.
  Op basis daarvan zal hij niet vrij gesproken worden,maar wel een iets mildere straf krijgen dan wat de officier van justitie eist.

  Maar dat is mijn uitslag.

  Gr

 13. Tsja. Ik zou zeggen vrijspraak. Lijkt mij dat het enkele feit dat de buurman zei dat het naar wiet rook niet voldoende aanleiding is om huiszoeking te doen. De agenten hebben (volgens jouw beschrijving) zelf geen wietlucht geroken, dus gaan hierbij volledig af op een bewering van een buurman over acht maanden geleden. Als dat voldoende is om bij iemand huiszoeking te doen dan voorzie ik nogal wat burenruzies die op deze manier via de politie geescaleerd gaan worden.

 14. W. B. Hulskemp

  Iemand die van ons belastinggeld steelt en mensen zwart laat werken is in jouw ogen geen crimineel???
  Dit zijn witteboordencrimineel en de graaiers waar wij zo last van hebben.
  Hulskemp ga lekker thee drinken met je linkse vrienden.
  Jullie vinden het normaal dat je mag stelen van andere Nederlanders die wel eerlijk belastingbetalende en betalen voor hun werknemer, worden beroofd door jou en je vriendjes in een SUV, die ze in mijn ogen hebben gestolen met geld dat voor ons allemaal was bedoeld.

  Hulskemp, je bent echt van gisteren met je rare linkse verhaaltjes, dat de graaiers mogen stelen en dat je het erg vind dat ze straf krijgen omdat ze van ONS geld in een hummer rijden.
  Nog een bakkie thee, Hulskemp?

 15. @hulskemp: wellicht ten overvloede en tegen dovememansoren gezegd, maar deze verdachte is zo blank als een melkbus. Zoals het overgrote merendeel van de verdachten die wij in Groningen voor de rechter zien.

 16. Is dit een zaak waarin reeds vonnis is gewezen, of moet de rechter nog uitspraak doen?

  In het eerste geval verwacht ik een veroordeling, omdat ik denk dat je graag een punt wil maken. Zoals de meeste reacties hierboven laten zien denken veel mensen dat we softe rechters hebben, dat mensen altijd maar vrij gesproken worden, etc etc. Volgens mij vind jij dat dat nogal meevalt, en puur om aan te tonen dat de rechterlijke macht niet zo soft of wereldvreemd is als de massa denkt, heb je juist deze casus genomen.

  In het tweede geval: geen idee.. Ik vind water in de kelder, ‘warmte die rond de kelder hangt’ en een sterke wietlucht liefst 8 mnd geleden nu niet direct een heel solide basis. Misschien was het beter om wat nader onderzoek te doen, electriciteitsmaatschappij eens wat te laten uitzoeken en dan met een vollediger zaak een bevel bij de rechter-commissaris te halen..

 17. @Daler ik heb respect voor mensen die zonder gestudeerd te hebben met bloed zweet en tranen iets hebben opgebouwd. Helaas leven we in een land waar dat niet mag. Zodra je succes hebt doet de overheid er alles aan om je dat succes te ontnemen. Hoge belastingen, eindeloze regeltjes en controles. Om maar het antwoord te geven: Ik heb een boete van 30.000 euro gekregen voor het verkeerd invullen van een papiertje nota bene. En dat terwijl de meeste moordenaars en verkrachters met een paar uur schoffelen weer naar huis mogen.

  Dat vind ik nou schandalig. Iemand die met een slokkie op achter het stuur zit, wat te hard rijd, of wat cijfertjes verkeerd invult wordt keihard neergesabeld, terwijl straatterroristen die hier TE GAST zijn in de watten worden gelegd en ons land naar de knoppen helpen.

  En de hoge heren die delen mekaar miljoenen toe via het PvdA netwerk naar “kunstenaars”, “geleerden”, ambtenaren en milieumaffia.

 18. Ik denk vrijspraak. De vraag is namelijk of het binnentreden wel rechtmatig is geweest. Om rechtmatig een woning binnen te kunnen treden moet er wel sprake zijn van een redelijk vermoeden van schuld. Een plas water, wat warmte en een wietlucht acht (!) maanden geleden is natuurlijk veel te weinig voor een redelijk vermoeden.

  De politie had eerst nader onderzoek moeten doen. Bijvoorbeeld stroomverbruik nagaan, of objectieve warmtemetingen verrichten. Het gevolg is dat het verkregen bewijsmateriaal: de gevonden hennep en mogelijk de als gevolg daarvan verkregen verklaring moeten worden uitgesloten van het bewijs.

  Uiteindelijk blijft er dan onvoldoende bewijs over voor een vrijspraak. Appeltje eitje dus.

 19. Ik wilde er net een heel verhaal maken maar dat komt neer op het verhaal van Mathieu.
  Ik had graag íets van straf gezien omdat de aanwijzingen die er zijn (getuige icm aantreffen en bekentenis) er op wijzen dat deze persoon er een handeltje op na houdt, maar ik ben bang dat met het onrechtmatig binnentreden ‘einde oefening’ is…

 20. Hulskemp.

  Jij bent dus gewoon zo’n hoge heer die door fraude even 30.000 euro steelt van de medelanders.
  Je bent gewoon een linkse graaier die verbaasd is als zijn criminele activiteiten worden ontdekt.
  Ik zal bidden dat wilders aan de macht komt, iemand die 30 duizend steelt van de bevolking moet 30 jaar op water en brood.
  Door jullie criminelen gaat het land na de kloten.
  Maar met een kopje thee dan praat je over dronken rijden en te hard rijden.
  Het stelen van de bevolking vind ik erger dan een moord plegen.
  Die 30 duizend die jij van ons hebt gejat, daar hadden ze in de verzorgingstehuizen hele leuke dingen kunnen doen met de oudjes.
  Maar jij links gedrocht denkt alleen aan meer meer en hebben hebben.
  Jullie moeten echt worden aangepakt en desnoods de doodstraf voor gemene mensen zoals jij dat bent Hulskemp. Ik walg van linkse gasten als jij bent, je steelt van je eigen volk!!! dat is nog erger dan moslim zijn!!!

 21. @W.B. Hulskemp: zou ik mogen weten waar u uw informatie vandaan haalt? De Telegraaf is een oase van nuance in vergelijking met uw wereldbeeld. Moordenaar en verkrachters die met schoffelen wegkomen? Hoe komt u er toch bij?

  Straatterroristen (belachelijk woord) die hier te gast zijn?

 22. @melanie.Dat zou je normaal gesproken denken.
  Chris wacht erg lang met de uitslag. Het zal vast wel 30 maanden zijn of zo. Het lijkt zo onwaarschijnlijk, maar je weet het nooit in zaal 14 te Grunn

 23. En..heeft het recht nu gezegevierd met deze uitslag of niet….ik ben er niet gelukkig mee ..die wietlucht, warme kelder plas water… wat is er dan nog nodig om binnen te mogen kijken.

 24. Natuurlijk is dit een overwinning voor het recht. De politie heeft nogal wat bevoegdheden en het is goed dat er regels zijn om deze potentieel onuitputtelijke bron van macht in de gaten te houden. Dan moet je die regels wel strikt hanteren, natuurlijk.

 25. Niet belachelijk, gewoon niet handig aangepakt door de politie.. Iets meer tijd nemen, iets beter onderzoek doen (zoals eerder door mij en Mathieu v Linde en anderen betoogd) en ze hadden wel een zaak gehad.

Geef een reactie