De hennepteler

 NU MET UITSLAG!

Oke. Tijd voor een experiment. Ik beschrijf een zaak en u zit op de stoel van de rechter. 

Komt ie.

 De regiopolitie Groningen krijgt op een gegeven moment een telefoontje van een verontruste buurman. Er staat water bij hem in de kelder en hij vertrouwt het niet.

Agenten die een kijkje komen nemen, constateren inderdaad een plas water. Bovendien verklaart de verontruste buurman dat hij acht maanden geleden een sterke wietlucht rook in de buurt van nummer 201. Zijn buurman. 

Om nog maar te zwijgen van de warmte die er altijd zo rond zijn kelderruimte hangt.

De agenten keren huiswaarts en zullen elkaar ongetwijfeld even aan hebben gekeken. Het adres staat stevig genoteerd.

De volgende dag is een bijzondere dag. De regiopolitie Groningen houdt om de zoveel tijd een heuse hennepdag. Een dag waar agenten alle verdachte adresjes bezoeken om te kijken of iemand zich misschien niet helemaal aan de Opiumwet kan houden.

Een bezoekje van de politie. Dat gaat zomaar niet. Als agenten uw huis even globaal willen bekijken, dan hebben ze een machtiging nodig. Afgegeven door een hulpofficier van justitie. Als ze echt de boel grondig willen doorzoeken, zelfs een heus bevel van een rechter-commissaris.

Maar hoe je het ook bekijkt, er moet een vermoeden van schuld zijn. De politie mag niet zomaar even binnenvallen.

De hulpofficier van justitie -eigenlijk gewoon een politieman- beslist op bewijs van het verzamelde bewijs dat de politie best een kijkje mag nemen op 201.

En dat gebeurt.

Agenten treffen vervolgens een huis aan waar de letters hennep nog net niet op alle muren staat geschreven. Men telt 150 hennepplanten en een hele zooi aan benodigdheden voor de hennepteelt. Speciale lampen, voeding, de hele rataplan. Er staat een speciale hennepkast en de bewoner geeft ruiterlijk toe hennep te telen.

De agenten kijken elkaar opnieuw aan en denken: bingo! Weer een zaak voor de statistieken. Een slag gewonnen in de war on softdrugs.

Enkele maanden later maakt de officier van justitie er ook al niet teveel woorden aan vuil en eist in vertrouwen 120 uur werkstraf. Er is een verklaring van een getuige, er is hennep gevonden en er ligt een waterdichte bekentenis van de verdachte.

Appeltje, eitje.

Maar wat doet de rechter in dit geval?

 De uitslag!

Ik ben trots op u. Het goede antwoord zit er zeker bij. De mededeling van wateroverlast en een acht maanden geleden geroken wietlucht had niet moeten leiden tot een machtiging om een huis te bekijken. En omdat de politie achteraf gezien het huis niet binnen mocht, is het bewijs ook niet geldig. Blijft over de bekentenis van de verdachte, ware het niet dat een enkele verklaring van een verdachte nooit genoeg is. Vrijspraak dus.

 

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *