De hypocrisie na de aanval op Baudet

De mishandeling van FvD-leider Thierry Baudet met een paraplu in Gent is weer een dieptepunt in de bejegening van politici. Maar in de nasleep van de klap toonde radicaal-rechts weer een fraai staaltje hypocrisie. Meteen werd de ‘demoniseringskaart’ getrokken, zonder ook maar een moment in de spiegel te kijken.

Directeur Peter Vlemmix van Ongehoord Nederland twitterde na de aanval dat ‘media en politici’ die Baudet als gevaarlijk, gek en bedreigend neer hadden gezet nu hun mond moesten houden. Volgens Vlemmix ‘hebben we dit eerder gezien’. ‘De framing, de dreiging, Het demoniseren. De geesten rijp maken voor een gek die zich opoffert’.

Ergens in de wereld barstte een hypocrisie-meter met donderend geraas uit elkaar.

Framing

Het zijn niet de media en de politiek die nu moeten zwijgen. Het is Ongehoord Nederland dat nu even ongehoord moet blijven. Ongehoord Nederland, de omroep die iedere uitzending weer linkse politiek en linkse politici verantwoordelijk houdt voor alles wat er misgaat in de wereld.

De omroep die vluchtelingen keer op keer neerzet als gevaarlijke testosteronbommen. Die de termen asielzoeker en crimineel zelden los van elkaar gebruikt. Die de woke-beweging neerzet als het grootste gevaar van de mensheid ooit. Transgenders als verkrachters van ‘onze’ kinderen. Met een presentatrice die dagelijks op sociale media spreekt over hordes die ons land overspoelen, over de teloorgang van alles wat goed was in Nederland. Allemaal door linkse idioten die ‘ons’ opzadelen met moordenaars en verkrachters.

Demoniseren

De omroep kortom die er alles, maar dan ook alles aan doet om bepaalde groepen te demoniseren. Die van eindeloos framen een verdienmodel heeft gemaakt, schuimbekt nu ineens dat woorden ertoe doen en we niet moeten demoniseren.

Alsof je Poetin plechtig hoort zweren dat hij alleen maar vrede en voorspoed wil brengen naar Oekraine. Alsof Hamas pleit voor een vreedzame samenwerking met Israël.

Een waar leger aan radicaal rechtse twitteraars, mensen die normaal dagelijks de meest walgelijke en opruiende reacties plaatsen, bleek ineens als bij toverslag van mening dat woorden ertoe doen en dit het gevolg is van jarenlange demonisering. Het leger vergat even dat deugen in die kringen nou juist als een slechte eigenschap wordt gezien.

Kaag

De radicaal rechtse hypocrisie is stuitend te noemen. Toen beroepsactivist Max van den Berg met een fakkel voor het huis van Kaag stond, was dat haar schuld. Haar onmenselijke beleid was immers op zeker goed voor een reactie. En bovendien: het was maar een fakkel.

Kaag werd dagelijks bedreigd en als heks en terroristenvriendje neergezet. Door Baudet werd zelfs gesuggereerd dat ze door een buitenlandse mogendheid als spion in Nederland werd ingezet. Dezelfde Baudet overigens die Wilders knorrend van plezier ondersteunde toen de PVV-leider journalisten betitelde als tuig van de richel. Dezelfde Baudet die in een overwinningsspeech ooit zei dat wetenschappers, docenten, linkse politici en journalisten de samenleving ondermijnen.

Toen viroloog Marc van Ranst een taart in zijn gezicht kreeg, schuimbekte de goegemeente dat het erg jammer was dat het maar bij een taart bleef. En toen Kaag besloot om mede door de bedreigingen te stoppen, was ze maar een soft wijf. Een heks zonder ballen. Actie is reactie, was toen de gangbare gedachte.

Complotretoriek

Baudet en zijn kornuiten hebben de afgelopen jaren meerdere keren in de Tweede Kamer van collega’s gehoord dat woorden ertoe doen. Dat de onzinnige complotretoriek en de framing van Forum voor Democratie direct zorgt voor bedreigende taal naar politici.

Ondanks hoorden we dat nog van Hugo de Jonge, die tijdens een concert samen met zijn vrouw werd bedreigd met woorden die direct afkomstig waren van FvD. Forum voor Democratie haalde de schouders op. Telkens weer. Daar konden ze niet mee zitten.

Gideon van Meijeren vertelde zelfs ooit zonder een spoor van schaamte, dat hij trots was op de stroom aan dreigmails die Nilüfer Gündogan (Volt) ontving van fans van FvD.

Van Meijeren was zelfs van mening dat er geen taboe zou moeten rusten op geweld van burgers tegen de overheid. Hij zag dat als een noodzakelijke manier om je te verdedigen tegen beleid. Sterker nog: Van Meijeren suggereerde zelfs dat er een opstand zou moeten komen. Mensen zijn het een keer zat allemaal, immers.

Of dit met paraplu’s zou moeten gebeuren, vertelde hij er niet bij.

Pyromanen

Iedereen zou de laffe mishandeling van Baudet moeten veroordelen. Je blijft met je klauwen van anderen af. Maar de heersende gedachte van radicaalrechts dat dit incident iets te maken heeft met woorden die gevaarlijk kunnen zijn, is van een tenenkrommende hypocrisie.

Als je dagelijks je stinkende best doet om politieke tegenstanders neer te zetten als gevaarlijk en ondermijnend. Als je de journalistiek wil saneren en tuig van de richel noemt, dan is het wellicht raadzaam om nu even je mond te houden over demonisering. Je bent de pyromaan die dagelijks brandjes sticht en nu vol verontwaardiging met het vingertje wappert bij een brand in eigen gelederen.

Links

De hypocrisie is zelfs nog een tandje erger. Want in de strijd van radicaalrechts tegen demonisering, wordt meteen maar weer de gehele linkse vleugel gedemoniseerd. Hoewel de dader van de laffe mishandeling van Baudet een Oekraïner blijkt te zijn die boos werd van de aanhoudende steun en adoratie van Baudet aan Poetin, was het meteen weer een linkse dader. Het was nu niet de kogel die van links kwam, maar de paraplu ter linkerzijde. ‘Geweld komt altijd van links, Zij zijn gevaarlijk’ is weer eens het stokpaardje van radicaal rechts.

Radicaal rechts kan het. Piepen over gevaarlijke woorden terwijl je zelf gevaarlijke woorden gebruikt.

Maar goed. Het is mogelijk dat de laffe mishandeling van Baudet ook nog iets goeds brengt. Het zou natuurlijk kunnen dat de radicaal rechtse fanboys ineens als bij toverslag ook daadwerkelijk gaan leven naar hun eigen woorden. Heel misschien zijn we voorgoed verlost van de dagelijkse stroom aan bagger en bedreigingen op sociale media. Worden virologen, wetenschappers en journalisten niet meer dagelijks in een naar frame gezet en gezien als gevaarlijk, als verantwoordelijk voor genocide etc etc.

Yeah, right.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mi ook met een vast pbedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen