Complotdenkers dansen op graven

Ze noemen zichzelf steevast compleetdenkers. Of: mensen met alternatieve ideeën. Op sociale media zie je hier en daar zelfs wat bijval voor ‘andersdenkenden’. Soms verschijnen er columns van mensen die menen dat we complotdenkers niet meteen weg moeten zetten. Laat ik dan maar eens opschrijven wat fanatieke complotdenkers allemaal in de echte wereld aanrichten.

De minderjarige Marie (niet haar echte naam) wordt op haar dertiende verkracht door een onbekend gebleven dader. Op een slechte dag krijgt ze een belletje van haar stiefmoeder. De vrouw vertelt haar dat ze even op het internet moet kijken, want Marie wordt genoemd in een verontrustend filmpje op YouTube.

Pedonetwerk

Tot haar grote ontsteltenis vertelt een voor haar totaal onbekende kale man, genaamd Huig Plug, op de beelden met volle overtuiging dat Marie is misbruikt door haar eigen vader. Maar dat is nog niet alles. De kale man heeft ook als boodschap dat haar vader in een groot netwerk van hooggeplaatste pedofielen zit. Een netwerk van mannen en vrouwen die kinderen verkrachten en de baby’s van door misbruik zwanger gemaakte meisjes na de geboorte in het bos verkrachten en daarna doden.

Het filmpje slaat in als een bom.

In de rechtszaal neemt ze in een smaadzaak tegen complotdenkers plaats in het bankje voor de slachtoffers. Haar vader zit naast haar. Als de man vol emotie praat over de enorme impact van de leugens op hun leven en het gegeven dat ze nog steeds worden benaderd door complotdenkers, pakt ze hem even bij de hand. De twee zien er gebroken uit.

De vader spreekt:

Genoemd worden als dader van babymoord heeft grote impact op mij en mijn gezin. Ik raakte overspannen, ben nerveus, misselijk, gespannen, angstig. Het filmpje waarin ik word genoemd is overal verspreid door complotdenkers. Het noemen van mijn naam als kindermisbruiker en moordenaar en mijn dochter als slachtoffer heeft een enorme impact gehad. Zelfs vandaag insinueerde de verdachte nog dat ik onderdeel ben van een pedonetwerk’

Ook het meisje, inmiddels een volwassen vrouw, is in tranen. Ze spreekt over ‘een constante staat van verdriet en paniekaanvallen door alle roddels’

Nachtmerries

‘Ik ben nu student en had moeten genieten van deze tijd. Maar ik heb nachtmerries, huilbuien en veel verdriet. Er klopt helemaal niets van dit verhaal. Het is onbegrijpelijk en mensonterend dat ik mijn eigen pappa, mijn beste vriend, nog elke dag moet verdedigen omdat hij beschuldigd is van dingen die hij niet heeft gedaan’

De vader zelf is naar eigen zeggen ‘nauwelijks meer bestand’ tegen de stress die het filmpje nog steeds met zich meebrengt. De beelden blijven door complotdenkers rondgepompt worden.

‘Het is een veelkoppig monster. Iedere dag opnieuw’, aldus de man.

De vader woont in een dorp en kan niet vluchten voor de verhalen om hem heen. Die zijn overal, net als de confrontatie met de leugens waar hij zich niet tegen kan verdedigen. In alles. Zelfs als zijn vrienden hem vertellen dat ze écht niet geloven wat er op het filmpje te horen is. Het filmpje is overal, zelfs zonder er te zijn. Zijn bedrijf verliest klanten en inmiddels zit hij al maanden met een burn-out thuis.

De vader spreekt over een nietsontziende kwaadaardigheid bij de complotdenkers.

‘Mijn dochter en ik hebben nooit wat gemerkt van spijt. Mijn naam en die van mijn dochter staan voor altijd op het internet. Het is schofterig’

Vuurtje

Als de officier van justitie in de zaak het woord neemt, omschrijft ze beeldend de impact van complotdenken.

‘Het is een niet te controleren smeulend vuurtje, waarvan je niet weet wanneer het op gaat laaien. Leugens waartegen je je niet kunt verdedigen’

De officier staat ook nog even stil bij het lot van Joris Demmink, voormalig topman van Justitie. Volgens de aanklager is zijn naam al lang gezuiverd, maar blijft hij in verband worden gebracht ‘met allerlei gruwelijkheden’.

‘Tot op de dag van vandaag moet hij vrezen voor zijn veiligheid’

Weerloos

Waar complotdenkers graag oreren dat ze opkomen voor weerloze kinderen, stappen ze kennelijk in deze situatie onder meer over een weerloos kind heen. Een van de complotdenkers die in de rechtszaal luisterde naar het trieste relaas van de vader en de dochter (Marie) kreeg van de rechter nog de gelegenheid om te reageren op wat de slachtoffers zeggen.

Maar daar had ze geen behoefte aan. Er kon geen woord vanaf. Er kwam geen reactie op de woorden van de personen die ze zelf tot slachtoffer maakte. Opmerkelijk. Nog geen half uur eerder liet ze haar tranen nog de vrije loop bij de gedachte aan ‘weerloze kinderen die worden misbruikt’.

Het is een dynamiek die we in vrijwel in alle complotten terugzien en recente zaken leren hoe ontzettend heftig de impact kan zijn.

Lisa

Een moeder uit Emmen verloor in mei 2022 haar 14-jarige dochter Lisa, die kampte met depressies, aan zelfmoord. Het meisje werd levenloos aangetroffen in een bos in Dedemsvaart. De nachtmerrie van het verliezen van je bloedeigen kind werd echter zwarter dan zwart toen complotdenker Agnes P. zich er mee ging bemoeien.

De vrouw maakte maar liefst drie twitter-accounts aan om overal rond te strooien dat het meisje helemaal geen zelfmoord had gepleegd, maar was vermoord door de Staat of door vrijmetselaars. Mark Rutte functioneerde in haar complotwaan als ‘satanische pedofiel’ en ze claimde dat het meisje dat zelfmoord had gepleegd haar eigen dochter was.

De kruistocht van P. kende geen enkele grens. Zo zette ze drie foto’s online van de moeder die bij het graf van Lisa staat. Ook deelde ze een foto die vriendinnen van Lisa hadden gekregen bij de uitvaart.

Door alle stress en verdriet kreeg de moeder van Lisa een hartaanval, maar ze wist te overleven.

Beveiliging

De moeder van Lisa kreeg geen rust, zelfs niet toen ze de laatste eer wilde bewijzen aan haar dochter. P. riep op sociale media doodleuk op om de crematie van Lisa te voorkomen. Dat lukte haar uiteindelijk niet, maar er moest wel beveiliging komen om het laatste afscheid rustig te laten verlopen. Twee agenten en twee handhavers werden ingezet om de orde te bewaken.

De wanhoop nabij spande de moeder van Lisa een kort geding aan om de bizarre leugens te laten stoppen. Ze vertelde de rechter dat ze op deze manier niet eens aan rouwen toe kon komen. Agnes P. heeft namelijk duizenden volgers en die brachten een stroom aan intimidaties op gang, onder meer richting de pleegouders van het gezinshuis waar Lisa verbleef. Volgers smeten de persoonsgegevens van de pleegouders online en maakte een van hen uit voor moordenaar en sekteleider.

Agnes P. reageerde ondertussen nergens op. Ook de gewraakte twitterberichten werden niet weggehaald, zoals door de rechter was opgelegd. De moeder van Lisa moest daarop opnieuw naar de rechter om lijfsdwang te vragen. Geen dwangsommen meer per overtreding, maar tien dagen celstraf per overtreding. De rechter gaf haar gelijk.

Bodegraven

In de zaak-Bodegraven werd een onschuldige lokale huisarts kapotgemaakt en werden ouders van omgekomen kinderen tot hun woede geconfronteerd met demonstranten die de dood van hun kinderen misbruikten om aandacht te vragen voor een niet-bestaand pedonetwerk. De complotdenkers bezoedelden daarbij kindergraven door actiebordjes over pedo-elites en bloemen achter te laten.

Volgens de burgemeester werd er zeer geschokt gereageerd in Bodegraven,

‘Het is voor de nabestaanden van overledenen en voor mensen die onterecht beschuldigd worden zeer pijnlijk en soms zelfs bedreigend. In de contacten die ik met hen heb, merk ik dat ze zeer verdrietig en boos zijn over dat complotdenkers zoveel leugens en bedrog verspreiden op social media. Dat geldt ook voor mensen die er zomaar bij worden gehaald zonder er iets mee te maken te hebben. Ik weet dat onze gemeenschap er niet van gediend is dat de grafrust op onze begraafplaats wordt geschonden. Het is verwerpelijk wat hier gebeurt’

Vaatstra

Ook in de zaak Vaatstra zagen we het terug. Complotdenker Wim Dankbaar beloofde plechtig de waarheid rond de moord en verkrachting van Marianne Vaatstra te onthullen, maar in werkelijkheid maakte hij het leven en de rouw van de familie van Marianne bijna onmogelijk. De moeder van het vermoorde meisje vertelde ooit dat ze kapot werd gemaakt door Dankbaar.

De complotdenker plaatste brieven op zijn site die zogenaamd van de moeder zijn. In de brieven laat hij de moeder zeggen hoe goed Dankbaar bezig is en dat ze instemt met zijn visie op de moord. Ook laat Dankbaar haar zeggen dat haar familie is gehersenspoeld door het OM.

Hij kreeg het zelfs voor elkaar om beslag te laten leggen op een deel van de AOW van de moeder (ingewikkeld verhaal rond dwangsommen) en hij publiceerde zeer tegen de zin van de moeder in delen uit haar persoonlijke dagboek. Op zijn eigen website verweet hij de rouwende moeder zelfs ‘het ultieme verraad’ te hebben gepleegd aan haar eigen dochter. In een brief aan de advocaat van de moeder schrijft hij:

‘Niet alleen schrap ik je van het tableau, maar ook breng ik Maaike (de moeder van Marianne – CK) naar de afgrond’

Alex Jones

En wat te denken van de Amerikaanse complotdenker Alex Jones? Hij kreeg het voor elkaar om ouders van kinderen die waren gedood bij een schietpartij op een school (Sandy Hook) te framen als ‘acteurs’. Volgens Jones was de schietpartij in scène gezet door de overheid en speelden de dode kinderen en hun ouders gewoon een rol. Door het complotverhaal en de haatreacties van volgelingen van Jones moesten sommige nabestaanden zelfs verhuizen.

In Nederland spreken de meeste mensen schande van het gedrag van Jones, maar zelf hebben we helaas een groep fanatieke activisten die qua kwaadaardigheid niet onder doen voor hem.

Het is een gotspe om te denken dat deze complotdenkers bezig zijn met een strijd voor de goede zaak. Ze zijn bezig met het profileren van zichzelf, ten koste van anderen. Ze zijn geobsedeerd geraakt, waardoor ze de menselijkheid volledig uit het oog zijn verloren. Door hun eigen persoonlijke rancune vertrappen ze de belangen en emoties van onschuldige mensen.

Ze dansen op de graven van anderen, tot aan de graven kinderen aan toe.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen