De lekkende rechter

 

Voormalig raadsheer Wicher Wedzinga uit Groningen is weer in het nieuws.

Het Hof in Arnhem veroordeelde hem vandaag tot een werkstraf van 200 uur, waarvan 100 uur voorwaardelijk. Plus een geheel voorwaardelijke boete van 2500 euro.

De kwalificaties liegen er niet om voor een oud-magistraat die meent dat de geloofwaardigheid van de rechtstaat aan slijtage onderhevig is.

Oplichting, (poging tot) afdreiging en schending van het ambtsgeheim.

Het verhaal van Wedzinga is een bijzonder verhaal en ik heb dat verhaal op onderdelen van dichtbij mee kunnen maken. Door te praten met mensen die nauw betrokken zijn geweest bij de val van de raadsheer, heb ik inmiddels een aardig beeld gekregen van de bizarre levensloop van de rammende rechter, zoals hij zichzelf ooit in een uitgebreid epistel omschreef op Geenstijl.nl. 

Wedzinga zag in relatief korte tijd zijn leven in elkaar donderen. Hij overleefde in 2001 nog de gang van zijn toenmalige echtgenote naar de politie. Zij verhaalde over een mishandeling, maar tot een aanklacht kwam het uiteindelijk niet. 

Later gaat het wel mis als een Oekraïense vriendin hetzelfde traject gaat voor een poging doodslag en een poging verkrachting.

Een ontslag is onvermijdelijk.

Maar de magistraat, naar eigen zeggen manisch depressief,  is er de man niet naar om als een slachtoffer in de hoek te zitten. Hij kiest de aanval en doet dat door de politie in een brief  nadrukkelijk te verzoeken de aangifte van zijn vriendin in de papierversnipperaar te gooien. Geloofwaardigheid of niet.

 

Later door zijn eigen versie van het verhaal bij NOVA uit de doeken te doen.

En nog veel later door op zijn weblog fel van leer te trekken tegen jan en alleman of door opmerkelijke e-mails te sturen aan de dan al snel radicaliserende klokkenluider Micha Kat.  Het achtergelaten internetspoor van de gevallen raadsheer toont een beeld van een man die – gedreven door de omstandigheden – probeert te redden wat er te redden valt.

Tussen alle ellende door verslechtert zijn financiële situatie. Zijn huis met topzware hypotheek gaat gedwongen in de verkoop tijdens een veiling in het Postiljon hotel in Haren. Om snel geld te maken zoekt Wedzinga zijn heil bij een op te richten advies- annex advocatenbureau. Een mooi pand aan een nog mooiere singel en een ronkende website moeten de schijn van legaliteit wekken.

Mensen die de hulp van Wedzinga inschakelen, denken dan ook met een echte advocaat van doen te hebben. Pas als de zittingsdatum naderbij komt, merken ze dat de gevallen en buitensporig declarerende raadsheer hen helemaal niet bij mag staan daar waar het telt. In de rechtszaal.

Het besef komt te laat,  de duizenden euro’s van de bijzondere adviseur zijn dan al weg.

Later trekt Wedzinga de stoute schoenen aan en maakt hij op zijn eigen weblog verbaal gehakt van de legale advocatuur in Nederland.  

Maar Wedzinga doet meer rare dingen. In een voicemal vertelt hij een van zijn slachtoffers dat hij 40.000 euro wil. Hij laat het slachtoffer fijntjes weten dat hij dingen van hem weet (zwart geld/witwassen/een deal met justitie) en voegt daar aan toe dat het gaat om de toekomst van jou, je bedrijf en je fysieke zelfbehoud.

Het levert hem een veroordeling op voor afdreiging. Het Hof is duidelijk:

Dat neemt niet weg dat verdachte gedurende langere tijd met voorbijgaan aan andermans te respecteren belangen en met een ernstige overschrijding van juridische en maatschappelijke grenzen zijn eigen belang en vermeend gerechtvaardigde doelen is blijven nastreven. In de mentale toestand waarin hij zich destijds bevond is verdachtes blikveld kennelijk dusdanig vernauwd geraakt, dat hij niet meer tot relativering en herbezinning in staat is geweest. Het hof acht aannemelijk dat de door de deskundige geconstateerde (mate van) depressiviteit en persoonlijkheidsstoornis hier mede debet aan is geweest.

Valse hoedanigheden blijken overigens vaker voor te komen bij de gevallen magistraat. Dat is duidelijk als Wedzinga zich nadrukkelijk als advocaat profileert, terwijl hij dat niet is. Hij zet een advertentie in de Gouden Gids onder Advocaten en Advocatenkantoren en stelt in een e-mail ronduit dat hij een advocatenkantoor begonnnen is. Op de landelijke televisie zegt hij zelfs met topadvocaat Plasman samen te werken. Een onthulling die Plasman zichtbaar in verlegenheid brengt als NOVA hem met die opmerking confronteert.

Voor het onterecht voeren van de titel advocaat moet hij dit jaar nog terechtstaan bij de rechtbank in Groningen.

Maar er is meer. Wat te denken van het opmerkelijke filmpje op Youtube, waarin we de gevallen raadsheer zij aan zij zien staan met de beruchte Steven Brown (drugsbaron in spijkerbroek) tijdens de presentatie van diens boek.

Zo zit je hoog en droog op een zetel bij het Hof.

En zo sta je tussen de boefjes in een donkere kroeg.

Het kan verkeren.

Delen

0 reacties

 1. Deze man is er erg goed in om anderen de maat te nemen. Wat ik mis is zijn eigen aandeel in het geheel. Spijt over wat hij de slachtoffers heeft aangedaan. Een verklaring waar al die duizenden en duizenden geleende en ‘gestolen’ euro’s heen zijn gegaan. De lening aan een familielid.

 2. Chris
  Dat wicher er zo slecht aan toe is als jij beschrijft is hij het zelf helemaal niet mee eens, eigenlijk is er geen vuiltje aan de lucht, volgens Wicher dan.

  Ik plaatste een bericht bij Wicher op zijn website enige dagen geleden.

  Ongeveer: Ik ken nog wel meer zaken die spelen in Arnhem waar je mensen oplicht. ( Jij weet welke zaken ik bedoel )

  Hij verwijderde het bericht en binnen een uur kreeg ik de volgende dreigende en intimiderende en paternalistische email van deze liegende, rammende, lekkende etc ex-rechter:

  Titel:aangifte

  Dag Antonius,

  Dat was zeer onverstandig om een dergelijke mail te plaatsen en het is ook zeer interessant om uit te zoeken of ( naam ) hiermee te maken heeft. De strafrechtelijke procedure tegen ( naam )is in volle gang en de civielrechtelijke procedures zijn prachtig. Ik ben een schaker, zoals je weet, en het schaakmat van ( naam )komt steeds dichterbij. Easy does it. Ik laat hem langzaam leeg lopen en hij graaft zijn eigen kgraf wel. Triest dat ( andere naam )hierin wordt meegesleept en dat jij je hierin mengt. Wees verstandiger. Nu moet ik een klacht indienen bij de politie. Of toch niet?

  Vandaag een mooie zitting gehad bijet Hof in Arnhem. Sympathieke rechters en een AG die lijnrecht tegenover Plasman en mij staat. Boeiende discussie. Het psychiatrisch rapport is zeer gunstig. Gelet op de nare persoonlijke omstandigheden waarin ik toentertijd verkeerde, kunnen de feiten mij niet vol worden aangerekend. Dat vind ik terecht. Licht vermindered toerekeingvatbaar. Intelligentie wordt als zeer hoog ingeschat. Ben beniuwd naar de uitspk. AG gaat voor voorwaardelijke straf en taakstraf (cfm ovj in e.a.). Was te verwachten. Plasman heeft voor alle feiten vrijspraak gevraagd. We hadden goede en inventieve argumenten. Hof zal er wel tussenin gaan zitten.

  Zaken gaan verder goed en ik vind het jammer dat jij je zo laat gaan. Probeer voor jezelf iets dergelijks te voorkomen. .

  Vriendelijke groet,

  Wicher

  MIJN antwoord:

  Goed lezen Wicher

  Je was altijd al en bent en blijft een oplichter en daar gaat het om.
  Het is niet omdat er gezegd wordt dat je aan een psychiatrische ziekte lijdt dat je daar iets uit zou kunnen halen, je bent psychiatrisch behoorlijk ziek en je zou er verstandig aan doen je te laten behandelen. Je bent een gevaar voor de maatschappij, net als veel van je collega’ s juristen.. .
  Je praat/schrijft in je mail zoals de computer Hall die werd uitgeschakeld door Dave, in de film 2000 de space odyssee, je bent een verloren geval. Jij verdient na alle ellende die je in de wereld hebt veroorzaakt een zware straf. Dat is mijn mening.

  Je bent een patser, je mishandelt vrouwen, bedreigt vrouwen, rand ze aan (zie nova 2003) licht mensen op en je liegt erover tegen iedereen en probeert alles met prietpraat en bedreigingen ( zoals de titel van je mail:aangifte ) de inmiddels voor iedereen zichtbare vuile was binnen te houden en je durft mij te bedreigen met aangifte? Kom maar op met je aangifte, ik ben niet bang voor je, klootzak.

  Antonius

  Hoe haalt de man het in zijn hoofd? Zo tegen iedereen van leer te trekken? Het spreekwoord is Hoogmoed komt voor de val, maar in dit geval Hoogmoed gaat hand in hand met de val. Hij is zoals ik schreef helaas echt helemaal doorgedraaid. En iedereen is bang van hem van wege zijn juridische kennis en zijn maatje strafrecht advocaat Plasman en roddeltante Maurice de Hond die overal voor in zijn als het Wicher betreft. Laat Plasman ook maar een toontje lager gaan zingen, het siert hem niet die hulp aan deze gevaarlijke gek.

 3. De aangifte tegen Bonny en Clyde op de Veluwe.

  De Trol Wedzinga is een dief van zijn eigen geestelijk welzijn door maar te blijven bedreigen en leugens te verkopen. Opmerkelijk is dat hij met zijn veinzend gedrag steeds in staat is mensen voor zich te winnen. Zou hij het lef hebben om Steven Brown te bedreigen? Natuurlijk niet! Hij weet precies zijn slachtoffers te vinden. Stuitend is dat hij geen enkel spijt betuigt wat hij zijn slachtoffers heeft aan gedaan….het blijft, ik is zielig en kan er niks aan doen maar zal ze bij de Hoge Raad een poepie laten ruiken. De Trol heeft gelijk…hij is zielig en binnen kort komt er een boekje uit welke de naam De Trol van Groningen zal heten. Trol Wedzinga zuigt uit zijn duim en is zo misleidend als de duivel het geen uit onderstaande emails zal blijken. Met de aangifte is niets gedaan, zij weten dat het leugens zijn van Trol Wicher en het OM zit met Wicher in de maag. Het advies van de advocaat-generaal om een deel van zijn werkstraf te besteden uit het volgen van een cursus sociale vaardigheden is een zet in de goede richting maar ik ben bang dat het niet veel zal uithalen, de man is reddeloos verloren. Het blijft ons opvallend verbazen dat deze man nog steeds serieus wordt genomen.

  —– Original Message —–
  From: Wicher Wedzinga
  To: .hendriks gelderland-midden.politie.nl
  Cc: hjm.smit@upcmail.nl
  Sent: Friday, July 24, 2009 11:06 AM
  Subject: Aangifte tegen familie Smit

  Geachte mevrouw Hendriks,

  Onder p-v nummer 2009017201-1 heb ik op 19 februari j.l. aangifte wegens verduistering gedaan tegen meneer en mevrouw Smit, Teisterbantstraat 15, 6825 CJ Arnhem. Die aangifte is gedaan bij uw collega mevrouw [piep], hoofdagent Basiseenheid West Politie Groningen, en is vervolgens naar u doorgeleid.

  Ik begreep dat de door mij genoemde getuigen (er zijn er meer) inmiddels verklaringen hebben afgelegd. Kort geleden ontving ik een mail van de heer Smit, waarin hij toezegde “mijn” goederen aan mij terug te zullen geven. Ik heb toen na wat heen en weer gemail, het bedrijf Parcy ingeschakeld, dat de goederen op zou halen bij het advocatenkantoor van mr. [piep]. Smit had in zijn mail aangegeven dat hij daar de goederen (twee computers, wetboeken en dossiers) zou bezorgen.

  Eergsiteren en gisteren is de medewerker van Parcy daar geweest, maar hij kreeg nul op het request. Ik had Smit na het eerste debacle een mail gestuurd met het dringend verzoek de goederen af te leveren, maar de heer Smit heeft daarop niet gereageerd en zich wederom ook niet aan zijn belofte gehouden.

  Voor mij is de maat nu echt vol en ik zou graag zien dat u op korte termijn actie onderneemt. De mails van de heer Smit zal ik u aanstonds doen toekomen. Daarbij komt nog dat de heer Maurice de Hond, opiniepeiler te Amsterdam, er samen met mij achter is gekomen dat de heer Smit mijn emailaccount bij planet hacked en dat hij allerlei onziinge, schadelijke en kwalijke onzin onder diverse alter ego’s over mij op internet verspreid. De aangifte zal dus worden uitgebreid en ik neem aan dat ik dit in Groningen moet doen?

  Ook een dame uit Drenthe heeft hij getracht op te lichten. De heer Smit staat te boek als vuurwapengevaarlijk en is ooit door een arrestatieteam in een witwaszaak, waarvoor hij inmiddels in eerste aanleg is veroordeeld, ingerekend. Hij is onderzocht en wordt zwakbegaafd genoemd. Dat neemt niet weg dat hij doortrapt is. Zijn echtgenote is ook psychisch niet in orde, om het eufemistisch ui te drukken.

  Voor mij zijn deze goederen en in het bijzonder de computers van “levensbelang”, omdat mijn bedrijfje er van afhangt. De heer De Hond is ook ziedend en zal zeker niet schromen de media in te schakelen. Daarbij komt nog dat de heer Smit en zijn echtgenote een huis in Spanje hebben gekocht van crimineel geld en dat huis zou, naar verluidt, in een Luxemburgse trust zitten, die op naam staat van o.a. zijn dochter. Die dochter is ook in het bezit van een stuk grond in Spanje. Gedetailleerde gegevens doe ik u toekomen.

  De aangifte zal uiteindelijk neerkomen op verduistering, poging tot oplichting, bedreiging, witwassen, belastingontduiking en computervredebreuk. Omdat ik de heer Smit van nabij heb meegemaakt, zou ik ook graag een verklaring afleggen en misschien bent u bereid deze gegevens door te spelen naar de FIOD/Belastingdienst, waar hij een bekend persoon is..

  Een kopie stuur ik welbewust naar de heer Smit, zodat hij weet wat hem te wachten staat. Deze man heeft mijn persoonlijk leven heel erg verziekt en deinst voor niets terug. Daarbij heeft hij niet in de gaten dat hij in zijn val zelfs zijn dochter meesleurt. Hij heeft ook contacten met “zware” jongens uit het Arnhemse milieu.

  Wilt u mij een bevestiging sturen en mijn vragen svp beantwoorden?

  Vriendelijke groet,

  Wicher Wedzinga

  Dr. mr. W. Wedzinga
  Strafrechtsdeskundige
  http://www.raadsheer-wedzinga.nl

  —– Original Message —–
  From: wedzi011@wxs.nl
  To: Henk Smit
  Sent: Wednesday, August 05, 2009 6:25 PM
  Subject: RE:

  Henk,

  Bij de FIOD zitten de ergste! Het is tuig. Het punt is dat ze in beginsel wel mogen tappen als je als verdachte een telefoongesprek voert met je advocaat. Alleen datgene wat onder de geheimhoudingsplicht valt moet op last van de OvJ worden vernietigd. Mosterd na de maaltijd. Had [piep] je ook wel even mogen vertellen!!! Hebben ze jouw lijn getapt of die van [piep]? Of beide? Misschien kan ik er nog iets voor je uitslepen.

  Ja, Henk … het klinkt gek, maar als je enig juridisch advies nodig hebt … zeg het maar. Zonder betaling uiteraard. Wat de goederen betreft. Je gaf zelf al aan van TNT gebruik te willen maken. Wat mij betreft prima en ik wil best betalen. En de laptop is een kwestie van opheffen beslag en dan kan ik hem wel ophalen, want hij bevindt zich in Groningen.

  Als ik je kan helpen, zeggen dus. ECHT GEMEEND!

  Sterkte!

  Wicher

 4. Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare.
  Iedereen kan zich vergissen, maar alleen een dwaas blijft in zijn dwaling volharden.

 5. Als ik zo de vonnissen en de mail-uitwisselingen lees, dan vraag ik mij af hoe een dergelijke persoonlijkheid ooit rechter heeft kunnen worden.

  Mij maakt niemand wijs dat de stoppen bij de rammende/dreigende/oplichtende/lekkende ex-rechter al niet veel eerder moeten zijn doorgeslagen.

  Ik vind het opmerkelijk dat WW het doet voorkomen dat het om relatief lichte delicten gaat met een daarbij passend strafje. Hij gaat daardoor volledig voorbij aan het persoonlijk leed dat hij een behoorlijk aantal mensen heeft aangedaan.

  En als ik zo de datums van de e-mails bekijk, dan lijkt er aan de state of mind nog heel wat bijgesleuteld te moeten worden om de kans op recidive te verkleinen.

  Chris, weet jij hoe het zit met de regels voor ‘zittende’ rechters omtrent een jaarlijks functioneringsgesprek met al dan niet een psychologische toetsing?

  Het lijkt mij voor de hand liggen dat bij een dergelijk zware publieke functie, voorzorg en/of verzorgingsmaatregelen een must zijn.

 6. ***In de mentale toestand waarin hij zich destijds bevond is verdachtes blikveld kennelijk dusdanig vernauwd geraakt, dat hij niet meer tot relativering en herbezinning in staat is geweest. Het hof acht aannemelijk dat de door de deskundige geconstateerde (mate van) depressiviteit en persoonlijkheidsstoornis hier mede debet aan is geweest.***

  Ik vind dit zo verdrietig voor anderen, die moeten werken en leven op een niveau waar dit minder opvalt (maar niet minder waar is)dat het meestal niet eens tot een rapportage over hun toestand zal komen. Anderen die dus daardoor de volle prijs betalen, terwijl deze hardnekkige joker er goed mee wegkomt.
  Is dit niet indirect toch een soort van klassenjustitie??

  100 uur werken, alles meer is voorwaardelijk.
  Ja, ik weet het, hij is zijn werk kwijt, maar dat was ook een voorbeeld positie/functie!!!
  Persoonlijk krijg ik hier een behoorlijke rotsmaak van in mijn mond, zal wel aan mij liggen.

  @Siem, you made my day

 7. Hij deed zich niet alleen ten onrechte voor als advocaat, maar doet door middel van de naam van zijn website (www.raadsheer-wedzinga.nl) in feite weer hetzelfde door te suggereren dat hij raadsheer is.

 8. Was mij ook al opgevallen. En daarom vind ik de aanname van het Hof dat hij “lering heeft getrokken uit het verleden” op zijn zachtst gezegd vrij optimistisch. De volgende strafzaak tegen Wedzinga lijkt me slechts een kwestie van tijd.

 9. Jelle en Maarten, de term “raadsheer” is bedacht door iemand anders, heeft volgens haar met een schaakterm te maken.

 10. Bagatelliseren, Ridiculiseren, Demoniseren, zo gaat het met staatkritische elementen in dat land daar. Alleen van Pim is bekend dat hij ook de vierde fase Liquideren heeft gehaald. Het mooie van Nederland is dat fysiek geweld bijna altijd wordt worden voorkomen.
  Wicher is mijn vriendje niet, te close met de Fiod, maar deze hoogintelligente man die het waagt zich tegen de apparatsjik te keren in discrediet brengen door hem weg te zetten als een half gekke crimineel zegt meer over het propagana mechanisme in dat land daar dan over Wicher zelf.

 11. Hello,

  Are you a man or a woman have you been looking for a loan? To expand your business or setting up your own business or to pay off your debt if so then we are your answer, We offer loan from 40,000.00 (€) Euro to the maximum of 500,000,000.00 (€) Euro with the duration that you can afford and any type of loan requested by the customer must be such as:

  (*)Personal Loan
  (*)Business Loan
  (*)Private loan
  (*)X-Mas Loan

  Interest rate is 3%, If you are interested,get back to us by filling the loan application information.

  LOAN APPLICATION

  Name: ___________________________________________
  Loan Amount Needed: ______________________________
  Sex: _______________________________________________
  Marital Status: _________________________________
  Country: _____________________________________________
  State: ________________ Age: _____________________________
  Place: __________________________________________
  Telephone No: ________________________________________
  Home Address: ________________________________________
  Loan Duration: ____________________________________________
  Monthly Income:__________________________________________
  Occupation: ____________________________________________
  Purpose of loan: __________________________________________
  Religion: __________________________________________

  Email: perfectloan77@qq.com

  Regards.
  Mr.James Roma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *