Populisme

 

Het is weer verkiezingstijd en dat betekent dat de politieke partijen de strijd om de kiezers weer eens aangaan.

All guns blazing.

Die strijd gaat tegenwoordig niet zelden om soundbites. Om lekker in het oor liggende ‘oplossingen’. Het best scorende voorstel is het voorstel waar niemand op het eerste gezicht tegen kan zijn.

Met name de VVD is de laatste dagen, opzichtig gesteund door de Telegraaf, bezig aan een schaamteloze reeks soundbites. Ze lijken bijkans de PVV in populisme in te halen.

Wat te denken van Fred Teeven?

Enkele dagen gelegen haalde he VVD-kamerlid het three strikes you’re out prinicpe maar weer eens uit de kast. Als je voor de derde keer voor hetzelfde delict wordt gepakt, krijg je de maximumstraf voor dat vergrijp. Dat betekent in theorie dat je voor de diefstal van een zakje drop vier jaar de cel in kan gaan.

Een onzalig voorstel, hoe je het ook bekijkt.

 Het voorstel is in zichzelf al in strijd met de essentie van onze rechtstaat. Een rechter heeft hier immers altijd de vrijheid om – binnen ruime grenzen – een passende straf te bedenken. Passend voor het specifieke delict, maar zeker ook passend voor de specifieke verdachte.

Zo kun je heel goed voor een moord een gevangenisstraf van zeven jaar opleggen, maar net zo makkelijk het dubbele. Dat is prima te verdedigen.

Maar er is meer.

Het voorstel creert een valse belofte. De belofte dat strenger straffen helpt om de criminaliteit te bestrijden.

Dat is niet zo. Afstraffen is een paardenmiddel. Een ineffectieve methode om achteraf nog iets proberen recht te breien dat intrinsiek krom is. Het is je kind slaan omdat het iets verkeerd heeft gedaan, terwijl je als ouder heel goed weet dat fysiek geweld geen donder helpt.

En dan zwijg ik nog maar over de eventuele bijeffecten. Over de grote druk op het gevangeniswezen of de toenemende agressie tegen agenten.

Het is op zichzelf al een onzalig voorstel. 

Maar wat ik persoonlijk nog veel erger vind. 

Fred Teeven was jarenlang officier van justitie. Een man van de praktijk.  Teeven doet niet alleen een onzalig voorstel, hij weet in zijn hart ook nog eens heel goed dat het een onzalig voorstel is.

En dat is dubbel zo erg.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *