Populisme

 

Het is weer verkiezingstijd en dat betekent dat de politieke partijen de strijd om de kiezers weer eens aangaan.

All guns blazing.

Die strijd gaat tegenwoordig niet zelden om soundbites. Om lekker in het oor liggende ‘oplossingen’. Het best scorende voorstel is het voorstel waar niemand op het eerste gezicht tegen kan zijn.

Met name de VVD is de laatste dagen, opzichtig gesteund door de Telegraaf, bezig aan een schaamteloze reeks soundbites. Ze lijken bijkans de PVV in populisme in te halen.

Wat te denken van Fred Teeven?

Enkele dagen gelegen haalde he VVD-kamerlid het three strikes you’re out prinicpe maar weer eens uit de kast. Als je voor de derde keer voor hetzelfde delict wordt gepakt, krijg je de maximumstraf voor dat vergrijp. Dat betekent in theorie dat je voor de diefstal van een zakje drop vier jaar de cel in kan gaan.

Een onzalig voorstel, hoe je het ook bekijkt.

 Het voorstel is in zichzelf al in strijd met de essentie van onze rechtstaat. Een rechter heeft hier immers altijd de vrijheid om – binnen ruime grenzen – een passende straf te bedenken. Passend voor het specifieke delict, maar zeker ook passend voor de specifieke verdachte.

Zo kun je heel goed voor een moord een gevangenisstraf van zeven jaar opleggen, maar net zo makkelijk het dubbele. Dat is prima te verdedigen.

Maar er is meer.

Het voorstel creert een valse belofte. De belofte dat strenger straffen helpt om de criminaliteit te bestrijden.

Dat is niet zo. Afstraffen is een paardenmiddel. Een ineffectieve methode om achteraf nog iets proberen recht te breien dat intrinsiek krom is. Het is je kind slaan omdat het iets verkeerd heeft gedaan, terwijl je als ouder heel goed weet dat fysiek geweld geen donder helpt.

En dan zwijg ik nog maar over de eventuele bijeffecten. Over de grote druk op het gevangeniswezen of de toenemende agressie tegen agenten.

Het is op zichzelf al een onzalig voorstel. 

Maar wat ik persoonlijk nog veel erger vind. 

Fred Teeven was jarenlang officier van justitie. Een man van de praktijk.  Teeven doet niet alleen een onzalig voorstel, hij weet in zijn hart ook nog eens heel goed dat het een onzalig voorstel is.

En dat is dubbel zo erg.

Delen

0 reacties

 1. Dat strenger straffen niet helpt is bepaald niet onomstreden, vergelijk deze bijdrage over de aanpak van Leefbaar Rotterdam. Populisme, maar wel één die werkt.

  Vergeet het borrelpraatje dat strenger straffen niet helpt; zero tolerance werkt. Onderzoekers van de Nijmeegse Radboud universiteit kwamen er achter dat het onder Leefbaar ingezette anti-hufterbeleid gewoon werkt. Het heeft een preventieve werking en weerhoudt overlastgevers van crimineel gedrag.
  Bron: AD/RD Deborah Jongejan RD 23-12-09 editie Oost

  ONDERZOEK : ROTTERDAM VEILIGER DAN GEDACHT

  Rotterdam is een stuk minder crimineel dan je zou verwachten. Dat komt door het strenge anti-hufterbeleid stellen onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit.

  “Normaal staat Rotterdam bovenaan de verkeerde lijstjes, maar in dit geval doet Rotterdam het beter dan de andere steden”, zegt onderzoeker Michiel de Vries hoogleraar aan de opleiding bestuurskunde.

  Hij heeft met een collega ontdekt dat misdaad over het algemeen toeneemt naarmate het aantal kinderen in achterstandsgezinnen, het aantal mensen per vierkante kilometer en het percentage allochtonen hoger is. Op basis daarvan heeft een verwachting van het aantal misdrijven in Nederlandse steden berekend. Die verwachte criminaliteit heeft hij vergeleken met de werkelijke misdaad in 2006 en 2007.

  Wat blijkt ? Rotterdam is een stuk veiliger dan je zou verwachten en doet het beter dan Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

  Dat komt volgens de onderzoekers door het strenge anti misdaadbeleid dat is ingezet toen Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA in het stadsbestuur zaten. “700 lastposten zijn van straat gehaald. Overlast gevende coffeeshops en belwinkels zijn aangepakt. Rotterdammers moesten eerst gaan werken voordat ze een uitkering kregen “ somt De Vries op. “ Dat is specifiek Rotterdams zero tolerance-beleid dat niet in andere steden te zien was.”

  Het strenge beleid weerhoudt potentiële overlastgevers bovendien van vervelend gedrag zeggen de onderzoekers. De Vries:” Dat had ik niet verwacht maar streng beleid heeft een preventieve werking als je het maar bekend maakt”. De professor waarschuwt dat problemen naar de regio verschuiven: “Ook blijkt het moeilijk om kinderen uit achterstandsgezinnen op het rechte pad te houden” aldus De Vries.

  Oud burgemeester Opstelten zei in 2004 dat het voor een belangrijk deel aan de opkomst van Leefbaar te danken is, dat Rotterdam veiliger is geworden sindsdien werden de grenzen van de wet vaker opgezocht. Zo is begonnen met preventief fouilleren en het in beslag nemen van lawaaiscooters. Ook is er meer cameratoezicht.

 2. @jaap: ik zie in dit onderzoek een heleboel maatregelen voorbij komen. Zoals eisen aan een uitkering en het sluiten van overlastveroorzakende bedrijven. Mij is niet duidelijk wat nu precies bijdraagt aan welk probleem.

  Daarbij komt dat het onderzoek zich richt op twee jaar. Die periode is te kort om te spreken van een dalende criminele tendens. Simpeler gezegd: als je 700 overlastgevers twee jaar uit de samenleving haalt, dan zal de samenleving inderdaad even veiliger lijken. Tot ze weer de straat op gaan en door hun detentie nog veel slechter af zijn. Met alle gevolgen van dien.

  Ik vind een opmerking als ‘streng beleid heeft een preventieve werking als je het maar bekend maakt’ veel en veel te kort door de bocht. Kijk bijvoorbeeld naar het cameratoezicht in Groningen. Ondanks de duidelijk zichtbare aanwezigheid van de camera’s slaan de mensen elkaar nog steeds even hard de hersens in. Daarbij komt: iedereen weet dat stelen of mishandelen of vernielen niet mag. En toch gebeurt het.

 3. OK, 3 slag = uit heeft ook zo z’n bedenkingen. Door die aanpak lijkt de jeugd zich sneller met geweld tegen handhavers te keren.
  “Een goed scorend voorstel is het voorstel waar op ’t eerste gezicht niet zoveel tegen in te brengen is”: Ja, dus als je in 1e instantie denkt: Dat is zo gek nog niet.. Dan wordt t oppassen geblazen.

  Wat ik minstens zo populistisch maar vooral nog ‘sluwer’ (maar vooral bedenkelijker) vindt is wat Wilders naar mijn mening op dit moment orakelt met zijn voorstel over hoofddoekjes.
  Zijn werkelijke bedoeling achter zijn polariserende gebral is naar mijn gevoel een ’thermometer’. Eens zien hoe er op gereageerd wordt door voor- en tegenstanders voor wat betreft hun uitgebrachte stem. Vanmorgen op Radio1 kwamen ook wat PVV-stemmers aan het woord en opnieuw bevestigen zij hun bedenkelijke intelligentieniveau en hun ongenuanceerde papegaai-gehalte.
  Bedroevend.

 4. Aanvulling: En die ’thermometer’ is bedoeld voor 9 juni. Eens zien hoe het ‘aanhangersvolume’ er op reageert.

 5. @Chris
  Strenger straffen heeft wel degelijk effect.
  Wie drie keer steelt: de maximum straf………

  Die jat dus de derde keer geen zakje drop!!!!!
  Zo voed je niet op, maar kweek je misdaad op

  Ik volg je in die stelling dat Teeven de praktijk moet kennen. Hij presenteert zich als walgelijk door nu het volk te mennen.
  Hirsch B had goede kern in veel voorstellen, maar de minachting voor de factor “mens” deed mij rillen bij hem en dat hele zooitje met hun normen en waarden.
  Volgt Teeven hem op???

  Ik wil een democratisch geregeerde dictatuur of anders een maatschappelijk gedragen communisme.
  Uit louter armoede zal ik wel weer “blanco” stemmen…

 6. @Chris
  Inderdaad, het recept van de “geweldsspiraal”. Er moet veel meer aandacht komen voor psychisch-sociale problemen van de burger om misdaad terug te dringen. Een goed stukje hoor, maar ik ga verder niet in op Teeven, je wilt toch dat ik het hier een beetje “netjes” houd en dat lukt me dan niet. Bedankt in ieder geval.

 7. Fred Teeven heeft groot gelijk maar zoals gewoonlijk vinden de linkse “pro-criminelen” rechters dit voorstel weer “tegen de mensenrechten”. Jaja, pappen en nathouden en de boeven over hun bol aaien “niet meer doen he”, stelletje mafkezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *