De 'pedofiel' in ons

Frank R. is in het nieuws. Driehonderd kinderen misbruikt. Beweerdelijk. Al dan niet achter de webcam. Meteen valt het woord pedofiel. Man versus kinderen. Dat moet een pedofiel zijn. Maar is dat wel zo?

Ik ben geen wetenschapper. Verre van dat. Maar ik heb als journalist wel akelig veel zedenzaken aangehoord. En ik moet zeggen dat ik zelden echte pedofielen tref. De werkelijkheid is veel gecompliceerder dan wij wellicht willen geloven.

Ik zie vaders en familieleden. Badmeesters en opa’s. Op het oog gezonde mannen die zich vergrijpen aan kinderen. De reden is vaak belachelijk banaal.

Veel daders vallen niet standaard op kinderen. Ze hebben last van ongeremde lust. Genieten van de macht of zijn simpel zo gestoord in hun ontwikkeling dat ze makkelijker aansluiting vinden bij kinderen dan bij volwassenen. Niet zelden komt die ‘stoornis’ omdat ze zelf misbruikt zijn.

De samenleving wil kindermisbruikers het liefst zien als ‘vieze pedofielen die voor eeuwig in een kelder weg dienen te rotten’. Ze het liefst ver van onszelf houden. In een hokje stoppen waar makkelijk een ferme mening op losgelaten kan worden. Onmensen met een ziekelijke geest.

De werkelijkheid is dat onze buurman, vader, badmeester of oom net zo makkelijk dader kan zijn. Een ongemakkelijke waarheid misschien en moeilijker om van ons af te schudden.

Maar wel een waarheid.

Delen

0 reacties

 1. Een gigantisch taboe. Aan de ene kant: de pedofielen van nu zijn de homofielen van honderd jaar geleden. Die werden ook verguisd en veracht. Aan de andere kant: er is – in tegenstelling tot homofielen – bij pedofielen sprake van ongelijkwaardigheid tussen de volwassene en het kind. Vaak met grote gevolgen voor het verdere leven van het kind. Tot slot: dit soort dingen gebeuren inderdaad vooral in huiselijke kring, ja zelfs vaak binnen de eigen familie of vriendengroep. Veruit de meeste gevallen komen nooit aan het licht.

  Tja, hoe nu verder dan he?

 2. Volgens mij is Frank R geen echte pedofiel. De meisjes waren weliswaar jong, maar hoeveel 18jarigen en ouder zaten er bij? Die zie je niet want dat is niet strafbaar. Er zaten ook geen jongetjes bij. Frank is gewoon een vieze man die op ontluikende meisjes valt.

 3. ‘Op het oog gezonde mannen die zich vergrijpen aan kinderen. De reden is vaak belachelijk banaal. ‘

  Nou dat is wel wat kras uitgedrukt, Chris.
  Misschien heb je de OvJ horen zeggen wat de reden is of misschien kwamen verdachten met redenen op de proppen maar een betrouwbare opgaven van redenen? Nah, ik heb er zelden iemand eerlijk over horen verklaren.
  Maar jij misschien wel?

  Wel een goed stukje trouwens.

 4. Opmerkelijk dat aan de zaak van Frank R. uit Cuijk geen woord is vuilgemaakt op GeenStijl. Hij is niet met naam en toenaam aan de digitale schandpaal genageld, noch is er een hyperlink naar zijn Facebook profiel of iets dergelijks geplaatst. Geen doodsverwensingen voor Frank, of een roep om onverdoofde castratie. Maar ook geen vergoelijkende reacties, waarin bijvoorbeeld wordt gesteld dat meisjes van 12 er tegenwoordig uitzien als 16, en dat ze toch vrijwillig op zijn avances zijn ingegaan. Helemaal niks…
  Zou het misschien komen doordat een hardwerkende achtenveertigjarige Audi-rijder teveel overeenkomsten met de achterban vertoond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *