De PVV deugt niet

De immens populaire PVV groeit en groeit en groeit.

In het verkiezingsprogramma van de politieke partij staat dat er in Nederland minimumstraffen moeten komen.

Want zeg nou zelf: een werkstraf voor een poging tot doodslag, dat kan toch helemaal niet? Minimaal tien jaar cel (concreet voorstel in verkiezingsprogramma PVV).

Dat zal Nederland weer veilig maken.

De 27-jarige Peter uit Assen mag oprecht blij zijn dat Wilders en de zijnen (nog) niet aan de macht zijn. Op de dagvaarding van Peter staat namelijk precies dat waar de PVV (onder andere) zo graag een minimumstraf voor wil hebben. Een poging tot doodslag (PVV wil onderscheid tussen poging en voltooid delict zelfs schrappen).

Volgens justitie heeft Peter zijn auto als wapen gebruikt. Willens en wetens.

Dat zijn zware woorden. Boem.

Maar wat is er feitelijk nu eigenlijk aan de hand?

Op 6 juli besluit Peter om samen met zijn zwangere vriendin, een vriend en diens vriendin te gaan bowlen in de stad Groningen. In het bowlingcentrum krijgen ze ruzie met een nogal agressieve groep. Leden van de groep schromen niet om zijn zwangere vriendin tot op het bot te beledigen. ‘Dat ze maar een mongooltje mag krijgen”, dat soort beschaafde teksten.

Er wordt over en weer wat geroepen, totdat de bardame in het centrum besluit om de groepen te scheiden. De agressieve groep verdwijnt uiteindelijk en de rust keert terug.

Maar niet voor lang. Als Peter met zijn clubje het parkeerterrein oploopt om weer naar huis te gaan, duikt de agressieve groep opnieuw vanuit de schaduw op. Hier hebben ze op gewacht. Op beelden van de bewakingscamera’s is te zien dat ze zich uitermate vervelend opstellen en zelfs proberen om de auto van Peter binnen te komen.

Peter, die geen moment agressief is, wil zijn zwangere vriendin beschermen en krijgt het uiteindelijk voor elkaar om alle deuren op slot te doen. Een van de belagers voegt hem dan toe dat ze de ruzie dan wel op de snelweg zullen beslechten. Dan trekt Peter, naar eigen zeggen in paniek, op om snel van het parkeerterrein af te komen. Bij die actie op het krappe parkeerterrein raakt hij een van de mannen van de rivaliserende groep, die net het parkeerweggetje oversteekt. Hij valt, maar raakt niet gewond.

Een poging tot doodslag. Noodweer kan het niet zijn. Er was volgens justitie geen sprake van direct gevaar voor Peter en de zijnen. Bovendien was de ruzie al weer voorbij ook. Hij had zijn slachtoffer gewoon moeten ontwijken.

Je wagen als wapen, dus.

Het zijn grote woorden van de officier. Woorden die echter niet in de eis terug zullen komen. Want ook de officier weet dat de ene doodslag de andere niet is. Hij eist, met oog voor de context van het hele verhaal, een werkstraf van 200 uur en zes maanden voorwaardelijke rijontzegging.

Ik vrees de dag dat de PVV mag doen wat men graag wil.

Gek genoeg moet ik de laatste tijd aan Rowwen Heze (Blieve Loepe) denken als ik de letters PVV zie:

En mit probleme zien ze zo kloar.
Wat ze neej snappe, dat is flauwekul.
En wat ze neej weate is miestal neej woar.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *