De zieke zwerfkat

 

Op 16 oktober krijgt de 74-jarige Hans uit Bellingwolde bezoek van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

Hans heeft vijf katten in zijn garage lopen en een van de beestjes, een witte, ziet er niet helemaal jofel uit. Het dier heeft last van een oogontsteking.

De inspecteur sommeert Hans het beest naar een dierenarts te brengen. Zo kan het niet langer.

Dat klinkt als een redelijk verzoek, maar Hans weigert. Hij is gekke Henkie niet. Een dierenarts is niet goedkoop en Hans moet rondkomen van een zeer schamel pensioentje.

Die katten? Zwerfbeesten. Aanloopdieren. Ze krijgen af en toe eten (gewoon wat de pot schaft) en daar moeten ze het mee doen. Hans heeft geen band met ze en voelt zich dus ook niet verantwoordelijk.

Einde verhaal.

Tot Hans een dagvaarding in de bus krijgt. Hij heeft artikel 37 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren overtreden. Het onthouden van de nodige (diergeneeskundige) zorg. Een misdrijf.

Op vrijdag 8 mei om tien minuten over negen loopt Hans de rechtszaal binnen. Vastberaden om te vertellen hoe het zit. Kom nou.

Zijn advocaat komt met een mooie vergelijking. Als je de vogeltjes in je tuin voert, ben je dan ook verantwoordelijk als een van de beestjes ziek is? Moet je dan ook naar de dierenarts?

De rechter hakt na een half uur zitting de knoop door. Hans heeft de katten ruim twee jaar in zijn garage onderdak geboden. Hij heeft ze eten gegeven en dat maakt hem juridisch tot ‘houder’ van de dieren. En als houder ben je voor de Nederlandse wet ook verplicht om de noodzakelijke zorg te bieden. De rechter komt tot een voorwaardelijke boete van 150 euro.

Maar erger: tot een strafblad. Voor een misdrijf.

En de katten?

Hans heeft besloten ze geen eten meer te geven. De beesten bleven uieindelijk vanzelf weg.

En dat is nog wel wat hem het meest steekt. Eerst bemoeien ze zich met het welzijn van ‘zijn’ beestenboel en het resultaat is dat nu niemand meer naar die beesten omkijkt.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *