De schandpaal van de politie

 

Privacy was ooit een groot goed.

Vroeger.

Nu is dat anders.

Zelfs de politie richt zo hier en daar een klein schandpaaltje op als de situatie daar om vraagt. Dader kwijt? Zet hem op het internet en je hebt hem zo weer terug.

Waarbij we voor het gemak maar even vergeten dat de politie niet met daders werkt, maar met verdachten. Ach, klein verschil. Kniesoor die daar op let.

Deze week kreeg ik via Twitter (ja, ik twitter en ik vind dat nog leuk, ook) te horen dat de Friese politie een signalement op het net had gezet van een grote boef.

De topcrimineel van het kaliber Holleeder zou maar liefst alcohol EN sigaretten hebben gestolen. Ja, dan vraag je ook om drastische maatregelen.

Op mijn enigszins cynische reactie via Twitter kwam gek genoeg een doodserieus antwoord. De Friese politie ‘vond het zeker nodig’ om de crimineel in het volle licht te zetten. De buit bedroeg namelijk wel meer dan duizend euro.

Zo.  Duizend euro buit.  Piet, hou de reling vast, zou ik zeggen. Waarom niet meteen de noodtoestand in het leven geroepen?

Op mijn reactie of het misschien niet verstandig was om een speciale aflevering van Opsporing Gezocht in elkaar te zetten en Peter R. de Vries in te schakelen kwam vreemd genoeg geen antwoord meer.

Ik ben niet zo kapot van schandpalen, zeker niet als ze op het internet worden geplaatst. Eens een boef, altijd een boef.

Dat klinkt lekker stoer, maar staat haaks op de intentie van de rechtspraak. Een boef die zijn tijd achter de deur heeft gezeten, hoort eenmaal in vrijheid gewoon weer een faire kans te hebben. En dat gaat nogal lastig als je tronie nog steeds door het lange geheugen van het internet voor een ieder te kijk staat.

Ach, zult u wellicht denken. Het zal zo’n vaart niet lopen. De politie zal er toch wel zorgvuldig mee omspringen, allemaal? Wie niets verkeerds doet, hoeft toch niet te vrezen?

Dat valt tegen.

In oktober 2008 deed Andre nog even wat boodschappen in de plaatselijke supermarkt. Hij liep langs een bewakingscamera en zag tot zijn grote schrik zijn beeltenis later terug op de politiewebsite Overvallersgezocht.nl. Andre wist van niets, maar was van het ene op het andere moment een gevaarlijke overvaller geworden.

Onlangs kreeg Andre een schadevergoeding van 2500 euro. Zijn optreden als woeste ‘overvaller’ staat echter nog steeds op het internet. Justitie heeft beloofd de beelden van het web te halen.

Een mooie belofte, maar uiteraard volstrekt niet haalbaar.  

Schandpalen horen niet thuis in een moderne beschaving.

Het is erg genoeg dat gefrustreerde burgers zonder geweten op eigen houtje proberen iemand zwart te maken.  Een stelling overigens waar de politie mij meer dan 100% gelijk in geeft. Sterker: zelfs meer dan bereid is om hier in de nabije toekomst harder tegen op te treden.

Maar als de politie het zelf doet, is het ronduit onvergeeflijk te noemen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *