De student en het pleidooi

 

Voor mensen die denken dat rechtbankverslaggevers dagelijks tussen de spanning en sensatie leven.

Dat is niet zo.

Zo begon de dag vandaag met een weinig verheffend kort geding. Een al jaren voortslepend conflict tussen een in alle opzichten kleine ondernemer en een in alle opzichten veel grotere ondernemer.

De grote ondernemer heeft het geld en de middelen om een goede advocaat in de arm te nemen. De kleine zelfstandige moet het doen met wat hij gratis kan krijgen.

Tijdens het vorige kort geding was dat nog een advocaat, hoewel een die in een uurtje bijgepraat leek. Nu zat er opmerkelijk genoeg een student rechten het vuur uit zijn nog jonge sloffen te pleiten.

Hij deed dat bij de nadrukkelijke gratie van een rechtbankpresident die flexibiliteit toonde door veel toe te staan, zij het met zichtbare tegenzin. Zo had de niet op papier aangekondigde student eigenlijk een bank terug moeten zitten, maar toe maar

De rechtszaak zelf draaide om een al dan niet illegaal aangebrachte voorziening in een al dan niet illegaal in gebruik genomen kelder. Niet bijster spectaculair.

Het ‘pleidooi’ van de student was dat wel. De jonge leerling ging aarzelend van start, maar raakte steeds beter op dreef. Ineens vlogen de woorden demonisering en criminalisering door de zaal. Laster en smaad. Zwartmakerij. Termen die je bij een rechtszaak in kortgeding zelden tegen zult komen.

Maar ere wie ere toekomt. Ik vond het pleidooi best aardig klinken. Voor een student.

Tot hij overmoedig werd. Hij sloeg door en knalde enthousiast met alle vier de wielen uit de bocht.

In zijn ijver om zwaar geschut in te zetten, eiste hij voor de tegenpartij onder meer een verbod op verder procederen (of woorden van gelijke aard of strekking).

Zijn logica was ergens nog best wel te begrijpen, ook. Voor de grote ondernemer, in de rug gesteund door de gemeente, is procederen geen enkel probleem. Kort geding hier, kort geding daar. Duizend euro hier, tweeduizend euro daar. Niemand die het merkt.

Voor de kleine ondernemer is dat heel anders. Hij dreigt er aan onderdoor te gaan. Steeds maar weer naar de rechtbank, geen deskundige begeleiding en iedere keer maar weer de dreiging van het einde van zijn in al die jaren opgebouwde nering.

Kan dat ook een keer ophouden? 

Nee. Dat kan niet.

Je kunt een boel eisen van een rechter, maar andermans recht om onder normale omtandigheden zijn recht te halen, nu net weer niet.

Delen

0 reacties

 1. Chris,
  Wat zat je haar toch slecht vanmorgen. Je keek moe uit trouwens. Even dacht ik tjonge jonge hij werkt veel te hard. Doe eens wat kalm aan, dat gaat volgens mij nooit goed met je zo. Ik weet bij sommige mensen duurt een winterdepressie wat langer dan bij anderen. O ja, je ben wel een heel klein beetje voorspelbaar. Maar oke je schrijverijen maken het ruimschoot weer goed. Goed he dat er nog mensen zijn wanneer de advocatuur het laten afweten, er geen gefinancierde rechtsbijstand meer is, toch zo’n kappertje nog willen bijstaan. En beter dan vorige keer, das al heel wat. Leuk hé ” dat de leerling de meester volgde ” om een compliment te krijgen op mijn pleitnota dat is al heel wat bij jou. En dan een hok vol leerlingen,… zo’n rechtszaal is anders uitgestorven,.. maar nu volle bak als ik optreed! Kun jij dat trouwens verklaren!

 2. Uiteraard kun je niemand rechten ontnemen, ook grote bedrijven niet. Maar zijn de ‘(algemene) voorwaarden` van die grote bedrijven wel recht-vaardig? Toen ik mijn kleine winkelruimte wilde huren van een grote winkelcentrum verhuurder moest ik zijn voorwaarden ondertekenen of de huur ging niet door. Er was geen punt of komma in te wijzigen, laat staan enig begrip voor het verschil tussen een kleine zelfstandige en een grote winkelketen.
  Als er dan een conflict komt, zou een rechter dan ook naar die mate van rechtvaardigheid (mogen) kijken?

 3. @gerrit: dat denk ik niet, maar pin me er niet op vast. Ik ben geen advocaat.

  Dit lijkt me een afspraak tussen twee commerciele partijen. Contract kun je ondertekenen of niet.

  Een rechter maakt natuurlijk wel altijd een afweging van belangen. Daar zou misschien nog wat te halen zijn. Maar ik heb er een hard hoofd in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *