Geld betalen aan een verdachte

 

Joop is 41 jaar.

Ergens eind 2004 zal zijn leven drastisch veranderen.

Na een nacht vol drugs, drank en vertier zet hij de dan 19-jarige Douwe af bij zijn ouderlijk huis.

De volgende morgen wordt Douwe levenloos en deels ontkleed gevonden. Hij heeft het huis nooit bereikt.

Voor Joop breken dan zware tijden aan. De politie pakt hem op en zet hem vast. De eerste zes dagen gaat de lamp in zijn cel niet uit. Dag en nacht in het licht. Verhoor na verhoor. Achttien in totaal.

Joop weet niet meer zo veel van die nacht. De drugs. De alcohol. De pillen kan hij zich nog wel herinneren. Xtc. Pil na pil na pil. 

Wat de politie ook probeert, concreet bewijs voor de moord kunnen ze niet vinden. Langzaam verschuift de aandacht van de moord naar de ontucht.

Het lichaam van Douwe vertoonde sporen van seksueel misbruik. Volgens Joop vrijwillig.

Maar volgens de rechtbank niet. In 2005 volgt een veroordeling voor het misbruik. Twee jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Joop is het er niet mee eens en tekent bezwaar aan bij het Hof in Leeuwarden. Daar krijgt hij in 2007 gelijk. Het is simpel niet vast te stellen wat er die nacht in 2004 nou wel of niet aan de hand is geweest. Joop is weer een vrij man. Hij heeft in totaal twee maanden in de gevangenis doorgebracht.

De grote vraag die zijn advocaat en uiteindelijk de rechter moet beantwoorden: hoeveel geld moet de Staat aan Joop betalen om hem schadeloos te stellen?

Dat leest u goed. Eerst vastzitten en dan een vrijspraak. Dat kost de Staat geld.

Bovendien leed Joop al voor zijn arrestatie aan een PTST (stress-stoornis) en dat heeft zijn onvrijwillige verblijf in de cel er ook al niet aangenamer op gemaakt.

Geloof het of niet, maar er staat een soort standaardbedrag op een dag gevangenis. Het kan wat varieren, maar ga maar uit van een euro of 70 per dag. Al met al goed voor ruim 4300 euro op de bankrekening van Joop.

Maar we zijn er nog niet. Zijn advocaat meent dat er bijzondere omstandigheden zijn die het noodzakelijk maken om dat bedrag te verhogen. De PTST, de achttien verhoren, het licht in de cel.

Wat raadsman Heiko Eckert betreft, mag het standaardbedrag best met een factor 4 omhoog. Al met al komt hij dan uit op ruim 17 duizend euro.

Het is en blijft natuurlijk een raar gegeven. Zo’n schadevergoeding.

Als Joop wel schuldig is, dan is het een schandaal om hem nog te betalen ook.

En als hij het niet is, is 17.000 euro een fooi. Een futiel bedrag voor jaren van onzekerheid.

  

Dit verhaal staat, zakelijk weergegeven, vandaag in het Dagblad van het Noorden. Kopen, dus!

Delen

0 reacties

 1. @ ‘een nacht vol drugs, drank en vertier’ – ’twee maanden gevangenis’ – hoeveel geld moet de Staat aan Joop betalen om hem schadeloos te stellen?

  Euh: dus, die man heeft 2 maanden geen drugs, drank en vertier gehad en wil daarvoor vergoed worden. Dat is moeilijk in te schatten. Ik zou zeggen, 1 cola (1.40€) en 1 koffie (1.60€) per dag x 2 maanden (3€ x 60 dagen) = 180 euro.

  Hoever zat ik er naast? 😉

 2. Tja het grote probleem als hij onschuldig is, en dat is hij zolang het tegendeel niet bewezen is, en daar gaan ze toch weer stiekem aan liggen sleutelen….
  Zoiets is niet in geld uit te drukken. Valt ook niet goed te maken.
  Persoonlijk zou ik zeggen, geef maar een tegoedbon, ik ken er nog een paar bij justitie die ik graag eens gratis op hun bek zou meppen.
  Persoonlijk, op naam, niet overdraagbaar, maar wel onbeperkt houdbaar

 3. Even ter info: voor voorlopige hechtenis na 1 september 2008 zijn die bedragen omhoog gegaan met € 10. Voor verblijf op het politiebureau of in beperkingen geldt thans een ‘standaard’ bedrag van € 105, voor verblijf in een HvB is het nu € 80.

 4. @anoniema
  Geleijck heb je, rechts in de kolom bedoel je toch?
  Maarre, [sst] volgens mij hoort dat niet bij het artikel, maar is het Chris Klomp [/sst]daar praat je toch niet over!!!

 5. De titel zegt het eigenlijk al. “Geld betalen aan een verdachte.”
  Verdachte, dus geen onomstotelijk bewezen dader.
  Daar waar gekapt wordt vallen spaanders, ook Justitie kan wel eens een fout maken, daar dient dan een vorm van compensatie tegenover te staan.
  Duidelijk dat het OM de zaken in deze, niet goed op orde had, het arrest is in Hoger Beroep vernietigd. Fouten waarvoor `betaald` dient te worden. Ik laat in deze even buiten beschouwing of de verdachte de daadwerkelijke dader is of niet.

  De `verhoortechnieken`, zes dagen in een cel zonder een enkele tijdindicatie, constant met het licht aan. Is dit niet verboden in de Confentie van Génève? Zo kun je een mens compleet breken, laten bekennen wat je maar wilt. Nee, het is niet verboden in voornoemde Confentie, maar toch.

 6. @Troy
  Er is heel veel niet verboden in de conventie van Geneve, andere dingen weer wel. Maar als er van tientallen klachten de meesten door rijksrecherche en ombudsman gegrond worden, en daarbij nog eens tientallen “grappen” die wel waar maar niet “fout” waren, dan zijn vier dagen politiecel genoeg om een leven voorgoed te verwoesten. Je leert leven met de nachtmerries, maar de pijn, woede en frustraties raak je nooit meer kwijt. Al 22 jaar niet
  Een mens kan zichzelf in zijn nekvel grijpen, zijn fouten inzien en zich corrigeren. Maar dat vreselijke lidteken van mentaal en lichamelijk mishandelen, dat blijft, ook na al die jaren. Welke jaren, gisteren was dat toch….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *