Geld betalen aan een verdachte

 

Joop is 41 jaar.

Ergens eind 2004 zal zijn leven drastisch veranderen.

Na een nacht vol drugs, drank en vertier zet hij de dan 19-jarige Douwe af bij zijn ouderlijk huis.

De volgende morgen wordt Douwe levenloos en deels ontkleed gevonden. Hij heeft het huis nooit bereikt.

Voor Joop breken dan zware tijden aan. De politie pakt hem op en zet hem vast. De eerste zes dagen gaat de lamp in zijn cel niet uit. Dag en nacht in het licht. Verhoor na verhoor. Achttien in totaal.

Joop weet niet meer zo veel van die nacht. De drugs. De alcohol. De pillen kan hij zich nog wel herinneren. Xtc. Pil na pil na pil. 

Wat de politie ook probeert, concreet bewijs voor de moord kunnen ze niet vinden. Langzaam verschuift de aandacht van de moord naar de ontucht.

Het lichaam van Douwe vertoonde sporen van seksueel misbruik. Volgens Joop vrijwillig.

Maar volgens de rechtbank niet. In 2005 volgt een veroordeling voor het misbruik. Twee jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Joop is het er niet mee eens en tekent bezwaar aan bij het Hof in Leeuwarden. Daar krijgt hij in 2007 gelijk. Het is simpel niet vast te stellen wat er die nacht in 2004 nou wel of niet aan de hand is geweest. Joop is weer een vrij man. Hij heeft in totaal twee maanden in de gevangenis doorgebracht.

De grote vraag die zijn advocaat en uiteindelijk de rechter moet beantwoorden: hoeveel geld moet de Staat aan Joop betalen om hem schadeloos te stellen?

Dat leest u goed. Eerst vastzitten en dan een vrijspraak. Dat kost de Staat geld.

Bovendien leed Joop al voor zijn arrestatie aan een PTST (stress-stoornis) en dat heeft zijn onvrijwillige verblijf in de cel er ook al niet aangenamer op gemaakt.

Geloof het of niet, maar er staat een soort standaardbedrag op een dag gevangenis. Het kan wat varieren, maar ga maar uit van een euro of 70 per dag. Al met al goed voor ruim 4300 euro op de bankrekening van Joop.

Maar we zijn er nog niet. Zijn advocaat meent dat er bijzondere omstandigheden zijn die het noodzakelijk maken om dat bedrag te verhogen. De PTST, de achttien verhoren, het licht in de cel.

Wat raadsman Heiko Eckert betreft, mag het standaardbedrag best met een factor 4 omhoog. Al met al komt hij dan uit op ruim 17 duizend euro.

Het is en blijft natuurlijk een raar gegeven. Zo’n schadevergoeding.

Als Joop wel schuldig is, dan is het een schandaal om hem nog te betalen ook.

En als hij het niet is, is 17.000 euro een fooi. Een futiel bedrag voor jaren van onzekerheid.

  

Dit verhaal staat, zakelijk weergegeven, vandaag in het Dagblad van het Noorden. Kopen, dus!

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *