De toon van de complotdenker

Advocaat Jan Vlug dreigt aangifte te doen tegen webshop Bol.com als ‘Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra’ te koop blijft staan. De populaire webshop weigert het omstreden en als eerste versie al deels verboden boek van de verkoopsite te halen.

Publicist Wim Dankbaar en uitgever Hans Mauritz hebben hun zinnen gezet op een ‘alles onthullend’ boek over de moord op Marianne Vaatstra (16) in 1999. Hoewel Jasper S. recentelijk op basis van dna-bewijs veroordeeld is voor de moord, menen zij dat de overheid tot op hoog niveau de echte dader of daders probeert te beschermen.

Jan Vlug is de advocaat van Jasper S. Volgens de raadsman wordt hij in het boek weggezet als ‘een marionet van het Openbaar Ministerie’ en dat pikt hij niet. Bovendien staan in het boek volgens Vlug lasterlijke teksten over twee in de ogen van de advocaat volstrekt onschuldige voormalige asielzoekers en kwalijke passages over officieren van justitie, ministers en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

In een pittige e-mail aan Bol.com eist hij verwijdering op straffe van gerechtelijke stappen. Hij wijst de webshop erop ‘zich medeplichtig te maken aan het verspreiden van op niets gestoelde laster’ en verzoekt om die reden ‘het boek van de site te halen en niet langer in uw assortiment op te nemen’. Vlug neemt geen genoegen met een afwijzing van Bol.com. In de mail dreigt hij met ‘een strafrechtelijke aangifte’.

Bol.com is voorlopig niet van plan het omstreden boek uit de collectie te halen. ,,Wij streven ernaar een zo breed mogelijk assortiment boeken aan te bieden. Daarbij worden boeken die wettelijk verboden zijn uiteraard uitgesloten en niet verkocht via onze winkel. Mochten voor de release-datum van 22 februari gerechtelijke uitspraken volgen die de verkoop van het boek verbiedt, dan zullen wij gemaakte reserveringen voor dit boek dan ook annuleren en het van de website verwijderen”, aldus woordvoerder Vera Kops.

Het omstreden boek is al langer onderwerp van controverse. Eerder verbood de rechtbank de schrijvers om passages uit het echte dagboek van de moeder van Marianne in hun werk op te nemen omdat zij dat niet wil en het auteursrecht heeft. Daarop moest het boek worden aangepast en werd de publicatiedatum niet gehaald. Uitgever Hans Mauritz vindt de reactie van Bol.com logisch. ,,Ze leggen het mailtje van Vlug volledig terzijde. Naar hun stellige beleving zal geen enkele rechter gevolg geven aan een dergelijke sommatie van een advocaat en dat is ook logisch.”

Inmiddels is een tweede deel van de dagboeken van de moeder van Marianne Vaatstra opgedoken. Complotdenkers citeren op het internet al rijkelijk uit het niet eerder verschenen persoonlijke schrijven van de moeder, die inmiddels naar eigen zeggen wanhopig is door de ongewenste publicaties uit haar gekaapte dagboek. Een vriendin van haar gaf in het verleden het dagboek door aan complotdenkers.

De strijd tussen complotdenkers en de wil van de moeder gaat inmiddels onverdroten verder. De moeder heeft in korte tijd twee rechtszaken gewonnen. Recent werd de website van complotdenker Frides Lameris uit Zuidlaren in een ongekend snel vonnis op zwart gezet.

Op maandag 17 februari volgt de rechtszaak tegen complotdenker Wim Dankbaar. Hij blijft twee voormalige asielzoekers lastigvallen met verwijten en lasterlijke teksten over hun vermeende betrokkenheid bij de moord op Marianne Vaatstra. Zijn rechtszaak is een goed voorbeeld van hoe ver mensen kunnen gaan in hun niet te stoppen strijd tegen een ‘corrupte’ overheid. Dankbaar maakte het zo bont tijdens zijn eerdere politierechter-zaak, dat de rechter hem (via een psychiatrisch onderzoek) naar de zwaardere Meervoudige Kamer verwees. Hem wacht mogelijk een straf en betaling van schadevergoeding.

De complotdenkers zelf nemen ondanks de nederlagen bij de rechter nog steeds geen gas terug. Het dagboek van de moeder blijft hier en daar opduiken. Tegenstanders, media en overheid worden met groot fanatisme geschoffeerd op het vrije internet.

Persoonlijk vind ik het jammer dat de complotdenkers steeds als door een wesp gestoken reageren als mensen kritische noten kraken over hun strijd. Het is ook contra-productief. Complotdenkers kunnen in hun ijver naar de waarheid best op interessante zaken stuiten. Serieuze mensen met invloed haken echter snel af als ze de gefrustreerde teksten lezen van burgerspeurders die zonder fatsoen journalisten wegzetten als ‘hoernalisten’, feitelijke onwaarheden verwerken tot feiten en zonder met de ogen te knipperen de halve Nederlandse overheid wegzetten als pedofiel en satanisch.

Complotdenkers hebben de hinderlijke neiging steeds harder te schreeuwen om gehoord te worden. Ze realiseren zich daarbij niet dat het om de inhoud gaat en niet om de toon.

Delen