De val van wappieneuroloog Jan Bonte

Na de zomer staat de hard gevallen neuroloog en corona-activist Jan Bonte op een zitting van het Openbaar Ministerie wegens smaad, laster en belediging. Zijn volgelingen maken er ophef over, hij wordt natuurlijk ‘als dissident de mond gesnoerd’. U kent die gemakzuchtige retoriek wel. Laten we voor de aardigheid dan maar eens kijken wat Bonte zoal de wereld in heeft geslingerd.

Voor de mensen die Bonte niet kennen: de beste man is een soort Henk Bres, maar dan met een academische opleiding. Groot, kaal en lomp.

Tijdens de coronapandemie kwam Bonte naar voren als groot criticus van het beleid. Hij schudde zijn neutrale, wetenschappelijke jas met groot gemak af en verruilde die voor een ruim vallende en uitbundig schreeuwende activistenjas.

Iedereen moest weten dat alle virologen en wetenschappers ter wereld ernaast zaten, behalve ene Jan Bonte uit Nederland, gespecialiseerd in het zenuwstelsel.

Opgepakt

Inclusief deelname overigens aan de beruchte zelfbenoemde Buitenparlementaire Onderzoekscommissie (BPOC), waarvan de organisatoren na de pandemie werden opgepakt omdat ze voor bijna 400.000 euro aan door ‘andersdenkenden’ gelapte donaties achterover hadden gedrukt. En een wel heel kort avontuur bij advocatenkantoor Maes Law, dat alle coronamaatregelen juridisch kapot wilde maken, maar al snel zelf uit elkaar spatte.

Al vroeg in zijn loopbaan liep Bonte door zijn onuitstaanbare karakter tegen problemen aan. Omdat mensen hem weliswaar roemden om zijn inhoudelijke kennis, maar ook te maken kregen met zijn lompe omgangsvormen. Dat zou de rode lijn blijven in zijn leven.

Opleiding

Al in september 2007 gaat het mis als zijn opleider hem (al in het eerste jaar) na een reeks incidenten dwingt om de opleiding tijdelijk af te breken. Volgens zijn opleider verstoort het gedrag van Bonte de onderlinge verhoudingen en ondervinden de vakgroep en het ziekenhuis daar schade van.

In het derde jaar stelt de opleider dat de communicatieproblemen van structurele aard zijn en acht Bonte niet geschikt om de opleiding voort te zetten. Door tussenkomst van een Commissie mag hij alsnog zijn opleiding afmaken.

Uiteindelijk gaat Bonte aan de slag als neuroloog, maar tijdens de coronapandemie komt zijn moeilijke karakter meteen weer boven. Bonte verzet zich tegen het coronabeleid, brengt de veiligheid van agenten in gevaar door de namen van undercoveragenten te lekken en plaatst op Twitter het woonadres van een bestuurder, met de tekst ‘we are coming for you’.

Willem Engel, toch ook niet bepaald vies van intimidatie, zou er nog afkeurend naar gekeken hebben.

De rancune van Bonte is van een andere planeet. Toen bondscoach Louis van Gaal aangaf dat zijn voetballers zich moesten vaccineren, stelde de wappie-neuroloog dat de bij Van Gaal geconstateerde ‘kwaadaardige’ prostaatkanker een teken van God was. Die had aan Van Gaal een prikje uitgedeeld.

‘God straft niet onmiddellijk, maar met vertraging’, aldus de empathische bonk vlees.

Over Hugo de Jonge had Bonte ook mooie woorden:

‘Ik droom ervan dat Hugo de Jonge op een brandstapel van mondkapjes eindigt en dat Sywert hem aansteekt, maar daarbij vergeet dat ie net wat peut op zijn jasje had gemorst bij het wegpoetsen van de spuug van Hugo de Jonge. Gezellig samen brandend in de open haard van de Duivel’

Hommeles

Waar Bonte verschijnt, is het vrijwel altijd hommeles. Op een gegeven moment weigerde hij zelfs om als arts in het ziekenhuis een witte jas te dragen. Dat vond hij maar een raar statussymbool. Hij deed liever zijn werk in een T-shirt, aan ziekenhuisinfecties had de arts kennelijk lak.

Eind 2020 wordt Bonte ontslagen bij het ziekenhuis Ikazia in Rotterdam. Niet omdat hij de grote klokkenluider was, maar omdat er weer eens een discussie uit de hand liep. Een arts-assistent liet de directie zelfs weten dat zijn veiligheid in het geding was door het lompe gedrag van Bonte.

Radicalisatie

Vanaf dat moment radicaliseerde hij nog verder. Zowel op sociale media als op zijn eigen website, waarop hij over een criticaster zei dat hij hoopte dat een specialist een hersentumor over het hoofd zou zien. Bonte, nooit te beroerd om kwaadaardig onrust te zaaien, tagde bovendien onafgebroken haar werkgever in tweets en noemde haar een kreng. De rancune spatte ervan af.

Maar daar bleef het niet bij.

De leden van het OMT-team, die in tegenstelling tot Bonte de pandemie wel serieus namen, haat hij naar eigen zeggen ‘tot in het diepst van zijn hart’. Haatgevoelens zijn bij de lasterneuroloog nooit ver weg. Zo is journalist Tijs van den Brink volgens hem een man die hij ‘met het grootste plezier weer de rivier terug in zou schoppen’ als hij ‘op de oever zou kruipen’.

‘Als Van den Brink voor mijn ogen doodvalt, dan is er maar één ding waar ik op let en dat is dat ik er niet over struikel. Dat zou zonde zijn’

Bonte zou op zeker ook niet beginnen aan een reanimatie. Sterker: dan zou hij erop springen.

Iets wat overigens met het gewicht van de voormalige neuroloog op zeker fataal zou aflopen.

Doxing

De voorbeelden van het kwaadaardige gedrag van Bonte zijn legio. Zo wenste hij ooit iemand op transport naar Westerbork te zetten en stuurde hij zijn volgelingen malicieus af op een op dat moment anoniem twitterende huisarts, door diens praktijkgegevens online te zetten.

De arts kreeg talloze telefoontjes, met onder meer de vraag of Josef Mengele er werkzaam was. Ook viel de lasterneuroloog journalisten die zich wel hielden aan de feiten verbaal aan, niet in de laatste plaats Maarten Keulemans van de Volkskrant. Volgens Bonte een journalist van niets. Een man waar hij ‘een godsgruwelijke hekel’ aan heeft. Een verslaggever waar bovendien niemand meer naar zou luisteren.

De Volkskrant heeft een maandelijks bereik van bijna vier miljoen lezers. Keulemans kreeg de titel Journalist van het Jaar in 2021 en werd zowel in 2021 als in 2022 genomineerd voor de prestigieuze Tegel.

Wappiekanaal

Weer eens wat anders dan bij wappiekanaal Blckbx aanschuiven, een desinformatiekanaal op YouTube waar zo ontzettend veel mensen naar kijken dat de wappiezender inmiddels van het internet dreigt te verdwijnen.

In het gedrag van Bonte zit een zorgwekkend patroon. De beste man vergelijkt zich op X (voorheen Twitter) met een hommel.

‘That gentle gigant of the blossoms, that somehow awkard, slow, bumbling bear of a bee’, maar is in werkelijkheid niets meer of minder dan een kwaadaardige en uit de kluiten gegroeide horzel.

Wie in de buurt komt van Bonte of ook maar iets van tegengas geeft, wordt meteen gestoken. Hij is de vleesgeworden activist die overal vijanden ziet. En louter zijn eigen waarheid.

Vervolging

Afgelopen week plaatste ik op X enkele berichten over zijn aanstaande vervolging. Bonte staat op 19 november terecht omdat hij een voormalig Kamerlid meerdere malen ten onrechte neer had gezet als pedofiel. Het inmiddels meer dan bekende en buitengewoon laffe verwijt om de ander zwart te maken. Uiteraard gingen zijn volgelingen schuimbekkend los op mij. Ik was een pedofiel en kinderverkrachter.

Opvallend, want tijdens zijn twee uur en twintig minuten durende verhoor op 17 november 2023 in het politiebureau in Ommen bleek Bonte als bij toverslag een en al nuance op dat onderwerp. Hij liet zijn verhoorders het volgende weten:

‘Ik vind dat mensen deze dingen kunnen denken, zo worden geboren. Je kunt mensen niet verbieden dat te denken. Mensen met een pedofiele stoornis, zoals dat heet, hebben meestal moreel genoeg bewustzijn er geen uiting aan te geven’

Kinderverkrachter

Uitlatingen die ik had kunnen doen, ware het niet dat de schuimbekkende volgelingen van Bonte mij dan onverwijld neer zouden hebben gezet als kinderverkrachter en een actieve pedofiel die aan een galg op het marktplein opgehangen zou moeten worden.

Bonte begon in zijn tirade zelfs over mijn privéleven en gezin, retweette berichten van complotdenkers die stellen dat ik voor de AIVD werk en een eigen personeelsingang heb bij de rechtbank. Ik moest er smakelijk om lachen, maar het toont de rancune en de kinderlijkheid van een man die zijn status en werkzaamheden volledig ondergeschikt heeft gemaakt aan zijn onvolwassen karakter en rancune.

Advies

Maar goed: omdat ik ook de beroerdste niet ben heb ik nog wel een advies voor Bonte.

Accepteer op 19 november de straf die het OM je als voorstel gaat doen. Je mag namelijk van geluk spreken dat je niet eerder aan vervolging hebt blootgestaan.

Na jaren van laster, beledigingen, doxen en ongeremde haat mag je in je handjes knijpen dat slechts deze korte interventie voorlopig het gevolg is.

Wees er dankbaar voor.

Want wie overal constant ruzie zoekt, zal overal constant ruzie vinden.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen

28 reacties

 1. Top artikel.
  Deze man moet tegen zichzelf in bescherming genomen worden.
  Jouw “coulance” richting hem is indrukwekkend.

 2. Over “laster, beledigingen, doxen en ongeremde haat” gesproken. Wat een top artikel van door zijn lezers betaalde journalist en #wappiebuster Chris Klomp.

 3. De Horzels gaan massaal in de proteststand bij het lezen dat zij worden gebruikt om een vergelijking te maken met dit … eh … heerschap! Het is beter Strontvlieg – Scathophaga stercoraria – te gebruiken, die zijn onwelriekende gasten zoals Bonte gewend… sterker, ze zitten er graag op!

 4. Toch knap dat je elke keer het weer voor elkaar krijgt om nog slechter te schrijven. Wederom een verhaal zonder inhoud, zonder niveau en zeer kinderlijk geschreven.
  Met afstand de meest waardeloze journalist van Nederland, een knappe prestatie, chapeau.

 5. Moddergooi heeft vanuit de krochten vweer wat drek opgerocheld en vraagt geld. Je kunt net zo goed je drollen op marktplaats zetten, chris. Denk dat je daar rijker van wordt

 6. Ik ben niet snel onder de indruk van beroepsrancuneuzen en andere levensarmoede in de vorm van treiterende reacties op Twitter en dergelijke, maar van Jan herinner ik mij nog een verkeerde dag waarop hij mij tegen mijn wellicht ook met een gestrekt been gedane uitlating over ‘wappies’ en aanverwant ‘alternatieve realiteit aanhangers’ – dermate hard moest bestrijden, met een hele horde van zuigerds in zijn gevolg, zodat het eenvoudig blokkeren van deze beroepstrol, deze querulant met inhoud om het zo maar te stellen, niet afdoende was. Ik heb er serieus een rotdag aan over gehouden. Uiteindelijk door mijn eigen keutel in te trekken, keerde hij zijn gevolg ook van mijn account af. En zo heel belangrijk vond ik het inhoudelijk ook niet om ‘gelijk te hebben’ in deze. Hij des te meer, ik heb er nog een nare smaak van. Ben blij dus te lezen dat de rechtspraak en jij nu ook hier, daarmee op dezelfde lijn zitten. Naar persoon. Hij heeft uiteindelijk vooral zichzelf er mee natuurlijk, maar tot die tijd, best irritant voor de argeloze omstanders.

 7. Ik ben blij dat u de teksten van Jan Bonte ziet als moddergooien. Ik begrijp voorts dat u graag wenst te betalen voor mijn drollen, maar ik denk dat ik het maar hou bij goede verhalen als u het niet erg vindt.

 8. Geachte heer Samuel, het staat u volledig vrij uit te leggen wat in dit verhaal valt onder laster, beledigen of doxen. Als de overheid mij zou betalen, dan zou het fijn zijn als ze dat geld eens een keer overmaken, want ik heb tot op heden alleen nog maar geld aan de overheid gegeven in de vorm van belastingen.

 9. Prima artikel.

  Fascinerend hoe de minions van Bonte hier komen trollen en daarmee direct het gelijk van Klomp aantonen met hun loze beschuldigingen, verdachtmakingen en gescheld. Heerlijk.

 10. Je laat je wel kennen Chris. De laatste jaren ben je behoorlijk goed bezig! Gedoneerd!

 11. Ik keek net naar een uitzending van Huig Plug. Hij was de enige demonstrant in Den Haag. Beide heren lijken qua ongefundeerde scheldpartijen veel op elkaar. Plug is minder slim, Bonte is meer berekenend.

 12. Heel blij met je dit verhaal Chris. Alle feiten op een rij. Ik kom zelf uit de medische hoek (neurologie). Bonte was er een ware schandvlek. Iedereen was blij toen hij, eindelijk, werd ontslagen. Tijdens de pandemie werd nóg duidelijker waarom hij niet geschikt is voor het doktersvak. Ik vraag me nog steeds.af of hij zelf geen medische hulp nodig heeft.

 13. Prima stuk weer. Het beschrijft het rancuneuze en kinderachtige gedrag van Jan Hommeles heel goed. Die karaktertrekken zijn trouwens een gevaarlijke combinatie. Verder is die hele neparts geen aandacht meer waard.

 14. Wat leuk om te lezen dat een aantal wappies jouw artikelen ook leest. Nou maar hopen dat er geen tekort aan bloeddrukverlagers is.
  Serieuzer: zelf heb ik geen Twitter enz. Door o.a. dit soort artikelen volg ik toch enigszins, wat er in de wapse wereld leeft. Elke keer weer valt me op dat er werkelijk geen enkel argument door zo’n wap wordt gebruikt. Alleen hersenloos gescheld. Wat het helaas niet minder eng maakt.

 15. Klopt dat Bonte regelmatig op een onacceptabele wijze op de man of vrouw speelt. Det is jammer, want inhoudelijk heeft hij vrijwel altijd gelijk.
  Het is ook verbijsterend dat de woke msm het normaal vinden mensen met open vragen over het coronabeleid wappies of complotdenkers te noemen en zelfs tienduizenden zijn verbannen van allerlei fora. Jammer dat daar links Nederland nooit over begint. Of over de enorme invloed van (farma) multinationals op nationaal en internationaal (EU) niveau en bij de media.

 16. Laat ik volstaan met te zeggen dat Bonte volgens de wetenschappers die wel serieus worden genomen zelden tot nooit een punt heeft. De invloed van farma op de media? Nooit wat van gemerkt en ik loop toch al heel wat jaartjes mee in die wereld.

 17. Volgens wijlen Plopatou – Heilige Maria, moeder van God, bid voor hem – werkte ik voor de BVD. Maar een eigen personeelsingang bij de rechtbank, zover heb ik het nooit mogen schoppen. Ik erken bij deze dus mijn meerdere, Chris! Petje af!

 18. Mooi stuk. Too dat er weer eens zo nodig iemand, die in de Coronatijd opkwam voor het andere geluid zijn muil opentrekt.

 19. Hahaha Chris, je bent en blijft een held, en je weet exact waar ik het over heb. Destijds op Twitter heb ik je geprezen, en je bent en blijft als een echte held bezig. En diegene die je volgen zijn toppers, die braaf binnen de lijntjes blijven lopen zonder ook maar 1 moment lullig te doen wat voor een held je bent. En je weet drommels goed hoe goed je bent en je wordt wel degelijk rijk beloond voor je bijdrage door de donateurs die Nederland rijk aan Feiten benoem je, want je volgt de lijn van die deskundigen daar in DH, of zou ik beter kunnen zeggen je voorkeursvrinden. Je bent en blijft een luis in de pels en bij sommigen zullen de oogjes nooit opengaan, want zij zijn niet te redden die gaan straks weer net als zovelen gewillig als makke schaapjes naar de slachtbank en ook door jouw toedoen. Het probleem is dat de meeste nederlanders met hun eigen hoofd in eigen anus vertoeven en nog steeds niet zien dat hun hele leven gebaseerd is op de wetenschap. Ach ja, was een tijdje geleden dat ik je aangeschreven heb en je het leven mooi gemaakt heb op Twitter misschien moet ik daar maar weer eens mee beginnen en je blijven herinneren wat voor een held je bent. Ik heb gedoneerd! Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *