De valse retoriek van Geert Wilders

Geert Wilders (PVV) heeft het weer voor elkaar. Kritiek op hem en zijn partij heeft hij weer effectief om weten te buigen. De aanval is immers de beste verdediging. De blonde leider van de grootste partij van Nederland kondigde dit weekeinde aan om aangifte te doen tegen de leider van de op een na grootste partij. Niet alleen kansloos, maar ook nog eens een heel naar frame.

De aanleiding mag inmiddels bekend zijn. Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA sprak tijdens een partijbijeenkomst over de parlementaire strijd die hij wil voeren tegen de partij van Wilders. Hij gaf aan dat de formerende partijen de burgers (huurders, werknemers en mensen in een uitkering) niet aan het lijntje konden blijven houden door een riskant experiment aan te gaan met een man ‘die niets anders kan dan verdeeldheid zaaien’:

Mensen, onze taak is helder. Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt’.

Abuis

Nog los van het gegeven dat Timmermans zich versprak en per abuis van het woord ‘niet’ in de eerder aan de pers uitgereikte verklaring ‘niets’ maakte, zegt de leider van de partij hier niets verkeerd. Het is in een normaal functionerende democratie normaal om te stellen dat je er alles aan wil doen om je politieke tegenstander niet aan de macht te laten komen.

Zoals Timmermans verklaarde:

‘Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me’

Geweld

Wilders, als de kippen er bij om in de slachtofferrol te kruipen, vulde daarna via X zelf maar even in wat Timmermans er mee bedoelde door doldriest te suggereren dat zijn politieke tegenstander doelde op geweld.

‘Niets nalaten? Niets? Dus ook geen geweld? Ik ga aangifte doen’

Want we weten natuurlijk allemaal dat Timmermans een gewelddadige man is, die met zijn Partij van de Arbeid eerder zijn politieke tegenstrevers met geweld uit de weg heeft geruimd. We weten natuurlijk ook allemaal dat een terrorist uit – ik noem maar wat: Noorwegen – de ideeën van Timmermans ooit opvatte als een aansporing om tientallen rechtse jongeren dood te schieten.

Kansloos

Maar goed. Wilders wil dus aangifte doen van ophitsing en haatzaaien. Een kansloze exercitie en dat weet hij zelf ook. Net als zijn eerdere aangiftes. Tegen een raadsheer, tegen DENK, tegen een officier van justitie, een komiek, Mark Rutte en twee advocaten-generaal, dat laatste in zijn strafzaak wegens aanzetten tot haat en groepsbelediging.

Volgens Wilders is er sprake van ‘haatzaaien door links’ en dat is op zijn zachtst gezegd een brisante en schaamteloze omkering van de feiten.

Alles aan doen

Jaren geleden stelde Wilders zelf op X dat hij er ‘alles aan zou doen’ om een moskee in Rotterdam te sluiten. Werkelijk niemand die dacht dat Wilders of partijleden zelf een moskee aan zouden vallen. Eind 2013 twitterde Wilders dat hij er ‘alles aan zou doen’ om de islam uit Nederland te krijgen. Enkele jaren geleden vertelde hij dat hij er ‘alles aan zou doen’ om het kabinet te laten vallen.

Er alles aan doen? Ook geweld?

Ooit zei hij het volgende over de rechtspraak:

‘Als ik niet zou worden vrijgesproken dan hebben denk ik miljoenen mensen in Nederland terecht geen vertrouwen meer in de rechterlijke macht in Nederland. Ik hoop dat dat niet gebeurt, want ik kan die mensen dan niet meer ongelijk geven als ze een bijl zetten aan de wortel van wat toch iets heel belangrijks is in Nederland’

Miljoenen mensen die de bijl zetten aan de wortel van de rechtspraak? Hoe dan precies? Met geweld?

Minder, minder

Laten we ook niet vergeten dat Wilders toen hij zijn beruchte vraag over minder Marokkanen stelde, zijn gehoor ook een andere vraag stelde:

‘Willen jullie meer of minder Partij van de Arbeid?’

‘Dan gaan we dat regelen’.

En hoe had Wilders dat dan precies willen regelen? Hij had en heeft tenslotte maar 1 stem tijdens de verkiezingen.

Suggereerde hij hier wellicht gewelddadig ingrijpen?

Rodeo

Dit is niet onze eerste rodeo overigens. In 2016 reageerde Wilders al helemaal overstuur toen de toenmalige PvdA-voorzitter Hans Spekman stelde dat Wilders de democratie en de rechtsstaat in gevaar bracht. Wilders trok meteen de kaart van de demonisering en zei tegen BNR Nieuwradio: ‘Als die kogel van links komt dan weet heel Nederland dat aan de zijkant van de letters PvdA staan geschreven’. Ook toen stelde Wilders, net als nu, dat er niets is geleerd van de dood van Pim Fortuyn.

In 2016 suggereerde Wilders zelfs een burgeropstand als andere partijen weigeren om zaken te doen met de PVV. ‘Mijn oproep is, was en blijft dat andere politieke partijen zaken zullen moeten doen met de PVV. Het is aan niemand uit te leggen als dat niet gebeurt. Ik denk dat het volk dan in opstand komt’

Wilders zei bij een andere bijeenkomst zelfs onomwonden:

‘Dan komt er een revolte’

Je mag dus kennelijk zinspelen op een opstand van het volk als je je zin niet krijgt, maar je mag als politiek leider niet stellen dat je er met een politieke partij alles aan wil doen om te voorkomen dat een ander aan de macht komt.

Check.

#kominverzet

In 2015 lanceerde Wilders op Twitter de hashtag #kominverzet als reactie op de komst van vluchtelingen. Hoewel hij nadrukkelijk stelde dat het verzet geweldloos moest gebeuren, concludeerde de NCTV later dat de oproep door extremisten misbruikt werd bij gewelddadige incidenten tegen vreemdelingen.

Zo werd het huis van een Somalisch gezin bekogeld met vuurwerk en daarbij werd een pamflet opgehangen met een foto van de PVV-leider.

Selectief

De grote leider is daarnaast buitengewoon selectief. Eind vorig jaar stelde Bas Bijlsma (GroenLinks-PvdA) al in een opiniestuk in NRC dat Wilders vanwege zijn antistatelijke standpunten ‘buiten de macht’ moet worden gehouden. Een prima te verdedigen standpunt en Timmermans zegt feitelijk niets anders.

Het is werkelijk een gotspe dat Wilders meent dat er hier sprake is van demoniseren. Al jaren en jaren is Wilders juist bezig om links te demoniseren. De politieke stroming is een ‘gevaar voor het land’, verantwoordelijk voor een verwoestende asieltsunami, de import van testosteronbommen, de omvolking, het ‘kapotmaken van dit land’ en ga zo maar door.

Links gevaar

Wilders heeft – met succes – links in het frame van ‘gevaar’ gezet. Sterker nog: in het frame van een stroming die de eigen bevolking geweld aandoet en het land kapotmaakt. Een deel van zijn kiezers meent inmiddels – gezien de onophoudelijke stroom aan haat op sociale media – dat links inderdaad Nederland kapot heeft gemaakt.

Sterker nog: dat links zijn een geestesziekte is.

Sinds de komst van Timmermans naar Nederland is deze haat naar links onverkort doorgetrokken naar Frans Timmermans. Dit weekend liet NRC al noteren dat Timmermans mede hierdoor te kampen heeft met ingrijpende gevolgen in zijn privéleven. Op straat, op X en in restaurants wordt hij geregeld door onbekenden beschimpt en uitgescholden. Voor ‘landverrader’ en ‘linkse hond’ bijvoorbeeld.

Over ophitsen en demonisering gesproken.

Inmiddels stelt Wilders in een verdere reactie op de woorden van Timmermans dat hij het ‘niet meer pikt als er op de man wordt gespeeld’. Juist, ja. Want Kaag is een ‘heks’, Eric van der Burg is een ‘eng mannetje’, journalisten ’tuig van de richel’, rechters ‘nep’ en vrouwen met een hoofddoekje dragen ‘kopvodden’.

Het is duidelijk dat Wilders er helemaal niet van gediend is als er ‘op de man’ wordt gespeeld.

Patroon

Het is een terugkerend patroon. Wilders en zijn volgelingen mogen onder het heilig verklaarde ‘benoemen’ alles zeggen, maar als politieke tegenstanders weerwoord leveren vormt dat ineens de scherpe munitie voor het wapen demonisering.

Dat radicaalrechts in de vlekken schiet door de woorden van Timmermans is van een zelden vertoonde hypocrisie. Een paar keer per jaar schreeuwt men vanuit het niets schuimbekkend om maatregelen tegen ophitsing als de grote blonde leider het mikpunt is van (terechte) kritiek.

Op alle andere dagen van het jaar menen ze echter vol overtuiging dat de vrijheid van meningsuiting heilig en onbeperkt is en alle maatregelen tegen onwenselijke uitlatingen censuur.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *