De verdienste van een moordenaar

Het klinkt bizar. Een veroordeelde kindermoordenaar die iedere maand opnieuw recht heeft op honderden euro’s. Terwijl hij niets anders doet dan wachten.

Toch is dat de wet.

Wik H.(32) stak in 2000 de 10-jarige Nienke Kleiss dood nadat hij haar eerst seksueel had misbruikt. Haar vriendje Maikel (11) liep steekwonden op in hals en nek, maar overleefde de bizarre aanslag op zijn leven.

De Schiedammer parkmoord.

H. werd in 2005 (voor onder meer doodslag) veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging.

Op dit moment wacht hij in de PI Haaglanden op zijn behandeling. Zijn schadevergoeding loopt inmiddels op. De teller staat op 5000 euro. 725 per maand. Volgend jaar 850 euro.

Dat klinkt bizar. Maar is het niet. Die snel oplopende schadevergoeding is het resultaat van een strijd tussen H. en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Omdat hij al een derde deel van zijn straf heeft uitgezeten, mag hij in theorie al naar een tbs-kliniek.

H. zit echter tot op de dag van vandaag nog steeds in de gevangenis door verwoede inspanningen van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. De laatste besloot mede door een gesprek met de nabestaanden en ondanks een uitspraak van de rechter de wettelijke verhuizing te blokkeren. Volgens Teeven doet een voortijdig vertrek uit de gevangenis geen recht aan het leed dat is aangedaan. Hij is daarnaast bang voor maatschappelijke onrust.

In 2005 bepaalde het Gerechtshof ook al dat Wik H. minimaal twee derde deel van zijn straf uit moet zitten voor hij naar een kliniek mag. Dit mede om te voorkomen dat hij relatief snel via een verlof in de maatschappij terugkeert. H. tekende hier echter met succes bezwaar tegen aan bij de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Deze hoogste penitentiaire rechter bepaalde op 10 mei 2011 dat H. wel vroegtijdig de tbs in mag, mede omdat verlof door nieuwe regelgeving nog lang niet aan de orde is. De rechter vond bovendien dat H. maandelijks recht heeft op een schadevergoeding zolang hij geen plek krijgt in een kliniek.

Die vergoeding loopt al vanaf 21 januari 2011.

Justitie weigert tot op de dag van vandaag gehoor te geven aan die uitspraak. Volgens woordvoerder Jaap Oosterveer zit het ministerie met twee onverenigbare uitspraken van rechters. Het ministerie volgt in afwachting van de nieuwe rechtszaak voorlopig de lijn van het Gerechtshof.

Advocaat Niek Heidanus daagt de Staat op 14 december in kort geding voor de rechter. Volgens de raadsman is er inmiddels sprake van onrechtmatige vrijheidsbeneming en heeft ook H. recht op resocialisatie. Heidanus stelt vast dat de staatssecretaris misbruik maakt van bevoegdheden die hij helemaal niet heeft. Tegen een uitspraak van de RSJ is volgens de raadsman helemaal geen beroep mogelijk.

Daar komt nog bij dat Heidanus het’verlof-argument’ niet ziet. Door nieuwe wetgeving is het verlof al zo ver ingeperkt dat H., ook in een tbs-kliniek, nog niet lang niet toekomt aan verlof.

Wik H. steekt de duizenden euro’s van de Staat overigens niet in zijn eigen zak. Volgens zijn advocaat gaat het geld naar de nabestaanden.

Het is nog maar de vraag of H. inderdaad vervroegd naar een tbs-kliniek gaat.

Maar volgens zijn advocaat zal hij op zeker in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

De vraag is of wij in staat zijn om langs iemands daden naar de letter van de wet te kijken.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *