De vijandwaan van Willem Engel

Activist Willem Engel stond maandag voor de rechter in Rotterdam wegens opruiing. Wat opviel was het vijanddenken waar Engel in kringen van zijn criticasters al langere tijd om bekend staat. Het is zijn brandstof; denkbeeldige vijanden die hem in zijn waanwereld eendrachtig bestrijden, waardoor hij zelf als een ware Messias van de heilige vrijheid kan blijven strijden tegen vermeend onrecht.

Voor de goede orde; of Willem Engel schuldig is aan opruiing (anderen aanzetten tot strafbare feiten) moet nog maar blijken. Dat is uiteindelijk aan de rechter en ook een zalvend treiterende beroepsactivist is onschuldig tot het tegendeel blijkt.

Waar ik het over wil hebben, is zijn inmiddels typerende (proces)houding.

Collectief

De strafzaak tegen de demoniserende dansleraar is een gevolg van een collectieve aangifte van meer dan 22.000 mensen, geïnitieerd door Norbert Dikkeboom. Het gaat onder meer om de zogenaamde ‘doe-opdrachten’ die Engel tijdens de coronacrisis aan zijn volgelingen gaf. Zo riep hij op om te bellen naar een verzorgingstehuis omdat die wegens corona de deuren sloot voor bezoekers. Nietsvermoedende medewerkers werden op misselijkmakende wijze telefonisch belaagd.

Ook riep Engel op om zoveel mogelijk foto’s te maken van personeel van vaccinatiebussen van de GGD. ‘Voor later’, zo hield Engel zijn gevolg voor. Een op zijn minst kwalijke en intimiderende suggestie, zeker gezien de uitgesproken voorkeur van Engel voor tribunalen. Die oproep had effect; de GGD moest de politie bellen om de rust voor bedreigde medewerkers terug te laten keren.

Door een van de berichten van Engel zou iemand zelfs overgegaan zijn tot het plegen van een brandstichting voor de deur van een ambtswoning van een burgemeester.

Podium

De eerste strafzaak in Rotterdam was ingepland als een regiezitting, een gelegenheid om onderzoekswensen kenbaar te maken, maar Engel kreeg en nam opvallend genoeg uitgebreid de tijd in een vier uur durende zitting om te oreren hoe alles en iedereen zich in eendrachtige samenwerking tegen hem keert. Zijn advocaat speelde vooral de tweede viool.

Je verwacht niet dat iemand in een ‘dictatuur’ zo veel ruimte krijgt, maar goed.

Engel schuwde daarbij grote woorden niet. Volgens de draadharige dansmarieke is er sprake van een waar politiek proces om hem als mensenrechtenactivist monddood te kunnen maken, was zijn arrestatie ‘politiek gemotiveerd’ en louter bedoeld om hem te beletten te demonstreren (tegen coronamaatregelen die helemaal niet meer golden overigens) en spannen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), het Openbaar Ministerie en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) samen om hem veroordeeld te krijgen.

‘Deze zaak is duidelijk een politiek proces. Het recht op vrije meningsuiting staat hier on trial. Dit proces legt de staat van de rechtstaat bloot’, aldus Engel op gedragen toon en zonder een spoortje zelfspot. Het deed meteen denken aan de woorden van PVV-leider Geert Wilders, die willens en wetens van zijn ellenlang durende en miljoenen verslindende strafzaak een waar circus maakte.

Oneindig

De lijst van mensen en organisaties die Engel naar eigen zeggen bewust en collectief in de wielen zouden rijden is schier oneindig. Zo stelde Engel dat het Openbaar Ministerie en nieuwsorganisatie DPG Media tegen hem samenspannen. De nieuwssite Nu.nl zou zelfs teksten aanpassen ‘na een seintje van het Openbaar Ministerie’ om hem dwars te zitten. Er is wat Engel betreft ‘een enorme publieke druk op de zaak gezet door alle eenzijdige media-aandacht en de reacties van politici’.

Engel vroeg de rechtbank zelfs om journalisten van het Algemeen Dagblad en het Brabants Dagblad als getuige op te roepen omdat die volgens hem bewust scoops krijgen aangeleverd van het Openbaar Ministerie.

Daarmee zijn we er nog niet. Ook de sociale mediabedrijven Facebook en Twitter zitten kennelijk in het complot, want die werken eendrachtig samen met de opsporingsdiensten, aldus Willem Engel. Ook de initiatiefnemer van de collectieve aangifte, Norbert Dikkeboom, zou volgens de activist erg veel informatie krijgen van het OM om hem zo publiekelijk zwart te kunnen maken. Engel is naar eigen zeggen geen dader, maar slachtoffer. Van de – zoals hij dat noemt – stalker Dikkeboom.

Proceshouding

De proceshouding van de beroepsactivist is bepaald geen toeval. Engel heeft het in zijn niet aflatende strijd heel erg hard nodig om te laten zien dat mainstream-organisaties zich bewust tegen hem keren. Hij is er de man niet naar om zijn eigen fouten toe te geven of kritisch te reflecteren op zijn eigen gedrag, zijn intenties zijn immers altijd zuiver, hij handelt netjes en uit pure liefde en alle weerstand die hij oproept moet dus wel georkestreerd zijn.

Media, de overheid, virologen: ze zijn samen bezig om hem een halt toe te roepen. In die zelf tot leven gebrachte slachtofferrol is hij in zijn eigen belevingswereld automatisch een noodzakelijke en nobele strijder voor het goede en tegen het kwade.

Wat hierbij opvalt is de hypocrisie die Engel zelf toont. In zijn eigen strafzaak heeft hij de mond vol van het immense belang van de vrijheid van meningsuiting, de oneerlijkheid van zijn strafrechtelijke vervolging en het recht to shock, offend en disturb, maar hij sleepte zelf ooit viroloog Marc van Ranst twee keer voor de rechter omdat die hem onder meer een ‘virusontkenner’ had genoemd.

Tergend

De Belgische rechter oordeelde ironisch genoeg toen dat Engel te lichtzinnig naar de rechter was gestapt en veroordeelde hem wegens ‘een tergende en roekeloze vordering’ tot de betaling van een schadevergoeding aan de viroloog van 4000 euro.

Voor de goede orde: bij een tergende en roekeloze vordering begin je feitelijk alleen een rechtszaak om iemand te schaden of in een kwaad daglicht te zetten. Feitelijk wat Engel nu Norbert Dikkeboom, het OM en zo’n beetje iedere organisatie waar hij ooit de naam van heeft gehoord verwijt.

De proceshouding van Willem Engel was natuurlijk bepaald geen verrassing. Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben Engel en zijn kornuiten werkelijk alles in het werk gesteld om wetenschappers, publicisten, rechters, journalisten, artsen en politici te framen als de vijand die bestreden moet worden. Dat varieerde van wilde fantasieën over een aanslag op premier Mark Rutte en intimiderende brieven aan huisartsen tot suggesties over het belagen van undercoveragenten, wetenschappers en medici.

Tribunalen

Denk daarbij ook aan de herhaalde standpunten van Engel over tribunalen. Hij riep volgelingen op om bewijzen te verzamelen en dossiers aan te leggen over bewindslieden, politici, virologen en rechters. Sigrid Kaag en Hugo de Jonge zouden onder meer in aanmerking komen voor berechting door een tribunaal. Vergeet ook niet dat Engel het woonadres van Kaag op Twitter zette.

Zonder vijand kun je niet strijden en Engel doet er dan ook werkelijk alles aan om dat denkbeeldige vijandbeeld stevig overeind te houden.

De werkelijkheid is echter dat hij lange tijd met treiterijen en intimidaties de aandacht op zich heeft weten te vestigen. Uiteindelijk loop je dan in een maatschappij tegen de grenzen van tolerantie aan en is het aan de rechter om te oordelen over de strafbaarheid van je uitlatingen.

Van een man die als dansleraar toch gewend is aan grote spiegels, zou je meer zelfreflectie verwachten.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen