De weg kwijt

 

Het Openbaar Ministerie in Groningen is zo tegen het einde van het jaar een beetje de weg kwijt.

Schreef ik eerder over een drugsdealer die twee keer in zijn nek werd gestoken en nog niet kon rekenen op de kwalificatie poging doodslag, vandaag deed zich opnieuw een soortgelijk incident voor.

Maar dan andersom.

Stel je de volgende situatie eens voor:

Een man belt aan bij zijn schoonvader, steekt hem met een groot slagersmes in het hoofd en houdt de bloedende man vervolgens een tijd lang in zijn eigen huis gevangen. Deur op slot en zonwering naar beneden.

Later blijkt dat hij ten einde raad is. De dochter des huizes heeft het uitgemaakt en daarmee zijn leven verwoest. De man hoopte via haar vader de relatie te redden. 

Je zou je voor kunnen stellen dat hij daar niet helemaal in is geslaagd.

Later blijkt dat de man, Sergio genaamd, ook niet zo aardig was tegen de dochter. Hij stalkte haar met een groot aantal bedreigende sms’jes.

Een messteek in het hoofd, een vrijheidsberoving en stalking. Wie daar de maxima in het wetboek bij opzoekt, zal de schrik om het hart slaan. Makkelijk een kerstboom of tien in de gevangenis.

Officier van justitie Fred Janssens (bijnaam: Fredje Vrijspraak) begon vandaag voortvarend aan zijn betoog. Sergio was in geen velden of wegen te bekennen. Janssens sprak van ernstige feiten en een regelrechte poging doodslag. Wie met een groot slagersmes het hoofd van een ander raakt, neemt de kans op de dood immers op de koop toe. Het hoofd is een kwetsbaar onderdeel.

Behalve als dat hoofd aan het lichaam van een drugsdealer zit, dacht ik toen.

Janssens vervolgde zijn betoog en kwam tot een bewezenverklaring voor alle drie de strafbare feiten.

Maar hij moest natuurlijk ook rekening houden met de persoon van de verdachte.

Ik weet niet waarom, maar ik voelde meteen nattigheid. Waarschijnlijk door de manier waarop Janssens het een en ander formuleerde.

Volgens de officier heeft de politie het afgelopen jaar geen last gehad van Sergio. Bovendien is hij as we speak als loodgieter werkzaam in de Randstad. Een dergelijk arbeidzaam leven wil justitie toch ook niet frustreren.

En dus eiste Janssens een werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Begrijp me goed, ik ben voorstander van de nuance en tegenstander van zware straffen.

Maar deze eis begrijp zelfs ik niet.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *