De weg kwijt

 

Het Openbaar Ministerie in Groningen is zo tegen het einde van het jaar een beetje de weg kwijt.

Schreef ik eerder over een drugsdealer die twee keer in zijn nek werd gestoken en nog niet kon rekenen op de kwalificatie poging doodslag, vandaag deed zich opnieuw een soortgelijk incident voor.

Maar dan andersom.

Stel je de volgende situatie eens voor:

Een man belt aan bij zijn schoonvader, steekt hem met een groot slagersmes in het hoofd en houdt de bloedende man vervolgens een tijd lang in zijn eigen huis gevangen. Deur op slot en zonwering naar beneden.

Later blijkt dat hij ten einde raad is. De dochter des huizes heeft het uitgemaakt en daarmee zijn leven verwoest. De man hoopte via haar vader de relatie te redden. 

Je zou je voor kunnen stellen dat hij daar niet helemaal in is geslaagd.

Later blijkt dat de man, Sergio genaamd, ook niet zo aardig was tegen de dochter. Hij stalkte haar met een groot aantal bedreigende sms’jes.

Een messteek in het hoofd, een vrijheidsberoving en stalking. Wie daar de maxima in het wetboek bij opzoekt, zal de schrik om het hart slaan. Makkelijk een kerstboom of tien in de gevangenis.

Officier van justitie Fred Janssens (bijnaam: Fredje Vrijspraak) begon vandaag voortvarend aan zijn betoog. Sergio was in geen velden of wegen te bekennen. Janssens sprak van ernstige feiten en een regelrechte poging doodslag. Wie met een groot slagersmes het hoofd van een ander raakt, neemt de kans op de dood immers op de koop toe. Het hoofd is een kwetsbaar onderdeel.

Behalve als dat hoofd aan het lichaam van een drugsdealer zit, dacht ik toen.

Janssens vervolgde zijn betoog en kwam tot een bewezenverklaring voor alle drie de strafbare feiten.

Maar hij moest natuurlijk ook rekening houden met de persoon van de verdachte.

Ik weet niet waarom, maar ik voelde meteen nattigheid. Waarschijnlijk door de manier waarop Janssens het een en ander formuleerde.

Volgens de officier heeft de politie het afgelopen jaar geen last gehad van Sergio. Bovendien is hij as we speak als loodgieter werkzaam in de Randstad. Een dergelijk arbeidzaam leven wil justitie toch ook niet frustreren.

En dus eiste Janssens een werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Begrijp me goed, ik ben voorstander van de nuance en tegenstander van zware straffen.

Maar deze eis begrijp zelfs ik niet.

Delen

0 reacties

 1. Kan alléén maar zeggen , deze eis begrijp ik ook niet, want als een autobobilist 50 km te hard rijdt wordt zijn rijbewijs ingetrokken, wel terecht natuurlijk, maar deze scheurders hebben vaak ook een baan, waarbij hun rijbewijs cruciale betekenis heeft en daar hebben ze ook geen concedratie mee, zullen ze ook niet zeggen, een arbeidsleven willen we niet verstoren.
  Ben eigenlijk ook tegen rijbewijs invorderen er zijn genoeg andere opties die net zo doeltreffend kunnen zijn.

 2. Wat moet je daarop zeggen? Ik heb ook een baan en de politie heeft ook van mij het afgelopen jaar geen last gehad, dus dat opent perspectieven?!

 3. Die eis slaat als een tang op een handgranaat…Kloink-boem!
  Dit is niet meer de weg kwijt, dit is compleet van de pot gepleurd.
  Maar mag er dan voor een levensdelict, want daar spreken we toch over, een werkstraf geëist worden?
  Maar `Fredje Vrijspraak` zou eens het trauma mee moeten maken, om onverhoeds met een mes in je gezicht gestoken en daarna in je eigen huis gegijzeld te worden. Deze eis doet het rechtvaardigheidsgevoel absoluut geen goed.

  Nu terugkomend op `het hoofd op de romp van een drugsdealer`, daar is wel een effectieve gevangenisstraf geëist tegen de dader. En hier slechts een werkstraf voor een soort gelijk levensdelict, maar dan op iemand die in principe niets met de `oorzaak` die tot dit delict geleid heeft, van doen had. Een buitenstaander of toevallige passant, om het zo maar eens te noemen.

  En dan die motivatie! “Volgens de officier heeft de politie het afgelopen jaar geen last gehad van Sergio.” Ik denk dat dit toch voor 90% van de Nederlandse `wereld`bevolking geldt.
  Onbegrijpelijke eis.

  @Elisabeth, volledig met je eens. De sancties die op verkeersovertredingen staan zijn buiten proportioneel, als ik die vergelijk met de sancties op andere misdrijven en overtredingen.

  @jss, lol, heb je soms nog een dispuut te beslechten?

 4. U heeft natuurlijk wel de beschikking over het hele dossier, maar heeft toch ook wel een beetje richting aangegeven en een zekere strafeis in algemene zin aangegeven. Er zulllen binnen dat geheel hoogt waarschijnlijk ook rechtvaardigingen zitten waarom deze Officier namens het Openbaar Ministerie een dergelijke strafeis eist. U gaf in mijn zaak ook al eens kretiek geuit op mijn verdediging, waar blijkbaar de rechter in dat geheel dan anders zag dan u en een voor mij gunstige rechtvaardige uitspraak deed. Ik ben daar blij mee zoals ik u eerder heb laten weten. In uw verhalen bespeur ik steeds een zekere rancune bitterheid ook iets van populisme. U stookt meer het vuurtje wat op om wille van discussie? Dat mag alleen is niet zo prettig dan uw collega journalisten schrijven zoals in mijn zaak Menno Hoexum die ook meeging naar de schouw. Dus schreef vanuit de hele zaak. U stookt meer het vuurtje wat op en draagt daarin bij een beeld van de Officier van Justitie zo neer te zetten, dat de man denkt nou niet fraai die Klomp. Dat doet u ook met andere mensen wellicht bent u eens in aanvaring geweest met deze Officier dat u hem zo respectloos neer zet? Nou discussie genoeg dus.

 5. Integendeel. De betreffende officier en ik: wij staan op goede voet. Hij is zelfs een trouw lezer van dit blog. De officier in kwestie weet dat van een journalist een kritische houding verwacht mag worden.

 6. Rijbewijs invorderen is juist een uitstekend middel, maar ook hier zou de nuance gezocht kunnen worden. Dat gebeurt dan ook door de OvJ die binnen 10 dagen de beslissing neemt of je het roze heilige papiertje weer terugkrijgt. Het wordt dus wel degelijk in consideratie genomen.
  OT: onbegrijpelijke eis. Deze OvJ moet zich gaan schamen. Hoe kan dit nu ooit recht doen aan het gevoel dat bij slachtoffer en zijn familie nog de rest van hun leven heerst?

 7. Nee hoor, maar het is handig te weten wat je opties zijn, mocht het ooit zover komen, toch? 😉

 8. Ik denk dat deze officier het verschil begrijpt tussen een door passie gedreven daad en een ordinaire ontmoeting tussen klant en drugsdealer en ook rekening houdt met de leeftijd van de dader. Hij weet dat in dit soort gevallen ( als er tenminste geen diepere pathologie aan ten grondslag ligt, of sprake is van recidieven ) de gevangenis een te negatief effect kan sorteren in zijn leven en dat van zijn familie en werkgever.

  240 werkuren is zes weken werken, met geluk krijgt deze man het voor elkaar de werkstraftijd in de vakantie van zijn reguliere werk te doen of regelen met zijn werkgever dat hij ook enige weken onbetaald verlof krijgt.

  4mnd voorwaardelijk met een proeftijd van??? 2jaar??

  Natuurlijk was het ook mogelijk geweest ivm met zijn werk de man enige maanden weekend gevangenisstraf ( werken en in de gevangenis voor korte tijd ) op te leggen/te eisen, maar zelf ben ik daar in dit geval niet voor,

  maar wel

  een ( flinke ) schadevergoeding aangepast aan het budget van de dader was mi op zijn plaats geweest.

  ( en andere eisen die een officier nu in ons rechtsstelsel niet kan eisen maar wel zouden moeten, zoals excuses, berouw )

  Wat de bekeuringen betreft: Het zou beter zijn als een overtreding werd berekend naar je bruto jaarinkomen ( met een minimum en een maximum ) zodat iedereen naar draagkracht zijn boetes kan betalen, veel democratischer en doeltreffender!

  Het rijbewijs een half jaar of zo afpakken voor een snelheidsovertreding boven 50 km ( zonder alcohol en ongelukken en allerlei andere overtredingen ) is van de zotten zeker als je broodwinning er van afhankelijk is. Veel te zwaar middel. Verplicht naar een filmpje/docudrama van een vreselijk ongeluk van een hardrijder kijken werkt ook goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *