Dood aan de journalist

De journalistiek ligt wel vaker onder vuur.

Niet iets om wakker van te liggen.

Het is de taak van de journalist om misstanden openbaar te maken. Dat daders dat niet leuk vinden, is evident. En actie is reactie.

Een goede misdaadcollega van mij is wel eens met de dood bedreigd. Door een man die enkele maanden later in de rechtszaal nogal kwaad werd op de voltallige perstafel. Rob en ik.

Weer een andere misdaadcollega kreeg bij het verlaten van de kroeg een enorme vuistslag op zijn gezicht.

Risico van het vak.

Ook het internet schenkt onverlaten een uitgelezen kans om eens flink van leer te trekken. Zo las ik deze week een oproep om massaal de traditionele journalistiek aan te pakken:

”Dan bedoel ik dat iedereen NRC Handelsblad, De Volkskrant, Trouw, De Telegraaf en het Financieele Dagblad uit de bakken moet rukken en vernietigen. Of leg er papieren op met doodshoofden, ook goed. Ook moeten hun gebouwen worden beklad en hun drukkerijen worden gesaboteerd. Ik zie dat als een noodzakelijke poging tot lijfsbehoud en verzet tegen een misdadige samenzwering die uit is op de vernietiging van ons volk en onze beschaving.”

Toe maar.

Zelf heb ik ook wel eens te maken gehad met een soort van bedreiging. Iemand vond het nodig om op het internet een heel verhaal over mij af te steken. Hij liet zijn tirade vergezeld gaan van een veelzeggende tekening:

stopdejournalist (2) 

Tsja.

De jaarlijkse dag van de Persvrijheid ging dit jaar over bedreigingen van journalisten. Een onderzoek naar die bedreigingen laat zien dat het weliswaar gebeurt, maar dat de persvrijheid niet in het geding is. Kort door de bocht: het valt allemaal wel wat mee.

En zo is het.

Een bedreiging is per definitie een zwaktebod. Het geeft aan dat je niet meer in staat bent tot een normale dialoog. De bedreiger grijpt naar hardere middelen om zijn of haar frustratie kenbaar te maken.

Dat is allemaal niet zo erg.

Als rechtbankverslaggever weet ik uit ervaring dat blaffende honden niet bijten.

Zeker niet als de blaffende honden slechts woordridders blijken te zijn. Slechts stoer en manhaftig achter het toetsenbord.

Delen

0 reacties

 1. toch betaal jij je brood met het melden van andermans leed.
  ik heb onlangs een rechtszaak mogen ondergaan en heb naderhand de verslaggeving gelezen. en nee, die was niet van jou.
  Ik noem dat echter geen journalistiek, maar eerder een ziekelijke drang om fouten van anderen te melden.
  Als ik aan een journalist denk, denk ik aan iemand die op zoek gaat naar feiten die nogal anders blijken dan ze schijnen, iemand met wat lef in z’n donder, maar zeker niet aan een laffe hufter die vanaf een stoeltje achter in de rechtszaal wat aantekeningen denkt te moeten maken in al zijn eigen waanzin.

 2. of ben je nu plotseling geen journalist meer, maar weer slechts rechtbankverslaggever?

 3. vlunk, ik ben het met je eens dat een groot deel van de misdaad-gerelateerde journalistiek draait op leedvermaak en sensatiezoeken. En ik maak mij daar zelf ook schuldig aan. Toch vind ik dat Chris in de wereld van de ‘misdaadblogs’ een uitzondering is: Hij koppelt nieuws uit de rechtbak aan maatschappelijke misstanden. Daarmee is hij wat mij betreft de enige in zijn vak die ik ken die daadwerkelijk een goede bijdrage levert aan de maatschappij zoals je dat van een journalist mag verwachten.

 4. W.B.
  ik volg dit blog al enige tijd en ik kon me meestal vinden in wat hij schreef.
  Maar als hij zichzelf gaat vergelijken met journalisten, schiet me dat toch echt ff in het verkeerde keelsgat.
  Ik heb hem nog nooit enig verder onderzoek zien doen naar zaken die hij zelf als “vreemd” beschouwt, het blijft bij wat hij hoort en ziet tijdens een rechtszitting.

 5. pfff… waar komt deze “haat” van bovenstaande posters opeens vandaan ? Beetje vreemd hoor 🙁

 6. Tsja Chris,

  Zou het niet zo kunnen zijn dat sommige journalisten, door hun hardnekkige blindheid voor de waarheid en realiteit, deze ellende op zichzelf afroepen?

  Ik ken een journalist/verslaggever die denkt de wereldkennis in pacht te hebben maar weigert bikkelhard om aangedragen onderzoeksmogelijkheden na te trekken, dit mogelijk uit angst voor de echte waarheid?

  Ook journalisten/verslaggevers kunnen blind voor de waarheid zijn, maar als deze blinden dan ook nog eens de kop in de wind geen gooien en geen onderzoek doen, dan zijn ze nog dommer dan een ezel of als het bewuste blonde vrouwtje die haar blonde haar uit een potje haalt..(dommer kan het niet).

  Krijg ik nu weer een ban?

 7. @triangel
  pure frustratie met de huidige politiestaat
  maar dat had je me ook persoonlijk mogen vragen hoor.

 8. @triangel
  waarom sprak jij over “haat”?
  dat is een oude truc om de boodschappers in een kwaad daglicht te stellen, besef je dat wel?

 9. overigens
  ik ben een misdadiger omdat ik zakellende gemaild heb dat ik hem persoonlijk van het binnenhof af zou schoppen als hij niet op zou houden met zijn nepotisme

 10. @Vlunk
  Dat is ook niet zo slim, ongeveer zoiets als door het rode licht rijden terwijl je weet dat dat politie staat te controleren..

 11. als ik “blazen” had geschreven ipv schoppen had ik waarschijnlijk de explosieven-opruimingsdienst achter me aan gehad…

 12. Het geven van een permanente ban is geen geweld Vlunk.
  Je bent niets meer dan een zielige flamer en internettrol waarvan zijn rijbewijs voor de internetsnelweg moet worden afgepakt. Einde commentaar.

 13. Nou, nou over de mail iemand bedreigt. Dappere doddo! Hoe laf kun je zijn. Zeg het dan in iemands gezicht. Sukkel!

 14. @sander
  het feit dat ook jij dat als bedreiging met zwaar lichamelijk letsel ziet spreekt al boekdelen, ooit gehoord van “bij wijze van spreke”?
  zakellende ook niet.

 15. @sander
  verder heb ik zelden de mogelijkheid dat jp in zijn gezicht te melden, ik mag niet dagelijks mee met het rijksvliegtuig dat voor de regeringsleden gereserveerd is.
  wat doet plasterk c.s. plotseling in japan?

 16. gelukkig zitten willempie en maxima (prins pils en prises champagne) al weer in Argentinië.
  Ja, we hebben wel 2 regeringsvliegtuigen.

 17. maar ik dwaal af…
  ik mis nog steeds een reactie van chris zelf, de journalist.

 18. Zo, onze nep-agent / nep prive-detective is er ook weer. Tijdje stil geweest, ouwe fantast?

 19. zal wel een belangrijke zaak zijn waar chris nu weer verslag van doet.
  wat is het toch ook een dappere rakker, altijd in de weer om het onderste boven te halen…

 20. sommige andere dieren doen dat ook
  net doen of je dood bent en dan hopen dat je “belager” vanzelf weg gaat

 21. helaas voor hem hebben die belagers meestal een geheugenspan van hooguit een paar seconden…

 22. Nou Chris,

  Wat die afbeelding met dat pistool betreft: daar zou ik toch wel aangifte van hebben gedaan. Ik weet zeker dat de publicist van een dergelijke bedreiging tegen een flinke veroordeling aan zou lopen.

 23. @Jurist,

  Chris blaft alleen maar en dan alleen nog maar op papier ook.

  Chris en zijn notitieboekje zitten veilig achter in de zaal, weggescholen dat niemand hen kan zien…woef woef.

 24. Jacques,

  Dat beeld komt niet overeen met mijn werkelijkheid. Chris heeft in het recente verleden enkele opzienbarende misdaadverhalen geschreven. Ver voor de rechtszaak ter zitting werd aangebracht. Ik zie in hem een goed journalist en bovendien iemand die in staat is de complexiteit van de rechtspraak goed onder woorden te brengen voor een breed publiek. Hij toont daarin zijn meerwaarde.

 25. Ik heb hele slechte ervaringen met de MSM over een rechtzaak die ik alweer 15 jaar geleden heb ondergaan. Ze gingen consequent op het karretje zitten van de ovj, deden geen onderzoek, uit de duim gezogen leugens. Ik heb ervaren wat heel veel mensen meemaken met de media, zakkenvullers met het leed van anderen, juist als je je onschuld blijft volhouden. Het was een medische zaak.

  Ik begrijp Micha Kat wel, dat hij verlost wil worden van de vooroordelen en machtsmisbruik van een aantal groepen in onze samenleving waaronder de MSM.

  Er is niets mis mee als Chris een goed belegde boterham verdient aan zijn werk in de journalistiek van de rechtbank, maar dan wel wat verder kijkt ( dan zijn neus lang is ) kritisch naar alle partijen en met compassie voor het leed dat hij tegenkomt.

  Ik wens Chris geluk en wijsheid toe.

  De link van het door Chris gebruikte citaat:

  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/2858/oproep-kloair-destroy-msm.html

  Dan bedoel ik dat iedereen NRC Handelsblad, De Volkskrant, Trouw, De Telegraaf en het Financieele Dagblad uit de bakken moet rukken en vernietigen. Of leg er papieren op met doodshoofden, ook goed. Ook moeten hun gebouwen worden beklad en hun drukkerijen worden gesaboteerd. Ik zie dat als een noodzakelijke poging tot lijfsbehoud en verzet tegen een misdadige samenzwering die uit is op de vernietiging van ons volk en onze beschaving.”

 26. @Jurist,

  Laat Chris dan gewoon lekker met zijn rechtbankverslaggeving bezig blijven en met zijn vingers van het echte werk afblijven.

  Rechtspraak is mogelijk zijn ‘ding’, maar in een bepaalde zaak (waarin hij inmiddels naar mij meer dan voldoende bewezen heeft hier geen kaas van gegeten te hebben) die geheel anders is dan rechtspraak moet hij zich niet van een oordeel voorzien omdat hij ook bewezen heeft geen enkel onderzoek naar de ware toedracht en inhoud te willen doen, ondanks dat hem meerdere contacten zijn aangeboden.

  Zijn kokervisie (zeker in de door mij bedoelde zaak) is schrikbarend. Daarom zal hij ook wel rechtbankverslaggever zijn en blijven, hij staat NIET open voor enig ander inzicht dan alleen het zijne. Erg jammer voor zo een jongen met mogelijke talenten.

 27. Die is gek, zeg. Micha kat is een psychiatrisch patient die op een welhaast sektarische wijze zijn volgelingen voorziet van de meest waanzinnige kolder. Zijn schrijfsels worden steeds grotesker en zijn paranoia neemt bizarre vormen aan. Is er nog iemand die hem serieus neemt?

  Kan die man niet een keer opgenomen worden?

 28. Geachte heer vlunk,

  Mijn leven is een aaneenschakeling van reageer-momenten.

  Dit is niet zo’n moment.

 29. Die is gek, zeg. Jurist is een psychiatrisch patient die op een welhaast beledigende wijze de lezers hier voorziet van de meest waanzinnige kolder. Zijn schrijfsel is grotesk en zijn paranoia neemt bizarre vormen aan. Is er nog iemand die hem serieus neemt?

  Kan die man niet een keer opgenomen worden?

 30. Okee, waar komen al die idioten opeens vandaan? Normaal ben ik de enige idioot hier?

 31. mooi verwoord! En ‘leuk’ om te zien dat de theorietjes die ik in de les leer, realiteit blijken te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *