Dubbele moraal

 

Peter R. de Vries blijft een beetje door mijn hoofd spoken.

Niet zozeer de man zelf – ik heb bewondering voor zijn vakmanschap en mag wat dat betreft zijn veters nog niet strikken – maar de dynamiek rond zijn laatste uitzending. Heel Nederland heeft een mening.

Wat mij opvalt:

We koppelen vrij massaal bepaalde rechten (op privacy bijvoorbeeld) aan een specifiek misdrijf. Een tot levenslang veroordeelde kindermoordenaar mag geen televisie meer kijken. Of porno, for that matter. En 25 vierkante meter woonruimte vinden we ook te groot.

We willen dus blijkbaar een straf op maat. Best interessant idee.

Maar hoe gaan we dat bepalen?

Een pyromaan mag niet roken? Een stalker geen telefoonrechten? Een kannibaal geen eten? Halen we de bliksembeveiliging weg bij koperdieven? En moet de veroorzaker van een dodelijk ongeluk nu wel of juist niet naar Wegmisbruikers kijken in zijn cel? 

Of zou een recht toch gewoon moeten gelden voor een ieder?

Een wijs mens heeft ooit eens gezegd: een recht is geen recht als je er uitzonderingen op kan maken. Dan noem je het slechts een privilege.

Wat ik vind:

Koos H. zit als levenslang gestrafte in een tbs-kliniek. Daar kun je van alles van vinden, maar een tbs-cel is geen gevangeniscel. En dat heeft ook een reden. Tbs is geen straf. Het is een behandelplek. Ik kom daar later op de week  nog op terug in een blog. Over tbs’ers die gewoon naast je staan onder de douche.

Als je een leven lang vast moet zitten in een cel, mag je van mij best naar een flatscreen kijken.

Maar er is nog iets dat me intrigeert. Misdaad zou niet moeten lonen. Daar zijn we het allemaal wel over eens. Justitie heeft zelfs een speciale afdeling (BOOM) waar men ijverig uitrekent wat een crimineel aan winst heeft gemaakt, om dat eenmaal voor de rechter weer op te eisen.

Een veroordeelde kindermoordenaar zou niet moeten profiteren van zijn gruwelijke misdaden. Punt.

Maar zou dat dan ook niet moeten gelden voor iemand als pak hem beet Cor van Hout?

Het verhaal wil dat de ontvoerder van Heineken enkele tonnen over heeft gehouden aan zijn samenwerking met Peter R. de Vries. U weet wel. Met dat boek waar onze goed betaalde voetballers zo graag mee schermen.

Nederland weet het zeker. Een misdrijf mag absoluut geen luxe opleveren.

Maar blijkbaar wel rijkdom.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *