Ellende met asielzoekers

 

Op 24 maart schreef ik een verhaal over een asielzoeker die vond dat de hele wereld tegen hem was. Hij verloor het recht op onderwijs toen hij 18 werd en nog geen definitieve verblijfsvergunning had.

Zijn nog jonge leven leek zich vanaf dat moment voornamelijk te beperken tot de weinig verheffende wereld van het asielzoekerscentrum.

Hij gleed weg in de criminaliteit.

Op 13 april maakt een uitgeprocedeerde asielzoeker een einde aan het leven van twee mensen in een klein dorp in Groningen. De 25-jarige man kampt al jaren met ernstige psychische problemen.

Zijn vluchtige bestaan in Nederland vol onzekerheden en afnemende rechten lijkt niet bepaald bevorderlijk te zijn geweest voor zijn herstel. Een van zijn vrienden denkt dat hij deed wat hij deed door negen jaar onzekerheid over zijn lot.

Natuurlijk.

Het is puur toeval dat ik schrijf over onderwerpen die later op de een of andere manier opnieuw actueel worden.

Buiten kijf.

Maar dat mensen in nood soms doen wat ze doen als ze denken geen toekomst meer te hebben.

Kunnen we dat eigenlijk nog wel aan het toeval overlaten?

Delen

0 reacties

 1. Nee, dat kunnen “we” niet!
  Maar realiseer je dat dit niet alleen bij asielzoekers zo kan zijn, ook sommige Nederlanders komen steeds meer in de knel!

 2. @Sytze
  Als ik dat slot van die tekst van Chris bekijk heb ik niet de indruk dat hij alleen maar die asielzoekers in de kijker heeft.

  @Chris,
  Is het wel toeval, ik bedoel van je schrijfselen? Zijn dat wat je aanhaalt niet vaak die punten die een maatschappij zou moeten zien als ze niet willens en wetens hartstikke stekeblind zouden zijn.
  En anderzijds,… is het wel toeval waar we het aan over laten?
  Krijgt een samenleving niet de maatschappij die ze verdienen,… die die ze er zelf van maken.
  [mompel modus]Hemel en hel zijn dezelfde plek, wij zijn het zelf die het ervan maken[/mompel modus]

 3. Wij lopen in NL overal achter aan, i.p.v. preventief handelen, moet er eerst iets gebeuren en dan pas komt men in actie of kan het worden verbeterd, met eindeloze discussies.
  NL is niet meer wat het was, kan ook niet, sinds de EU mogen we niet meer zelfstandig besluiten wat het beste is voor ons landje en zijn burgers we gaan mee in de massa.

  Overheid maakt veel fouten, die later zo goed mogelijk worden hersteld, maar de burger moet boeten, het wordt altijd wel mooi verpakt.
  De burger wacht angstig af wanneer zich het volgend drama zal aankondigen. Kop in het zand en hokjes mentaliteit!

  Alle maatregelen die wel zijn genomen en waar we geen invloed op hebben, resulteert in steeds meer verkassen van burgers naar een ander land.

 4. Nee Chris het is geen puur toeval dat je schrijft over onderwerpen die later op de.e. o.a. manier opnieuw actueel worden. Soms zie je door goed kijken en luisteren en opletten een drama ‘in te making” zo voor je ogen ontrollen. Menen die helemaal in de knel zitten en denken geen kant op te kunnen en geen toekomst te hebben en dan doen wat ze doen.

  Dat kunnen we niet aan het “toeval” overlaten. Maar probeer maar eens aan de bel te trekken en gehoor te vinden bij “instanties”. Je wordt nergens gehoord en/of serieus genomen; er moet altijd eerst iets gebeuren voor ze in actie komen. Het gaat in de jeugdzorg zo, in de ouderenzorg, bij asielzoekers en bij justitie en ga zo maar door.

  “We” worden gewoon nergens meer serieus genomen, tenzij het om je centen gaat dan weten ze je wel te vinden en is het ineens heel serieus en ben je ineens wel belangrijk voor de “professionals” van organisaties/instanties.

  Niet opgeven en altijd blijven opletten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *