Feiten en omstandigheden

 

Op 21 oktober 2009 stopt de vliegende brigade van het Mobiel Toezicht Veiligheid een Opel Astra in de buurt van Nieuweschans. Duits kenteken.

Een van de inzittenden geeft een valse naam op. Niet handig. 

Agenten die de auto doorzoeken vinden een zak met geld. Een dikke 17.000 euro. In een portemonnee vinden ze nog eens ruim 2000 euro. Al met al de lieve som van 19.365, 62 euro.

Tsja, zeggen de Duitsers. Een hoop geld. Maar we zijn wel onderweg naar een feestje in Amsterdam. Toevallig.

Een kleine 20 duizend euro in contanten. In een auto. Onderweg binnen de EU. Vrij verkeer. Zou geen groot probleem moeten zijn.

Maar dat is het wel. In de auto ligt ook nog een stroomstootwapen. Een betonschaar. En drie zakjes softdrugs. De heren hebben geen bevredigende verklaring voor de aanwezigheid van het geld.

Klein probleem. Justitie kan maar niet bewijzen dat het geld van een misdrijf afkomstig is. En dat is wel nodig voor een veroordeling.

De officier van justitie komt met een oplossing. En ze noemt het de ‘feiten en omstandigheden’.

En die zijn als volgt:

Twee Duitsers in een auto met bijna 20. 000 euro.  Geen geloofwaardige verklaring voor de herkomst van het geld. Mannen zonder reguliere inkomsten. Kleine coupures. Gekke opbergplek. En een eerdere veroordeling voor drugshandel door een van beide inzittenden. 

Geen direct bewijs voor geld door misdaad verkregen.

Toch een strafeis van zes maanden.

Delen

0 reacties

  1. Dat is niet eerlijk. Een eerdere veroordeling mag geen reden zijn om een gevangenisstraf te geven.
    Komt er een hoger beroep?
    Of komen er nog ‘feiten’?

  2. Hoewel zeer verdacht allemaal lijkt het me vrijwel onmogelijk tot een veroordeling te komen. Er is nul direct bewijs. Er is op zijn minst gerede twijfel, (al weet ik niet zeker of men deze term gebruikt in ons strafrecht) dus an sich is een straf onmogelijk (vind ik).

  3. Nou, een verder onderzoek lijkt me wel handig, op alle fronten… Het is toch geen kattepis, 20 000 EURO zonder verklaring. Ik kan ze niet zo ff op tafel krijgen en dan helemaal niet om ff te gaan feesten in Amsterdam en zeker niet als ik geen baan heb. Bovendien zijn in NL de banksaldo’s bekend bij de belastingdienst en moet je het opgeven als je meer dan 5 000 cash in huis hebt op 31/12(althans dat was altijd zo toen ik nog in NL woonde). Hebben ze in Duitsland niet een dergelijk systeem?

  4. Lijkt mij ook niet echt eerlijk. Gezien deze en de vorige post, is dit een nieuwe trend in Nederland, of zijn dit de uitzonderingen die het nieuws halen?

  5. Dit neigt wel heel sterk naar omgekeerde bewijslast. Zeker waar aangedragen wordt dat er geen geloofwaardige verklaring is voor het geld. In een rechtsstaat zoals we die tot een tijdje geleden nog hadden in Nederladn dient justitie te bewijzen dat het geld wel uit criminele activiteiten afkomstig is.

Geef een antwoord