Fout na de oorlog

 

De oorlog is inmiddels al weer een tijdje over, maar er zijn nog steeds mensen die zich bedienen van hakenkruizen en andere nazi-symbolen.

Als u een hakenkruis of jodenster ziet in Stadskanaal, dan is de kans groot dat ze van Edwin of zijn kameraden afkomstig zijn.

Om u even een beeld te geven. In de groep van Edwin leven mensen die zelfs de afhaalchinees links laat liggen, omdat ‘een Chinees toch ook een buitenlander is’.

Edwin.

Meestal in bomberjack en op legerkisten. Een kapsel waar housers in de vorige eeuw graag mee gezien wilden worden. Twintig jaar.

Edwin heeft al heel wat bereikt in zijn nog jonge leven. Voorwaardelijke werkstraffen, onvoorwaardelijke werkstraffen. Voorwaardelijke celstraffen, onvoorwaardelijke celstraffen. Jeugdrechters, officieren van justitie en een hele batterij aan hulpverleners.

Niets werkte.

Edwin was naar eigen zeggen ooit nazi. Maar nu niet meer. Dat hij nog steeds dezelfde kleren draagt, dat is slechts pragmatisch. Hij kan al die spullen toch moeilijk weggooien?

En ja, dat hij nog steeds hakenkruizen op bankjes zet, dat is slechts ‘een automatisme’. Niet meer en niet minder.

In Stadskanaal zijn ze Edwin meer dan helemaal zat. Zo zat zelfs dat de burgemeester hem, tijdelijk, een algeheel verbod voor Stadskanaal schonk. De poorten van Stadskanaal waren dagenlang gesloten voor Edwin.

Niet dat hij er zich iets van aantrok. Edwin is niet het type om te luisteren naar anderen. En zeker niet naar mensen die hij niet mag.

En er zijn maar weinig mensen waar Edwin goed mee kan.

Ruim een half jaar geleden stond Edwin ook voor de rechter. Zijn advocaat pleitte het vuur uit haar rok voor hem. Edwin was de oude Edwin niet meer, bracht ze naar eigen stellige overtuiging over. Hij wil een einde aan alle ellende. Edwin wil nu een keer echt iets maken van zijn leven.

Twee weken later kreeg Edwin een gevangenistraf van vier maanden om de oren. Een straf waarvan hij het grootste gedeelte al  had gezeten. De woorden van de advocaat hadden geholpen.

Toen hij weer vrijkwam, bleek hij zijn advocaat echter met verve voorgelogen te hebben. Hij ging vrijwel meteen weer in de fout.

Oke, zegt u. Het is ook niet makkelijk als je 20 bent en foute vrienden hebt. En als je zomaar zonder niets de gevangenispoort uit loopt

Dat is zeker zo.

Maar niet in dit geval.

Edwin werd namelijk omringd door hulpverleners. Reclassering, Verslavingszorg, burgemeester, gemeente, AFPNN…begeleid wonen. Je kunt het zo gek niet noemen of er werd hulp geboden.

Tevergeefs. Edwin komt niet op afspraken, zegt niets af en werkt nergens aan mee. Hij voelt geen klik met de mensen die hem moeten helpen.

Hij springt op de motorkap van een man waar hij nog een appeltje mee te schillen heeft en stuurt hem een sms met de woorden ‘vuile rotjood’. Hij vernielt zaken en krabbelt zijn nazi-propaganda op een bankje, vergezeld van de naam van een buurtagent.

En dat had Edwin nou niet moeten doen.

Na een ongemeen hard verhoor van de politierechter, die geen enkele moeite doet zijn weerzin over het gedachtegoed van Edwin onder stoelen of banken te steken, komt de officier van justitie met harde woorden.

Hij zegt dat het op deze manier aantasten van de goede naam en eer van een agent de eis behoorlijk zal kleuren.

Ik weet niet of Edwin weet wat de offcier zegt, maar ik weet wel dat hij begrijpt hoe lang negen maanden is. Opgesloten met zwarte medebewoners.

En ik denk ook dat hij wel aanvoelde dat deze boze rechter daar niet zo veel af zou doen.

Edwin mag dus weer terug naar de cel. Voor feiten waar een ander wellicht nog een werkstraf voor had kunnen krijgen.

Zoals de rechter het tijdens het verhoor al treffend naar voren bracht:

Edwin heeft er zelf een puinhoop van gemaakt. Alle hulp in de wereld en er helemaal niets mee doen. Het is een gave.

Eén ding moet ik Edwin echter meegeven.

Ruim zes maanden geleden beloofde hij de rechter nooit meer witte veters in zijn legerkisten te vlechten. Een modern nazi-symbool.

In zijn gympjes zaten vandaag schattige roze veters.

Er is hoop.

Delen

18 reacties

 1. Pingback: Tweets that mention Fout na de oorlog « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

 2. het nazi symbool is eigenlijk van oorsprong een bhoedistich symbool, dat misbruikt is door hitler

 3. Bedankt voor dit verhaal Chris, je bevestigt hiermee hetgeen ik heb gepost bij het item “pedoflyers”.

 4. Doelt u nu op uw betoog met betrekking tot lage straffen? Ik vind negen maanden cel voor wat baldadigheid nou niet bepaald een lage straf voor een jongen van twintig…

 5. Edwin is aan zet, hij heeft nog keuzes en veel tijd om z’n leven te verbeteren. Aan hulp geen gebrek zo te lezen.
  Politie & Justitie moeten z’n werk blijven doen. Als Edwin keer op keer in de fout gaat, dient ie opgepakt te worden, voor de rechter te worden gebracht en steeds hogere straffen te krijgen.

 6. Lees ik het goed en heeft e negen maanden gekregen voor het herhaaldelijk plaatsen van hakenkruizen? Ik vind de straf niet in verhouding, te meer omdat e nu ‘beter’ bewapend de maatschappij in kan. Hij heeft nu immers een goede leerschool gehad. Well done!

 7. er moet ergens een wortel leggen waarom hij en andere zo geworden zijn.
  Ik kan ook zo een jongen, een hakenkruis aan de binnenkant van zijn onderlip.
  Die die met 2 vingers naar beneden haalt waardoor de hakenkruis duidelijk zichtbaar wordt.
  deze jongen heeft op zijn donder gehad van een buitenlander (Maroxx) en daar is hij nooit overheen gekomen, wel over die klappen maar niet over het idee dat dit door een buitenlander was gebeurt, ook van diverse hollandsen jongens heeft hij verloren op school enz, maar verliezen van een buitelander kan niet.
  Hij is ook van mening dat hij moet werken voor hun.
  Dus ik denk dat je bij de wortel moet zoeken naar een oplossing pak hun aan en zet hun samen in een cel, zorg er voor dat hun van elkaar afhankelijk worden (de doven helpt de blinden).

 8. @
  rechtbankverslaggever zegt:
  december 18, 2009 om 10:21
  Doelt u nu op uw betoog met betrekking tot lage straffen? Ik vind negen maanden cel voor wat baldadigheid nou niet bepaald een lage straf voor een jongen van twintig…

  Kom kom Chris.
  De straffen hier zijn juist de bron van voedsel naar nog meer. een straf in een kale cel dan heb je gelijk. maar als men daarzelfs alles kunnen lerren om zich zelf nog beter te maken in wat hun zijn is peuren voedsel voor hun.
  Ik ken meenigeen die van een kruimeldief nu top crimineel zijn geworden. ben je daarmee blij dan.
  Ik ben zelfs voorstander geworden voor de doodstraf dood door schuld straf ja, dood met opzet hangen er mee.
  Het invalide worden door misdaad de dader levenslang in de verzorging onder toezicht stellen.
  al is het luiers verpakken, rolstoelen duwen, beden opmaken enz. uiteraard levenslang met polsbantje.
  Nee chris de straffen hier zijn voor watjes heel erg.
  Criminelen die totaal geen berouw hebben voor hun daden kun je nooit veranderen dan alleen vasthouden om herhaling te voorkomen dit kost de samenleving een hoop geld dus gewoon afmaken dat tuig.

 9. @rechtbankverslaggever zegt:
  december 18, 2009 om 10:21
  Doelt u nu op uw betoog met betrekking tot lage straffen? Ik vind negen maanden cel voor wat baldadigheid nou niet bepaald een lage straf voor een jongen van twintig…

  #Voorheen zat je verplicht in het leger 24 maanden intern je kwam er uit al iemand die het leven aan kon.
  gewoon weer verplicht stellen.als je ouders je niet konden opvoeden deet het leger dat wel dus de stam van de wortel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *