Pedoflyers

 

Het zat er een beetje aan te komen, na al die digitale schandpalen.

Nu krijgen Nederlanders ook thuis een ‘waarschuwingsbriefje’ in de bus. Pas op: er woont een pedoseksueel bij u in de buurt.

Ik heb op deze plek al eerder mijn afschuw uitgesproken over dergelijke schandpalen.

En welke invalshoek ik ook verzin, ik vind het aan alle kanten een zeer slechte zaak.

Sterker nog: het zou wel eens tot veel meer slachtoffers kunnen leiden. Deskundigen genoeg die menen dat je een pedofiel nooit en te nimmer op mag jagen. Juist dan komen de driften oncontroleerbaar boven. Toezicht, behandeling, controle. Dat zijn de sleutelwoorden.

Maar er zijn meer bezwaren. Hoe komen de flyeraars aan de informatie? Ze claimen de adresgegevens te hebben van veroordeelde kindermisbruikers.

Alsof elke kindermisbruiker een pedofiel of pedoseksueel is….Op basis van mijn ervaring bij de rechtbank in Groningen kan ik zelfs zeggen dat het eerder uitzondering dan regel is.

Een ander bezwaar vormt ons rechtsstelsel. Als iemand veroordeeld is en zijn of haar straf heeft uitgezeten, dan verdient de veroordeelde een tweede kans. Een moordenaar die zijn straf heeft uitgezeten, mag van ons ook weer gewoon terug in die maatschappij. Grote kans dat er bij u iemand in de buurt woont die kortere of langere tijd heeft gezeten. Hoeveel Nederlanders zullen hun reservesleutel hebben gegeven aan een veroordeelde inbreker?

En dan hebben we nog de meer wetenschappelijke benadering.

Pedofilie is niet strafbaar. Het is een seksuele stoornis waar de persoon waarschijnlijk zelf niet eens veel aan kan doen. Een pedofiel is een patiënt. Iemand die bovenmatig zijn best moet doen om niet toe te geven aan zijn verboden lusten.

Want dat is – terecht- wel strafbaar. Pedoseksualiteit accepteren we in onze huidige moderne maatschappij niet.

Daar dachten we vroeger trouwens anders over. De Grieken vonden geslachtsgemeenschap met een jongen op een gegeven moment een wezenlijk onderdeel van het proces naar de volwassenheid. Het kan verkeren.

De grootste angst bij een schandpaal vormt natuurlijk het gevolg. Wat gaan mensen in de directe omgeving van een pedofiel doen? Houden ze slechts de kinderen een tijdje binnen of reizen ze met pek, veren en vervaarlijk brandende fakkels af naar het ter beschikking gestelde adres?

En wat als het adres niet klopt? Foutje, bedankt?

Volgens het Dagblad van het Noorden is mijn woonplaats volgende week aan de beurt voor de flyeractie.

Ik zal mijn brievenbuis goed in de gaten houden om de bezorger op heterdaad te betrappen. Ik wil zo iemand wel eens recht in de ogen kunnen kijken en hem of haar vragen wat de bedoeling is. Wie hij nu eigenlijk wil beschermen met deze actie. En of hij weet wat deskundigen weten.

En misschien is het een goed idee om naam en adres van de bezorger te  vragen. Misschien wel om deze gegevens op flyers af te drukken en huis aan huis te bezorgen.

Zou de boodschap dan doordringen?

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *