Gelegenheid maakt de boef?

De rechtszaak duurde zestien uur. Justitie had 72 pagina’s nodig om bewijs en strafmaat naar voren te brengen. Negen verdachten, negen advocaten en twee Engelse undercoveragenten. En de vraag of de politie een grote internationale drugsdealer had gevangen. Of er zelf een had gemaakt.

Ergens in december 2008 ontmoet een Engelse undercoveragent de in Groningen en omstreken beruchte Jan B. in een kroeg in de hoerenbuurt. Agent A1794 is voor een moordzaak in Nederland en komt – naar eigen zeggen-in zijn vrije tijd B. tegen. Die vraagt of hij cocaïne wil. A1794 zegt van niet. Maar laat weten dat zijn vrienden misschien wel iets willen. Dat heeft hij zo geleerd op de opleiding. Altijd een optie open houden.

De politie in Groningen is al een tijdje met B. bezig. De voormalige leider van de fanatieke aanhang van FC Groningen (Z-side) staat bekend als een man die geweld niet schuwt. Hij zou bezig zijn met de oprichting van een criminele organisatie. De politie krijgt echter geen vat op hem.  De bereidheid om aangifte te doen is vrijwel nihil.

De tip van A1794 komt als geroepen. De politie in Groningen vliegt in 2010 meer Engelse A-nummers in.

Vijftien maanden na de ontmoeting van A1794 en Jan B. in de hoerenbuurt  komen de twee elkaar ‘ineens’ weer tegen. Op het station in Groningen. 

De Engelsen zetten een val op. En geven nu aan dat vrienden in Engeland best interesse hebben in cocaïne. Jan B. levert eerst een monster van vier gram. Daarna volgt vijfhonderd gram. Nog weer later een kilo.

Tijdens de rechtszaak blijkt dat justitie zonder de undercover-actie van Jan B. geen grote drugsdealer van hem kan maken. Er zijn slechts drie getuigen die zeggen af en toe een grammetje van hem te kopen. Is de rest bang? Of is er geen rest?

Zijn advocaat roept dan ook interessante vragen op.

‘Zou Jan B. zonder de inzet van de undercoveragenten ooit meer zijn geweest dan een kleine dealer?’

‘Is hij uitgelokt tot het plegen van een groter misdrijf dan hij van plan was?’

Voor Jan B. is het wel duidelijk. Hij had bij de eerste ontmoeting met A1794 slechts een grote mond. Grootspraak. Tuurlijk kon hij wel een kilo regelen. Indruk maken. Toen de Engelsen vijftien maanden later daadwerkelijk interesse toonden, kreeg B. dollartekens in zijn ogen. Dit was zijn kans. 

Kansen kun je zelf creëren.

Of pakken als ze ineens voorbij komen.

Delen

4 reacties

 1. dan zit je daar zolang,en schrijf je zo’n klein stukje?
  had wel wat meer verwacht zeg!!!

 2. Nou Chris, zoals altijd laat je de mening/keus aan de lezer over……
  Dagelijks zullen mensen geconfronteerd worden met een gelegenheid en de dollartekens die daarbij verschijnen, echter niet veel mensen zullen dat toestaan en gebruik van maken. Dat criminele moet er wel al in zitten.
  Tevens tovert hij toch maar 1 kilo te voorschijn, die hij ook weer ergens vandaan heeft, dus de contacten met grotere jongens zijn er.
  Als het geen undercover klanten waren geweest wat dan? Tuurlijk….dan werd het ook geleverd.
  Dus ja….kansen kun je zelf creëren en pakken als ze voorbij komen!
  Lang leven onze vrije wil!

 3. Jan B is hoe dan ook een licht ontvlambaar type. Slaat af en toe eens vrienden ook hun gezicht. Maar is nog wel zo slim om dat niet bij iedereen te doen. Altijd een baas boven baas.Politie maakt er een potje van en wilden heeel graag van Jan af.Een Lastpak!
  En dan de anderen tjonge jonge daar 4 jaar tegen eisen? Buiten alle proporties. Ik verwacht in enkele gevallen vrijspraak en andere straf gelijk aan voorarrest en voor 1 of 2 vrijspraak en schadevergoeding voor onterecht vastzitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *