Politie moet tegen stootje kunnen

 

De politietop in Nederland is teleurgesteld.

De rechtbank in Amsterdam heeft nagelaten de plegers van (verbaal) geweld tegen agenten dubbel zo hard te straffen. Volgens de rechter moeten agenten namelijk tegen een stootje kunnen.

Wat de politie betreft gaat er van de vonnissen een verkeerd signaal uit. 

Ik heb die dubbele strafeis nooit zo goed begrepen. Wat mij betreft is rechtspraak maatwerk en moet een rechter iedere situatie op zich bekijken en alle unieke omstandigheden meewegen. Waarom zou geweld tegen een agent per definitie en bij voorbaat al zwaarder moeten worden gestraft dan geweld tegen (ik noem maar wat) je zus, moeder, broer of vriendin?

Omdat de politie ongestoord moet kunnen werken en belast is met het gezag.

Zeggen de mensen die bij de politie werken.

Tsja. Dat zou je zo kunnen zeggen. Maar dwing je gezag af door mensen hard te straffen?

Maar je kan ook zeggen dat de politie al wettelijk is gezegend met het monopolie op geweld. Zelfs geschoold is om te kunnen omgaan met agressie. Wel eens een koppel van een agent van dichtbij gezien? Het stikt er van de wapens. Als er ergens een groep in deze samenleving klaar is voor geweld, dan is het de politie wel. Als geen ander kunnen en mogen zij (hard indien nodig) optreden tegen ongewenst gedrag. Ze mogen die beslissing zelfs geheel zelfstandig en zonder tussenkomst van een rechter nemen.

Dat is best een heftig recht, als je er zo over nadenkt.

Ook het strafrecht houdt al behoorlijk rekening met de rol van slachtoffers en daders.Als je een bejaarde of kind aanvalt, dan werkt dat in de regel strafverzwarend. Durf je wel tegen een weerloos iemand?

Zou het dan niet een beetje van de gekke zijn om een aanval op een bewapende agent ook als strafverzwarend te zien?

Daarnaast erger ik me (beroepsmatig) een klein beetje aan de opstelling van de politie. In een strafzaak over agressie tegen agenten, is de politie een duidelijke partij. Een partij met een doel en een belang. Het lijkt mij niet zo heel kies om in deze situatie een vonnis van een rechter van een dergelijk commentaar te voorzien.

De politie moet op zoek naar verdachten. Die zoektocht levert een dossier op en dat dossier moet door een onafhankelijke rechter worden gewogen. Het is niet aan de politie om een oordeel te hebben of invloed uit te willen uitoefenen op de strafmaat.

Die rollen hebben we nu juist lang geleden zo duidelijk en met klemmende redenen uit elkaar getrokken.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *