Het recht om iemand aan te rijden

 

Onlangs schreef ik over een opmerkelijke rechtszaak.

Over Peter en zijn zwangere vriendin die het in een bowlingcentrum aan de stok kregen met een agressieve groep. De groep wachtte Erik buiten op en belaagde daar zijn zwangere vriendin. Ondanks de agressie wist Erik met zijn gevolg in zijn auto te stappen. In paniek reed hij vervolgens snel van de parkeerplaats af. Iets te snel, want hij raakte een van zijn belagers. Ondanks de salto, raakte de man niet noemenswaardig gewond.

Justitie: poging tot doodslag. De ruzie was al voorbij. Erik had voorzichtiger moeten zijn.

Advocaat Erik: het was noodweer-exces. Erik was in paniek. Hij moest zich wel verdedigen, ook al gebruikte hij daar een wat zwaar wapen voor.

Twee op zich te verdedigen stellingen bij elkaar en de vraag aan de rechtbank: wat is wijsheid?

Een veel te zware illegale reactie op een ruzie of een noodzakelijke verdediging tegen de agressie van een ander (noodweer)?

Geen van beide. Zegt de rechtbank vandaag.

Volgens de rechters moet Erik om een hele andere reden vrij worden gesproken. Hij had simpel niet de opzet om zijn belager aan te rijden.

Een derde stelling dus. Als opzet ontbreekt, kun je niet schuldig zijn aan een strafbaar feit.

De rechtbank redeneert als volgt: er was sprake van een agressieve situatie waar de belagers verantwoordelijk voor waren. Erik wilde juist het conflict vermijden door weg te rijden. Tussen het ‘wegrijmoment’ en de botsing zitten slechts drie seconden. In de enkele seconden voor de aanrijding ging er veel door verdachte heen.

De rechtbank acht het aannemelijk dat verdachte in de bedreigende situatie die was ontstaan en zijn drang om daaruit zo snel mogelijk weg te komen, aangever bij het wegrijden niet heeft gezien.

Geen opzet. Dus geen veroordeling.

Ik vind dit een mooi vonnis, maar dacht bij het lezen wel even het volgende:

Zouden de rechters zich het hoofd hebben gebroken over het noodweer-probleem (bij wegrijden immers geen gevaar voor lijf en leden meer en dus ook geen noodzaak tot zelfverdediging) en vervolgens zijn uitgeweken naar een andere oplossing?

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *