Het Bodegraven-complot is terug

Met vereende krachten werd ruim twee jaar geleden opgetreden tegen bizarre lasterverhalen over een zogenaamd satanisch netwerk van kindermisbruikers en -moordenaars in Bodegraven. Gewetenloze complotdenkers vielen nabestaanden van overleden kinderen lastig met een orgie aan verdachtmakingen. De drijvende krachten achter de laster werden veroordeeld, maar de complotwind is opnieuw aan het blazen. Met wederom een rol voor de man die aan de wieg staat van de leugens.

Het verhaal rond Bodegraven is inmiddels bekend. Een psychisch gestoorde man, Joost Knevel, beweerde aan de hand van hervonden herinneringen dat hij en andere kinderen seksueel misbruikt waren in Bodegraven door een satanisch pedofielennetwerk. De daders zouden zelfs kinderen op klaarlichte dag hebben gedood op het schoolplein.

Knevel kreeg online de wind in de zeilen toen hij de beruchte complotdenker Micha Kat op zijn pad vond. Samen met anderen begonnen zij aan een laffe strijd tegen de gemeente, een lokale huisarts en de burgemeester. De gevolgen van deze complotterreur waren groot.

Van Dissel

Geheel ‘toevallig’ werd midden in de coronatijd RIVM-baas Jaap van Dissel als dader van kindermoord aangewezen.  Joost Knevel deed een oproep om Van Dissel ‘zijn welverdiende nekschot’ te geven. Ook Mark Rutte en een basisschooldirecteur zouden daders zijn.

De verspreiders van de gevaarlijke laster werden zowel civiel als strafrechtelijk veroordeeld en even was het stil.

Heel erg lang heeft dat echter niet geduurd. De rol van Micha Kat is recent overgenomen door ene Alice Besselink. Een voormalige agente die tijdens de coronapandemie als onderdeel van Police for Freedom al een dubieuze rol speelde in het aanjagen van desinformatie.

De blonde paardenhandelaar uit het oosten van het land, groot fan van de onlangs overleden koningin van de complotten Janet Ossebaard en oppercomplotdenker Micha Kat (‘de Nederlandse Julian Assange’, volgens Besselink), jaagt inmiddels het verhaal van Knevel online aan. Ondanks zijn veroordeling is Knevel zelf inmiddels ook weer op het oorlogspad.

Documentaire

Eind januari plaatste Knevel een ‘documentaire’ online, waarin de partner van Janet Ossebaard zijn hele verhaal vertelt. Inclusief de beschuldigingen aan de huisarts en Van Dissel. Ook plaatste hij een filmpje dat werd gemaakt op de begraafplaats van Bodegraven, met als titel ‘ritueel misbruik Bodegraven’. Op 3 februari zet Knevel zijn ‘aangifte’ volledig online, inclusief de tekst ‘dat het nog veel erger is geweest’.

Volgens Besselink is ze actief geworden omdat er onderzoek moet worden gedaan naar de verhalen van Knevel, maar ze vergeet erbij te zeggen dat de aangifte van Knevel wel degelijk onderzocht is. De politie is zelfs in gesprek gegaan met een vrouw die volgens Knevel zou zijn vermoord. U begrijpt het al: ze is springlevend.

Volgens het OM is er nog geen begin van een bewijs gevonden in de zaak.

Impact

Voor wie het was vergeten: de rondgepompte lasterverhalen hadden een enorme impact. Op een begraafplaats in Bodegraven werden nietsvermoedende ouders van overleden kinderen geconfronteerd met complotgelovigen die de laatste rustplaats van hun kinderen bezoedelden met schandalige teksten en een zee aan bloemen.

Ook bij de woning van Van Dissel werden bloemen geleverd, inclusief een kaartje met daarop de tekst ‘sado-pedo’. Complotgelovigen reden langs het huis van de lokale huisarts en maakten foto’s. De arts kreeg brieven met daarin de beschuldiging dat hij bloed aan zijn handen had. In zijn tuin en in die van zijn buren werden bloemen met briefjes gelegd.

Knevel en Kat vergaarden op Telegram een groot aantal blinde en rancuneuze volgelingen, waarvan sommigen zelfs op zoek gingen naar wapens om aanslagen te kunnen plegen. Een verdachte van het bedreigen van Mark Rutte in Oost-Brabant vertelde de rechter dat hem de ogen waren geopend door Knevel. Hij sprak over een satanisch complot en gooide vuurwerk naar een politiebureau. Een suïcidale en aan harddrugs verslaafde vrouw bood zich aan de complotdenkers aan als ‘soldaat’.

Beveiliging

De gemeente moest uiteindelijk een noodverordening instellen, inclusief het inhuren van beveiligers om de rust terug te krijgen. De huisarts had beveiliging nodig, toenmalig RIVM-topman Jaap van Dissel 24 uurs persoonsbewaking, nadat zijn privéadres online werd gezet.

De verhalen konden uiteindelijk tot stilstand worden gebracht omdat de burgemeester zo dapper was om de complotdenkers civiel aan te pakken en het Openbaar Ministerie het strafrecht in gang zette.

Leugens

Inmiddels lijken we weer terug bij af. Zoals zo vaak met complotverhalen trappen er altijd weer mensen in. Want als er rook is, is er ook vuur toch? Er is alleen geen rook. Er zijn louter leugens.

Zo vertelden de complotdenkers dat een meisje op school in Bodegraven vermoord was. Er is echter een probleempje. Het betreffende meisje – nu een vrouw – blijkt nog immer springlevend.

En er is meer. Veel meer. Een klasgenoot van Joost zou ook misbruikt zijn. Een raar verhaal, want zijn eigen vader verklaart dat zijn zoon helemaal nooit is misbruikt en zelfs nooit bij Joost in de klas te hebben gezeten. Een van de jonge meisjes die in de jaren tachtig zou zijn vermoord door het ‘pedofielennetwerk’ bleek op 9-jarige leeftijd omgekomen bij een verkeersongeluk. Een jongen die volgens Knevel zelfmoord pleegde door het misbruik, blijkt een natuurlijke dood te zijn gestorven.

Zelfs de moeder van Knevel verklaarde tegen haar zoon. Zo logeerde Knevel nooit bij de huisarts, iets wat hij zelf wel stelt. Complotdenkers beweerden ook dat de vrouw van de huisarts mogelijk vermoord was ‘omdat ze te veel wist’. In werkelijkheid stierf ze aan kanker. Waar je ook kijkt en wat je ook onderzoekt, er blijft geen spaan heel van de wanen van Knevel.

Spreekverbod

De complotdenkers kregen uiteindelijk naast een celstraf een spreekverbod opgelegd, ze mochten niet meer publiceren over de zaak Bodegraven. Knevel zelf gaf tegenover de rechtbank aan dat hij in die tijd ‘doorgedraaid’ was.

Ondertussen plaatst Besselink filmpjes waarin ze kritiekloos de hervonden herinneringen aanneemt van een man die volgens het Pieter Baan Centrum kampt met een paranoïde psychotische waan en waarvan een psychiater en een psycholoog niet vast konden stellen of hij uberhaupt zelf seksueel misbruikt is. Knevel kampt met zware problematiek, het Gerechtshof legde hem in hoger beroep uit armoede maar geen verplichte behandeling op omdat zijn psychische problemen onbehandelbaar zijn.

Kat

Op 22 februari komt Micha Kat vrij, na ruim 2,5 jaar detentie. De kans dat hij samen met Besselink en anderen weer een online storm los laat breken is bepaald niet te verwaarlozen.

Ik ga er verder niet over, maar ik weet wel dat als een verhaal eenmaal flink tractie begint te krijgen, je te laat bent. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bekijken of en hoe Joost Knevel de voorwaarden bij zijn voorwaardelijke straf heeft overtreden en de rechter indien nodig te vragen om op te treden.

Risico

Het is overduidelijk dat Knevel inmiddels weer het hele complotverhaal rondpompt en dat is niet toegestaan. Het Openbaar Ministerie sprak tijdens de rechtszaak al profetische woorden. ‘Dag na dag werd dit verhaal erin gepompt. Puur volksmennerij. Verdachten worden nog steeds op handen gedragen. Daarin schuilt een reëel risico’

Een en ander geldt overigens niet alleen voor het strafrechtelijke gedeelte. In 2021 veroordeelde de civiele rechter Joost Knevel (samen met Kat en Raatgever) tot de betaling van forse dwangsommen als zij door zouden blijven gaan met het verspreiden van verhalen ‘waar geen enkel objectief bewijs’ voor is.

Per ongeoorloofde uiting ligt een dwangsom klaar van 5000 euro, met een maximum van 200.000 euro.

Energie

Er is in het recente verleden ongelooflijk veel belastinggeld en energie gestoken in het stoppen van schadelijke lasterverhalen die een grote impact hebben gehad op een relatief kleine gemeenschap. Verhalen die mensen in gevaar hebben gebracht en rouwende ouders nog meer verdriet en ongeloof gaven.

Die energie en tijd mag niet voor niets zijn geweest.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt me ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen