Home > analyse > Het gevaar van complotdenkers (2)
analyseblendleexport

Het gevaar van complotdenkers (2)

Onlangs schreef ik een persoonlijk verhaal over het gevaar van sommige complotdenkers. Hoe ze proberen mensen te beschadigen in hun malicieuze strijd om de wereld te overtuigen van hun grote gelijk. Nu is er een waardevol boek verschenen. Over complotdenken, maar voor de goede lezer ook over de risico’s van eenzijdige informatieconsumptie.

Mijn eigen verhaal eerder op Blendle over complotdenkers ging louter over het gebrek aan beschaving en geweten in de communicatie tussen sommige complotdenkers en mensen die liever uitgaan van feiten. Over de laster, smaad en bedreigingen die een ieder ten deel zal vallen als de bizarre gedachten van fanatieke complotdenkers eens zakelijk tegen het licht worden gehouden.

Journalist Maarten Reijnders keek voor zijn boek ‘Complotdenkers’ (uitgeverij Aspekt) wat breder en verder. Hij is net als ik gefascineerd geraakt door een wereld waar wantrouwen heerst en chaos altijd op de loer ligt. Waar leugens feiten zijn en persoonlijke frustratie reden om er lustig op rond te fantaseren. Reijnders dook in die wereld, sprak met de hoofdrolspelers en bezocht bijeenkomsten van aluhoedjes en onheilsprofeten. Het leverde een waardevol en vlot geschreven boek op, waar ook mensen die niet geraakt zijn door het complotvirus van kunnen leren.