Het meisje en de poging doodslag

Er zijn mensen die beweren dat rechters zwaarder moeten straffen. En dat werkstraffen belachelijk zijn.

Er zijn ook mensen die het verschil tussen een poging doodslag (een geschrokken agent) en een voltooide doodslag (een dode agent) uit het wetboek willen halen.

Ontmoet de 19-jarige Isis.

Studente Isis is volwassen, maar oogt nog als een meisje. Tenger. Breekbaar. Ze doet een opleiding voor dierenarts-assistente en werkt twee dagen per week in een dierenwinkel.

Niet iemand die je in een rechtszaal zou verwachten.

Toch loopt ze op zomaar een donderdagochtend zittingszaal 14 binnen. Ze staat terecht op verdenking van een poging tot doodslag. Wat zeg ik: een dubbele poging tot doodslag.

Wat is er aan de hand?

Iris kan soms een beetje impulsief zijn. Knappe koppen verdenken haar ervan behept te zijn met een vorm van ADHD.

Als Iris op een avond met een vriendin aan de cola-whisky gaat (allebei twee), is het tijd om impulsief te doen. Ze pakt de auto van haar moeder en gaat samen met haar vriendin een ritje maken door de stad. Zonder rijbewijs en bovenal zonder licht.

Als het donkere duo over de Radesingel rijdt, vallen ze nogal uit de toon. Zo erg zelfs dat twee agenten besluiten de bestuurder toch maar even aan te houden. Een onverlichte auto, daar komen immers  maar brokken van.

Wat dan volgt is enigszins onduidelijk. Al was het alleen maar omdat Iris vanaf dat punt weinig herinnering over heeft. De twee agenten weten het echter nog wel. Als zij midden op de weg gaan staan en zwaaien met hun lantaarntjes, zien ze dat Iris met haar lichten knippersignalen geeft en daarna op het gas stapt.

De dienders zien tot hun schrik de auto snel naderen, kijken naar eigen zeggen even ‘de dood in de ogen’ en springen dan geschrokken aan de kant. Iris knalt met vriendin en al een kruising over en botst zonder vaart te minderen over een trottoir. Getuigen zien onder de auto een ware vonkenregen. Net als in de film. 

Iris weet niet meer hoe het is gegaan, maar haar vriendin legt een nogal belastende verklaring af. In de auto zou heel kort gesproken zijn over de mannen die ineens op de weg stonden. ‘Was dat nou politie? Dan zegt Iris tegen de vriendin dat ze zich goed vast moet houden.

Die opmerking bezegelt het lot van Iris.

De officier van justitie weet heus wel dat het tengere meisje nooit de bedoeling heeft gehad de agenten aan te rijden, laat staan te doden.Maar door te doen wat ze heeft gedaan, heeft ze die aanmerkelijke kans wel op de koop toe genomen.

Een ernstig feit dus. Poging tot doodslag.

Ernstig genoeg voor een gang naar de rechtbank. Maar niet heftig genoeg voor een gevangenisstraf. De officier vond ondanks de zware kwalificatie een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar wel voldoende.

Op dat punt in de rechtszaak aangekomen, moest ik denken aan een paar rechtszaken terug. Toen vond een officier van justitie dat twee keer steken in de hals geen poging doodslag op kon leveren.

Inrijden op twee agenten die niet worden geraakt, is dat wel.

En meteen daarachteraan moest ik denken aan al die mensen die menen dat taakstraffen niet van deze tijd zijn en dat een poging doodslag (een geschrokken agent) hetzelfde zou moeten worden afgestraft als een doodslag (dode agent).

Tsja.

Delen

13 reacties

 1. Waarom moet zo nodig vermeld worden dat dat grietje een slokkie ophad? Lijkt me nogal stigmatiserend, en koren op de molen van de anti-alcohol-moslimbrigade van de PvdA.

  Gelijk poging tot doodslag eisen, terwijl elders in het land (Urk) alles op alles wordt gezet om drie onschuldige pubers veroordeeld te krijgen. Alleenmaar omdat ze autochtoon zijn en de aandacht van de werkelijke daders moet worden afgeleid: De familie van het Turkse vriendinnetje van Dirk Post die zonodig de familie-eer moesten beschermen. Inderdaad: Een verrijking voor Nederland die allochtonen!

  Om nog maar te zwijgen van die bloeddorstige moordenaar die op kosten van de belastingbetaler een luxe cel met tv, gym en studie kreeg omdat ie zo zielig was. Ook het werk van een PvdA-rechter.

  Only in… Nederland! Ik tel af tot de nieuwe verkiezingen, dan komt bijltjesdag!

 2. Hulskemp, uit jouw stukje begrijp ik dat jij de moord op de jongen uit Urk al hebt opgelost en weet wie de dader is / daders zijn? Mooi zo. Ik zou zeggen meld je direct aan bij de politie / het OM zodat er in opsporingsland geen blunders meer voorkomen. Nederland zit te springen om zulke heldere geesten!

 3. Zonder alcohol consumptie had ze waarschijnlijk niet in de auto van haar moeder gaan rijden.
  Triest dat je wel kan lezen, maar niet begrijpen kan waar het overgaat.
  Je moet rechercheur worden Hulskemp, Een persoon van Urk, die herken jij meteen als Turk? Eerwraak, familie beschermen? Het meisje waar over is geschreven heet Nellie, ze is 14 en Nederlandse wonende op (T)Urk.
  Urk leeft trouwens voor een groot deel economisch op het midden-oosten. Misschien dat je daarom denkt dat het Turken zijn.

  Je bent het ultieme voorbeeld van een onnozele autochtoon.
  Sinds wanneer is de PVDA een anti moslim en alcohol brigade?
  Ik schaam mij als echte en oprechte Nederlander voor een geval als jij.
  Hoe is het mogelijk dat in ons super sociale systeem paupers als Tokkie en Hulskemp nooit zijn aangepakt.
  Paupers verplicht leren lezen en schrijven is geen verrijking van onze samenleving.
  Bijltjes dag zal wel met een heel botte bijl gehouden worden.

 4. Die Iris komt er genadig van af, moet ik tot mijn opluchting constateren. Het artikel lezende begon ik oprecht medelijden te krijgen met iemand, die door één miscalculatie, haar jonge leven naar de filistijnen zou werken.
  In deze vind ik de geëiste werkstraf op zijn plaats.

  Maar ik heb een (technisch) vraagje.
  In het artikeltje is sprake dat Iris geen rijbewijs bezit, toch eist de officier een rijontzegging.
  Kan ik hieruit concluderen dat deze rijontzegging dan ook geldt voor het besturen van een brom-/snorfiets en de `standaard bicyclette`? Of geldt zo een rijontzegging slechts voor gemotoriseerde voertuigen?

 5. Een technische vraag hierover. Het lijkt erop dat de verklaring van die vriendin cruciaal was. Stel dat die vriendin, om Iris te beschermen, geen verklaring had gegeven en haar kaken stijf dicht hield. Het lijkt me dat die vriendin geen strafbare feiten heeft begaan. Kan men een getuige in zo’n situatie toch dwingen om te praten?

 6. Ze komt er heel genadig af, maar in tegenstelling tot Troy ben ik er minder opgelucht over.

  Natuurlijk hoeft het leven van een meisje niet getekend te worden door 1 misstap (een leven naar de filistijnen vind ik wel erg overtrokken), maar er zijn overtredingen die wel heel ernstig zijn. Bewust inrijden op politie agenten (of überhaupt mensen) vind ik er daar toch wel een van.
  Wat als die politieagenten toevallig net de andere kant uit keken en niet meer weg konden springen?

  Een iets zwaardere straf had wat mij betreft wel gemogen. Een maandje brommen voor zoiets zwaars zou ik niet overdreven vinden. Dan heeft ze haar straf gehad en kan haar leven verder leven in de hoop dat ze iets geleerd heeft….

 7. Ook al ben je nog te jong om een rijbewijs (B of BE) te mogen hebben dan nog kan je tegen een ontzegging van de rijbevoegdheid aanlopen. Dat betekent dat je ook niet op een bromfiets mag (boven de 16) en ook dat je geen rijlessen mag nemen.
  Een ontzegging van de bevoegdheid motorrijuigen te besturen impliceert altijd ook dat je niet op een brom- of snorfiets mag rijden.

 8. @Rudy
  Een getuige heeft, in tegenstelling tot een verdachte, geen zwijgrecht. Met andere woorden: een getuige moet altijd een verklaring afleggen. Als hij dat niet doet/wil kan hij in het uiterste geval gegijzeld worden voor 12 dagen. Deze periode kan telkens verlengd worden. In de praktijk komt dat zelden voor. Om onder zo’n maatregel uit te komen nemen getuigen (soms) de toevlucht tot antwoorden in de trant van: dat herinner ik me niet, dat weet ik niet, dat heb ik niet goed gezien.
  Zolang een getuige dit tegenover de politie verklaart kan de politie niet veel. Anders wordt het, wanneer een getuige bij de rechter-commissaris (onder ede) of bij de rechtbank (sowieso onder ede) gehoord wordt en dan kennelijk een valse verklaring aflegt.
  Dan kan de officier van justitie aan de rechter verzoeken dat een proces-verbaal verdenking meineed wordt opgemaakt. Als dat gebeurt kan de getuige strafrechtelijk vervolgd worden voor meineed. De wet bedreigt dat met een maximale straf van 6 jaar gevangenisstraf of geldboete van 4e categorie (18.500 euro).

 9. Dee, bedankt voor je antwoord. Toch lijkt het me in de praktijk lastig om meineed te bewijzen. Als een getuige zich op de vlakte blijft houden, ook voor de rechter-commissaris of rechtbank, hoe kan men dan bewijzen dat je het wel gezien of gehoord hebt als op dat moment er niemand bij was, behalve de verdachte. Als je blijft volhouden dat je het niet meer weet, je hebt het niet goed gezien of gehoord, heeft men erg weinig aanknopingspunten om het tegendeel aan te tonen.

  Vraag is of zo’n strategie verstandig is, maar dat is een ander verhaal. Maar je zou je kunnen voorstellen dat mensen zich in de eerste vriend/vriendin voelen van een verdachte, en niet het “hulpje” van het OM om hun zaak rond te krijgen. Hangt ook van de zwaarte van het delict af, natuurlijk, en het risico dat je zelf wilt lopen als getuige.

 10. Wat hier speelt is een combinatie van factoren: (1) Met drank op (2) zonder toestemming (3) zonder rijbewijs (4) een auto besturen, wetende dat je iets (5) ADHD-achtigs hebt. Daarnaast waren de mannen op straat niet zomaar mannen, maar politie mannen (6) die een stopteken (7) gaven. En tenslotte had zo ook nog geen lichten aan (8). Al die dingen blijken waar te zijn.
  Ook dat ze geen vaart minderde, maar wel knipperde met de lichten en daarna een straal extra gas gaf. Ook is waar dat ze daarna over een stoep butste waarmee ze nog maar eens aangaf de auto niet te beheersen.
  Ook is waar dat de agenten weliswaar weg moesten springen maar verder niet gewond raakten.
  Wat we NIET weten is of ze verder nog voor gevaarlijke situaties heeft gezorgd.
  Alles bij elkaar vind ik dan ook dat ze behoorlijk onvoorzichtig is geweest, maar niet een poging doodslag op de agenten heeft begaan. Wel mag haar zwaar aangerekend worden dat ze gedaan heeft wat ze heeft gedaan, met een passende straf die ervoor moet zorgen dat dit de laatste keer is geweest dat ze anderen in het verkeer op dergelijke gevaarlijke manier kan tegenkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *