Het meisje en de poging doodslag

Er zijn mensen die beweren dat rechters zwaarder moeten straffen. En dat werkstraffen belachelijk zijn.

Er zijn ook mensen die het verschil tussen een poging doodslag (een geschrokken agent) en een voltooide doodslag (een dode agent) uit het wetboek willen halen.

Ontmoet de 19-jarige Isis.

Studente Isis is volwassen, maar oogt nog als een meisje. Tenger. Breekbaar. Ze doet een opleiding voor dierenarts-assistente en werkt twee dagen per week in een dierenwinkel.

Niet iemand die je in een rechtszaal zou verwachten.

Toch loopt ze op zomaar een donderdagochtend zittingszaal 14 binnen. Ze staat terecht op verdenking van een poging tot doodslag. Wat zeg ik: een dubbele poging tot doodslag.

Wat is er aan de hand?

Iris kan soms een beetje impulsief zijn. Knappe koppen verdenken haar ervan behept te zijn met een vorm van ADHD.

Als Iris op een avond met een vriendin aan de cola-whisky gaat (allebei twee), is het tijd om impulsief te doen. Ze pakt de auto van haar moeder en gaat samen met haar vriendin een ritje maken door de stad. Zonder rijbewijs en bovenal zonder licht.

Als het donkere duo over de Radesingel rijdt, vallen ze nogal uit de toon. Zo erg zelfs dat twee agenten besluiten de bestuurder toch maar even aan te houden. Een onverlichte auto, daar komen immers  maar brokken van.

Wat dan volgt is enigszins onduidelijk. Al was het alleen maar omdat Iris vanaf dat punt weinig herinnering over heeft. De twee agenten weten het echter nog wel. Als zij midden op de weg gaan staan en zwaaien met hun lantaarntjes, zien ze dat Iris met haar lichten knippersignalen geeft en daarna op het gas stapt.

De dienders zien tot hun schrik de auto snel naderen, kijken naar eigen zeggen even ‘de dood in de ogen’ en springen dan geschrokken aan de kant. Iris knalt met vriendin en al een kruising over en botst zonder vaart te minderen over een trottoir. Getuigen zien onder de auto een ware vonkenregen. Net als in de film. 

Iris weet niet meer hoe het is gegaan, maar haar vriendin legt een nogal belastende verklaring af. In de auto zou heel kort gesproken zijn over de mannen die ineens op de weg stonden. ‘Was dat nou politie? Dan zegt Iris tegen de vriendin dat ze zich goed vast moet houden.

Die opmerking bezegelt het lot van Iris.

De officier van justitie weet heus wel dat het tengere meisje nooit de bedoeling heeft gehad de agenten aan te rijden, laat staan te doden.Maar door te doen wat ze heeft gedaan, heeft ze die aanmerkelijke kans wel op de koop toe genomen.

Een ernstig feit dus. Poging tot doodslag.

Ernstig genoeg voor een gang naar de rechtbank. Maar niet heftig genoeg voor een gevangenisstraf. De officier vond ondanks de zware kwalificatie een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar wel voldoende.

Op dat punt in de rechtszaak aangekomen, moest ik denken aan een paar rechtszaken terug. Toen vond een officier van justitie dat twee keer steken in de hals geen poging doodslag op kon leveren.

Inrijden op twee agenten die niet worden geraakt, is dat wel.

En meteen daarachteraan moest ik denken aan al die mensen die menen dat taakstraffen niet van deze tijd zijn en dat een poging doodslag (een geschrokken agent) hetzelfde zou moeten worden afgestraft als een doodslag (dode agent).

Tsja.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *