Het meisje en de wortels

Het is niet fijn om te weten en al helemaal niet om bij stil te staan. Maar kinderen worden misbruikt omdat mannen dat lekker vinden. En soms omdat de kinderen er zelf iets voor terugkrijgen.

Janine is tien als iemand haar misbruikt. Ze komt in een pleeggezin terecht.

De impact van het misbruik is er, maar Janine vecht door. Gaat van VWO-3 naar VWO-4.

Het gaat goed. Ze mag uiteindelijk weer naar huis. Naar haar vader. Die haar op een slechte dag ineens met een bos wortels het huis uit ziet gaan.

Wat moet een meisje van vijftien met een bos wortels?

Daar heeft ze seks mee.

Omdat een man van dik in de dertig dat wil. Omdat hij graag geile filmpjes maakt. Over kinderen met een mondspreider en een eendenbek. Of een paarse vibrator.

Omdat mannen van dik in de dertig met speels gemak meisjes van vijftien vinden op het internet.

Ik ben niet tegen details. Een journalist moet het verhaal vertellen. Gewoon. Zoals het is. Maar soms heb je geen details nodig.

Dan volstaat het om te zeggen dat Janine soms dagen slecht ter been was als ze weer eens bij hem langs was geweest.

Janine werd als kind misbruikt. Maar kreeg haar leven weer op de rit. Om vijf jaar later net zo hard weer neer te dalen. In de wereld van het sadomasochisme. Van anale plugs en plasseks onder de douche. Omdat een man van dik in de dertig haar aandacht geeft. Omdat hij haar de erkenning geeft die ze zo nodig heeft en zo erg mist. Haar eigen verklaring zegt alles:

,,Hij heeft verschrikkelijke dingen gedaan. Maar niet alles was slecht. Alleen de seks. Die was heel heftig.”

De VWO-leerling is dan al lang uit Janine verdwenen. Scholing zit er niet meer in. Ze is opgenomen op de 24-uurs crisisopvang. Slikt zware medicijnen om overeind te blijven. Heeft intensieve therapie. Maar durft er nog steeds niet over te praten.

De in zeden gespecialiseerde officier heeft haar verhaal bij de rechter voorzien van een literair randje:

,,Meisje van 15, je weet niet waar je heen moet, je kent je eigen grenzen niet. Dan krijg je aandacht. Een luisterend oor. Met een van de mannen gaat het heel ver. Chatgesprekken. Over seks. Je komt in een trein terecht die hard afstevent op de wereld van BDSM. Een trein die door jou niet te stoppen is, want je bent een meisje van vijftien.”

Verontrustend.

Maar het kan erger.

De man van dik in de dertig ontkent Janine misbruikt te hebben. Hij heeft haar naar eigen zeggen nooit gedwongen. De relatie was wederzijds en affectief.

Het verontrustende is dat de man waarschijnlijk gelijk heeft. Dat er van fysieke dwang helemaal nooit sprake was. Dat Janine heeft gedaan wat ze heeft gedaan omdat ze er iets voor terugkreeg.

De man van dik in de dertig heeft bij Janine veel sterkere wapens gebruikt. Veel krachtiger dan fysiek geweld.

Een wapen waarmee kinderen jaren kunnen worden misbruikt. Waarbij ze soms zelf het initiatief nemen.

De geest. En de menselijke hunkering naar aandacht.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *