Hoe oud moet een baby zijn voor je het kan vermoorden?

 

Hoe oud moet een baby zijn voor je het kan vermoorden?

Die vraag klinkt wat ongepast. Luguber, zelfs. Maar het is een juridisch relevante vraag.

Onlangs werd een man in de VS veroordeeld voor het neerschieten van een vrouwelijke geldloper, die daardoor haar ongeboren tweeling verloor. De Amerikaan krijgt per vermoorde foetus een gevangenisstraf van vier jaar.

Ik ben het principeel oneens met die uitspraak. Deze man had nooit veroordeeld moeten worden voor de dood van de ongeboren tweeling.

Dat zit zo.

De zwangere geldloopster werd neergeschoten in Indianapolis. Een staat waar de wet dicteert dat je alleen aangeklaagd kunt worden voor moord of doodslag op een foetus van zeven maanden oud.

De ongeboren tweeling in de buik van de vrouw was op het moment van de schietpartij vijf maanden oud.

Maar in Amerika zijn ze natuurlijk niet voor een gat te vangen.

De staat Indianapolis scherpte speciaal voor deze zaak de wet aan, waardoor de man ineens wel veroordeeld kon worden voor de moord op de ongeboren tweeling.

Nu weet ik wel vrij zeker dat er niet veel mensen op deze aardbol rond zullen lopen die hier een traan om zullen laten.

Maar ik vind het principeel niet juist.

Helemaal alleen sta ik daar waarschijnlijk ook niet in. In Nederland zou een dergelijke gang van zaken namelijk helemaal niet kunnen.

We beginnen er zelfs ons strafrecht mee:

 Art 1 sr: Geen feit is strafbaar dan uit kracht van een daaraan voorafgegane strafbepaling.

Oftewel: burgers in Nederland kunnen alleen gestraft worden als ze iets hebben gedaan dat al strafbaar was voordat ze het feit pleegden. Het is de overheid simpel verboden om menselijk gedrag achteraf strafbaar stellen.

En dat is nu precies wat ze in Amerika hebben gedaan. Hoewel het moeilijk voor te stellen is, is het toch waar. Op het moment dat de zwangere geldloopster werd neergeschoten, kon je nog niet aangeklaagd worden voor de dood van een foetus jonger dan zeven maanden.

Toegegeven. Dat is een fout in de wet en de overheid heeft alle recht (zelfs de plicht) om de fout te herstellen. Het voert echter principieel te ver om iemand die bij wet niet strafbaar is, toch achteraf strafbaar te maken.

Daar is de wet niet voor bedoeld.

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *