Hebben krakers recht op water?

 

Het recht op water zou wel eens heel snel een echt mensenrecht kunnen worden.

Met een dergelijke openingszin zult u misschien denken aan verre landen waar de plaatselijke bevolking uitgedroogd wacht op Nederlandse helden die met hun blonde koppen de zoveelste waterput uit de grond trekken.

Ik moet u teleurstellen.

Ik trof deze morgen geen protesterende Afrikanen aan op de stoep van de rechtbank.

Maar goed doorvoede Nederlandse en Duitse krakers. Thermosflesje koffie mee. Een dagje rechtbank.

De krakers streden voor het recht op water. Gewoon in Nederland.

Op 31 oktober kraakten zij een voormalig bejaardentehuis in de stad Groningen. Negen leegstaande verdiepingen.

Alleen op de begane grond wonen nog mensen. Je kunt niet echt zeggen dat ze functioneel waren. Het ging om een zevental antikraakwachten.

De krakers krijgen tijdens de inspectie door het enorme complex al rap in de gaten dat er iets niet helemaal klopt. Er komt geen water uit de kranen van het proletarisch wonen. Al snel zijn ze erachter wat er mankeert aan het gratis hotel. Onverlaten hebben met een zaag de waterleiding onklaar gemaakt.

En dat vinden de ongenode gasten niet eerlijk.  

Wat moet een mens nu zonder water? En was water niet een basisvoorziening waar iedereen recht op heeft? Sterker nog: een mensenrecht?

Hoe gek het ook moge klinken. De krakers hebben een punt. Ofschoon het bij mijn weten nog niet zover is, heeft de Nederlandse overheid zich al sterk gemaakt voor erkenning van het recht op water als officieel mensenrecht.

Die inspanningen waren uiteraard niet gericht op armlastige krakers. Men had de dorstige Afrikaantjes in het vizier. Mensenrechten zijn echter niet geschikt voor uitzonderingen. Een recht is een recht en een mens is een mens.

Krakers in Nederland weten inmiddels de weg naar de rechter goed te vinden. Er zijn zelfs advocaten in Groningen die er een aardige boterham aan verdienen. De krakers van het bejaardentehuis namen dan ook vandaag samen met een advocaat rigoreuze stappen om het recht op water op te eisen.

Zij eisten van de rechter een hernieuwde aansluiting op het waternet en ze willen best voor het waterverbruik betalen ook.

Nu kun je daar – geheel in lijn met jonge en zichzelf profilerende VVD’ers – de draak mee steken. Dat is makkelijk. Je kunt het belachelijk maken en je afvragen of inbrekers soms ook recht hebben op een kopje koffie uit je Senseo.

Maar je kunt ook met interesse wachten op de uitspraak van de rechter.  

Die uitspraak zou nog best wel eens verrassend kunnen zijn. Rechters hebben namelijk eerder al bepaald dat een eigenaar van een gekraakt pand het water niet af mag sluiten als krakers bezit hebben genomen van zijn eigendom.

De vraag ligt nu voor of de eigenaar van een pand een eenmaal afgesloten waterleiding weer in ere moet herstellen als ongenode gasten bezit hebben genomen van zijn bezit.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *