Is naiviteit strafbaar?

Verdachten als Wieteke zien we niet zo vaak in de rechtszaal.

De jonge blonde vrouw heeft stijl en ziet er tot in de puntjes verzorgd uit. Haar vriendinnen op de publieke tribune maken het plaatje compleet. Gebruinde koppen. Type carriére-vrouw.

In 2004 richt Wieteke op verzoek van haar man Gert een BV op. Met de bedrijfsvorm onderneemt ze geen enkele activiteit.

Samen met haar man en een zakenpartner begint ze WeWork. Een uitzendbureau in de stad Groningen.

Dan begint het goede leven. Een ring van 21.000 euro. Een veel te groot zwembad (25 duizend euro) in een veel te kleine tuin. Etentjes in restaurants waar een flesje champagne 250 euro doet.

Ook Gert weet wel raad met het geld. Hij laat zich voor enkele duizenden euro’s op de wachtlijst plaatsen voor een Aston Martin. Het stel koopt een Range Rover.

Als ze er even tussenuit gaan en naar Parijs afreizen, slapen ze in Hotel Ritz, waar de goedkoopste kamer 550 euro per nacht kost en huisdieren welkom zijn, zolang ze niet meer dan 5 kilo wegen. 

Wieteke stelt geen vragen bij haar nieuwe levensstijl. Volgens Gert gaan de zaken goed en wie is Wieteke om daar nader onderzoek naar te doen? Ze tekent documenten zonder ze te lezen. De jaarstukken van de zaak interesseren haar niet. En waarom ook? De zaken gingen zoals ze zelf zegt immers crescendo.

Ook stelt ze geen vragen als haar loon van 2500 euro voor haar werkweek van twintig uur, ineens gezelschap krijgt van een maandelijkse ‘managersfee’ van ruim 11 duizend euro.  Het kan er allemaal vanaf.

Maar dan.

Is het mis.

De zaken gingen toch niet zo goed als ze werden voorgespiegeld. WeWork gaat failliet. Mede door vele honderdduizenden euro’s die als bij toverslag van de bankrekening verdwenen.

Zo in de lege BV van Wieteke.

Gert houdt het tot op de dag van vandaag vol. Hij heeft niets verkeerds gedaan. Het vele geld dat hij uit de zaak trok, kwam hem toe.

Justitie is een andere mening toegedaan, evenals de zakenpartner van het stel. Zij zeggen dat Gert en Wieteke ruim 630.000 euro uit de zaak hebben gehaald.

Om er zelf lekker luxe van te kunnen leven.

Tijdens de rechtszaak zegt Wieteke dat ze van helemaal niets wist. En dat ze best begrijpt dat de rechters dat een beetje naïef vinden. Dat het ook wel klopt dat ze niet dom is. Maar ja..

Wat de officier van justitie betreft moet Wieteke bloeden voor haar naïviteit.

Ik twijfel. Wist Wieteke echt niets van die verdwenen tonnen?

Of speelt ze met overtuiging de vermoorde onschuld?

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *