Je bent wat je leest

 

Ik heb sinds kort dagelijks de beschikking over een NRC Next. Interessante krant.

Zo las ik de afgelopen dagen boeiende verhalen over onderwerpen die mij na aan het hart liggen:

Over gevangenisstraffen bijvoorbeeld. Dat ze niets helpen tegen de recidive. Sterker nog: dat ze alleen maar zorgen voor een grotere kans op crimineel gedrag. Ergens in het verhaal komt oud crimefighter Fred Teeven van de VVD aan het woord. Hij is niet blij met het besluit om gevangenissen in Nederland te sluiten in verband met een gebrek aan boefjes. Volgens Teeven daalt de criminaliteit namelijk helemaal niet. Het zijn gewoon de rechters die in hoofdzaak alleen maar taakstrafjes en enkelbandjes opleggen. NRC Next zet er een deskundig commentaar tegenover. Strekking van het verhaal: de kans is groot dat werkstraffen en enkelbandjes gewoon veel beter werken.

Een ander verhaal ging over het geknoei met cijfers. Criminaliteitscijfers bijvoorbeeld. De schrijver toonde in het verhaal op gemakkelijke wijze aan hoe je kunt manipuleren met misdaadcijfers. Waardoor bijvoorbeeld ineens blijkt dat allochtonen wel heel erg crimineel zijn. Interpreteer je de cijfers echter anders, dan zie je plotsklaps en heel ander beeld. Zo kun je verontrust raken over de 2.2%  deelname van verdachte allochtonen in de criminaliteit (wat de media massaal deed).

Maar je zou ook kunnen stellen: dus 97,8 % gedraagt zich netjes…

Een ander artikel ging over de immigratie. In plaats van steeds maar te roepen dat de buitenlanders er uit moeten, pleitten hoogleraren juist voor een toename. De goedkope arbeidskrachten zijn in de nabije toekomst keihard nodig om onze economie draaiende te houden. Geen Nederlander immers die asperges wil steken in een benauwde loods in Someren of koeien wil villen in een koude slachtfabriek.

Zomaar drie verhalen.

Maar ik weet wel heel zeker dat het merendeel van de bevolking dit soort (genuanceerde) verhalen niet leest.

 NRC Next heeft een oplage van 80.000 exemplaren

De teller van de Telegraaf staat op een kleine 700.000

Wellicht ten overvloede:

Bij de verkiezingen gaat het straks om de meeste stemmen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *