Je bent wat je leest

 

Ik heb sinds kort dagelijks de beschikking over een NRC Next. Interessante krant.

Zo las ik de afgelopen dagen boeiende verhalen over onderwerpen die mij na aan het hart liggen:

Over gevangenisstraffen bijvoorbeeld. Dat ze niets helpen tegen de recidive. Sterker nog: dat ze alleen maar zorgen voor een grotere kans op crimineel gedrag. Ergens in het verhaal komt oud crimefighter Fred Teeven van de VVD aan het woord. Hij is niet blij met het besluit om gevangenissen in Nederland te sluiten in verband met een gebrek aan boefjes. Volgens Teeven daalt de criminaliteit namelijk helemaal niet. Het zijn gewoon de rechters die in hoofdzaak alleen maar taakstrafjes en enkelbandjes opleggen. NRC Next zet er een deskundig commentaar tegenover. Strekking van het verhaal: de kans is groot dat werkstraffen en enkelbandjes gewoon veel beter werken.

Een ander verhaal ging over het geknoei met cijfers. Criminaliteitscijfers bijvoorbeeld. De schrijver toonde in het verhaal op gemakkelijke wijze aan hoe je kunt manipuleren met misdaadcijfers. Waardoor bijvoorbeeld ineens blijkt dat allochtonen wel heel erg crimineel zijn. Interpreteer je de cijfers echter anders, dan zie je plotsklaps en heel ander beeld. Zo kun je verontrust raken over de 2.2%  deelname van verdachte allochtonen in de criminaliteit (wat de media massaal deed).

Maar je zou ook kunnen stellen: dus 97,8 % gedraagt zich netjes…

Een ander artikel ging over de immigratie. In plaats van steeds maar te roepen dat de buitenlanders er uit moeten, pleitten hoogleraren juist voor een toename. De goedkope arbeidskrachten zijn in de nabije toekomst keihard nodig om onze economie draaiende te houden. Geen Nederlander immers die asperges wil steken in een benauwde loods in Someren of koeien wil villen in een koude slachtfabriek.

Zomaar drie verhalen.

Maar ik weet wel heel zeker dat het merendeel van de bevolking dit soort (genuanceerde) verhalen niet leest.

 NRC Next heeft een oplage van 80.000 exemplaren

De teller van de Telegraaf staat op een kleine 700.000

Wellicht ten overvloede:

Bij de verkiezingen gaat het straks om de meeste stemmen.

Delen

0 reacties

 1. Chris, weet je waar ik nou zo benieuwd naar ben? Naar het percentage criminele allochtonen.
  Een eerlijk bedoelde vraag hoor, het percentage van 2,2 onder autochtonen vond ik verrassend laag; ik had dat eerlijk gezegd iets hoger verwacht, en vraag me oprecht af of het percentage onder allochtonen op hetzelfde niveau ligt.

  Waar ik ook benieuwd naar ben is hoe het percentage van 2,2 procent tot stand gekomen is; ik heb de NRC Next gemist, de afgelopen dagen 😉

 2. Beste Chris, NRC heeft de Volkskrant in ruime mate links gepasseerd. Voorheen De Deftige Courant is niet eens PvdA-minded, het is een doorgeefluik van GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren. Nuchterheid heeft plaats gemaakt voor emotionele betrokkenheid. Genuanceerdheid is wel het laatste woord wat ik voor het NRC zou willen gebruiken. Als het gaat om allochtonen en criminaliteit zou ik willen verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek. Alhoewel de cijfers laten zien dat niet-westerse allochtonen bij alle delicten (zelfs bij verkeersdelicten) oververtegenwoordigd zijn als dader, zijn de cijfers over vermogensdelicten met geweld het meest extreem in deze wanverhouding. De autochtonen plus de westerse allochtonen zijn goed voor 88,7 % van de bevolking (volgens het CBS), maar plegen slechts 39 % van de vermogensdelicten met geweld. De niet-westerse allochtonen vormen 11,3 % van de bevolking (volgens het CBS) en plegen 61 % van deze delicten. Marokkanen en Antillianen scoren naar verhouding het hoogst in deze categorie, waar de Nederlanders ongeveer 0,2 daders hebben per 1000 inwoners, hebben de de Antillianen daar 5,8 (29 keer zoveel) en Marokkanen 5,6 (28 keer zoveel). Link hier onder.

  http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=4055

 3. @jaap: ik geloof je meteen. Maar wat moeten we met deze cijfers? Criminaliteit is niet te linken aan ras, geloof of herkomst. Criminaliteit is naar mijn bescheiden mening grotendeels een sociaal-economisch probleem. Mensen die weinig hebben, komen sneller in de verleiding om strafbare feiten te plegen.

  Wat moeten we met die cijfers? Tot de conclusie komen dat allochtonen slechte mensen zijn? Ze allemaal het land uit gooien? Denken dat crimineel gedrag erfelijk is?

  In mijn eigen rechtbankpraktijk (Groningen)kom ik voornamelijk blanke Nederlanders tegen die in de fout gaan. Bij seksueel misbruik/pedofilie scoren ‘we’ bizar hoog. Sterker: ik heb nog nooit een donkere pedofiel meegemaakt. Hoe verdorven zijn ‘wij’ dan?

  Wat links en rechts betreft. Ook daar kan ik niet zoveel mee. Ik geloof niet zo in die links-rechts polarisatie. Dat was vroeger misschien zo. Nu loopt alles door elkaar. Ik denk niet dat NRC next een linkse krant is. Wat ik zie is dat ze proberen de zaken terug te brengen tot de ware proportie. En dat is hard nodig in een wereld waarin de hype en de oppervlakkige mening maar al te vaak wordt gezien als de waarheid en door politici dan ook meteen gekaapt om macht te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *