Joint account

 

Ik schreef onlangs een krantenartikel over de SNS-bank. De bankier wil namelijk geen zaken meer doen met de drugsbranche. Paddo-shops, coffeeshops en kweekwinkels, ze gaan er allemaal uit. Meer banken (zullen) volgen. De SNS doet geen zaken meer met criminelen.

Ergens dacht ik steeds: waarom nu? Waarom al die jaren keurig een zakenrelatie onderhouden en dan ineens is de koek op. Kan dat toeval zijn? Weten zij meer dan wij?

 Toen las ik het AD:

CDA:  op naar de nul coffeeshops

UTRECHT – Het CDA wil dat er een einde komt aan het gedogen van drugs.
Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel heeft het gedoogbeleid gefaald. Het doel moet volgens hem zijn om alle coffeeshops in Nederland te sluiten.

Van Geel wijst erop dat op veel zolders in achterstandswijken illegale kwekerijen van softdrugs zijn, waaraan grote criminelen veel geld verdienen. Zolang dit getolereerd wordt, zullen volgens hem de problemen in die wijken nooit opgelost worden. In ons land is de verkoop van softdrugs in coffeeshops toegestaan, de aanlevering ervan is verboden maar wordt gedoogd.

Tijdens het partijcongres zaterdag in Utrecht stelde Van Geel dat volgens hem de samenleving de gevolgen van het gedoogbeleid niet langer pikt. Tevreden stelt hij vast dat ook binnen partijen als de PvdA en de VVD steeds meer stemmen opgaan voor een hardere lijn.

Wat betreft de PvdA lijkt Van Geel zich echter rijk te rekenen. De coalitiegenoot is tegen sluiting. Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA zegt boos te zijn dat het CDA nu ,,wel heel stoer’’ roept het gedoogbeleid te willen beëindigen, maar niks doet om problemen rond softdrugs op te lossen.

Volgens Van Geel is er echter geen reden tot zorgen bij de PvdA. Hij noemt het huidige regeerakkoord met PvdA en ChristenUnie, waarin het gedoogbeleid wordt voortgezet, ,,de goede lijn.’’ Sluiting van de coffeeshops is volgens hem ,,een perspectief voor de lange termijn.’’

Afgelopen week bleek nog de onvrede in de Tweede Kamer dat het kabinet pas begin 2010 met een nieuwe drugsnota komt. Het kabinet zal in de nota terugblikken op het gedoogbeleid van de afgelopen dertig jaar en aangeven hoe het drugsbeleid moet worden voortgezet. (ANP)

 en het volgende bericht:

Criminoloog: coffeeshop in 2010 verleden tijd

DEN HAAG – Over twee jaar is er in Nederland geen coffeeshop meer. Dat voorspelt Henk van de Bunt, hoogleraar criminologie, in een interview met het blad VNG Magazine.
Van de Bunt, verbonden aan de Erasmus Universitiet Rotterdam, denkt dat in 2010 een einde komt aan dit typisch Nederlands verschijnsel. Softdrugs zullen niet door het buitenland worden geaccepteerd, zegt hij. Door de criminalisering van de markt is het Nederlandse gedoogbeleid zijn geloofwaardigheid kwijt, is zijn standpunt.
 
Tsja….Dan worden zaken ineens toch weer een stukje duidelijker
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *