Onschuld Joris Demmink

Het was en is geen verrassing, het Hof heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie ingestemd (feitelijk was het een bewilligingsverzoek) met het staken van de vervolging van Joris Demmink inzake vermeend kindermisbruik. Ik heb best veel geschreven over de zaak tegen Joris Demmink. Ik krijg nog altijd tips en verzoekjes. Die zijn altijd welkom.

Uiteraard sturen mensen mij ook in deze zaak dreigende mails en andere kwalijke onzin. Dat schijnt tegenwoordig mode te zijn.

Maar dat terzijde.

 

De zaak is wat de autoriteiten betreft nu gesloten. Wij blijven kijken of ergens iets waar is of kan zijn. Op basis van serieuze tips, dat wel. Wat onzin is, moet namelijk onzin blijven.

Voor nu is de stand van zaken duidelijk:

Het hof concludeert dat er een ‘zeer uitgebreid en gedegen’ onderzoek heeft plaatsgevonden ‘waarbij geen steen op de andere is gelaten’. Naar het oordeel van het hof heeft het onderzoek ‘overtuigend’ aangetoond dat er ‘slechts sprake is van speculaties en veronderstellingen’.

Het Hof heeft in deze zaak de ferme stelling van het Openbaar Ministerie overgenomen. In niet mis te verstane bewoordingen. De vraag blijft of er voldoende onderzoek is of kon worden gedaan. Of het Hof alle informatie had om tot deze beslissing te komen.

Die vraag beantwoorden is niet zo makkelijk als het lijkt. Roddels en geruchten kun je als burgerspeurder of complotdenker makkelijk op het internet zetten. Je kunt er snel en gemakzuchtig allerlei aannames op loslaten. Je gelijk heb je altijd. Als iets niet zo is, is het een complot. Als iets mogelijk wel zo is, had je altijd al gelijk. Complotdenken is als een religie: uiteindelijk denk je altijd in je eigen cirkeltje van ‘gelijkhebberigheid’.

Als journalist kan en mag je zo niet denken en werken. Dat weten complotdenkers ook, ze zijn er als de kippen bij om echte journalisten te wijzen op regels van hoor en wederhoor, op faire verslaglegging, laster en smaad. Ze spannen zelfs rechtszaken aan om hun gelijk met betrekking tot onze codes te kunnen halen.

Hypocrisie op het internet is geen vies woord meer.

Maar goed. Als er echt nieuws is, zult u het horen. Als er onzin opduikt, zijn er andere kanalen waar u zich kunt melden.

 

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *