Journalist 2.0

 

Ik werd onlangs door een van de hoogste bazen van het Groninger politiekorps voorzien van de titel ‘een echte journalist 2.0’

Voor mensen die niet dagelijks op het internet zitten:

De toevoeging 2.0 staat voor ‘nieuwe stijl’ en slaat van origine op internet-aangelegenheden. De evolutie van internet, zullen we maar zeggen.

De politiechef doelde met zijn opmerking op mijn aanwezigheid op het wereldwijde web. Ik heb een blog (meerdere) en ik twitter. Er zijn dagen dat ik meer op het internet zit dan irl (In Real Life).

Maar volgens mij voldoe ik in nog meer opzichten aan de term 2.0. Daar moest ik vandaag aan denken na bestudering van een hedendaagse werkdag.

Toen ik begon als verslaggever op de stadsredactie – ergens in 2001 – was het allemaal nog erg overzichtelijk. Je typte op je pc een stukkie en dat stukkie stond de volgende dag in de krant. 

En als je echt een bijzonder verhaal had geschreven, werd het via de gezamenlijke persdienst meegenomen in nog een stuk of tien regionale kranten. Altijd leuk. Eindhovens Dagblad: Door Chris Klomp

Nu is dat allemaal anders. 

Zo maakte ik vandaag in de ochtenduren een tekstberichtje voor radio, internet, teletekst en kabelkrant. Berichten die ook op diverse weblogs verschijnen als rss-feed.

Om twee uur in de middag interviewde ik de persrechter voor de draaiende camera van TV Noord en om vier en vijf uur probeerde ik live zinnige antwoorden te vinden op vragen van de presentator in de nieuwsuitzendingen van Radio Noord. 

Met enige regelmaat komen daar ook nog de verhalen bij voor het Dagblad van het Noorden, die soms weer via Waterstad FM als tekstbericht op de radio worden voorgelezen of als internetverhaal opduiken op de site van de krant of als teletekst-stukje op TV1 (het tv-kanaal van de krant).

Eén nieuwsverhaal dat door één journalist via teletekst, internet, kabelkrant, radio, televisie en de krant naar buiten komt.

Tijden veranderen.

Delen

0 reacties

 1. Meer werk voor de journalist en minder diversiteit in de berichtgeving. In die zin dus toch wel een verarming.

 2. Wat een eer dat een van de hoogste politie piefen jou de beste journalist noemt.
  En dat komt toevallig eventjes heel erg goed uit deze week.
  Bij RTL is het nog steeds niet duidelijk of beide hoogste politie piefen van Groningen een jaarlijkse bonus krijgen van ruim €13000.- in plaats van het gemiddelde van €7700.- per jaar.
  Bedoel als de beste man zo meegaand is dan kan hij toch ook best eerlijk zijn en vertellen dat hij lekker meer graait uit de grote pot dan de gemiddelde politie pief in de overige korpsen?
  Bedoel waarom op het web open en transparant doen voorkomen, maar niet willen vertellen wat je bonus is.
  Eerlijk is eerlijk, voor € 4000.- extra komt de beste man wel met oud en nieuw de straat op, om tante Annie in geluk te wensen een disco te bezoeken en achter vuurtje stokers aangaat.

  Waarschijnlijk heb je afgesproken om juist daar niet over te schrijven in ruil voor de eervolle vermelding ‘beste journalist 2.0’.
  Groningen zou een SP burgemeester moeten hebben. Die zou de extreme bonus cultuur bij de Groninger korps hebben opgeheven en het geld verdeeld aan de armen die armer worden door de hoge stookkosten deze winter.

  Loonschaal 17 is ruim voldoende om de functie 24/7 te bekleden. Zijn dienders moeten het voor €1350.- netto doen.
  Maar die noemt hij vast en zeker ”agent 2.0” en lacht ze in hun rug uit.

 3. Ik zou me rot schamen als niet degenen voor wie, maar degenen over wie ik zou moeten schrijven me een veer in de reet duwen.

 4. @daler en deep end of the ocean:

  De beste man noemt mij nergens de beste journalist. Hij noemt mij een journalist 2.0.

  Graag eerst lezen en dan oordelen.

  Overigens:

  In ruil voor die titel heb ik de belofte gedaan nooit over het geld te schrijven. Daarnaast krijg ik nog een percentage van de onkostenvergoeding in ruil voor mijn omerta. Maar niet verder vertellen, hoor….

 5. Pingback: Tweets that mention Journalist 2.0 « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

Geef een reactie