KNVB: bond zonder ballen

De top van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) gaat vandaag tijdens de laatste groepswedstrijd van het Nederland elftal geen OneLove-band dragen, maar een OneLove-speldje. Volgens de bond zonder ballen zou een armband een ‘onnodige provocatie’ zijn en wellicht ‘contraproductief’. De laffe polderende kruideniersmentaliteit van de bobo’s is stuitend.

Er is al veel te doen geweest over statements tijdens het toernooi in Qatar, een land waar ze het op allerlei vlakken niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Belgische en Duitse ministers droegen de OneLove-band nog wel op de tribune, met de dubieuze FIFA-voorzitter Gianni Infantino naast hen op het ereterras.

Keutel

De KNVB, de bond die eerder nog stoer vertelde een statement te zullen maken, trekt nu de bange keutel in, onder meer omdat de emir van Qatar naar het duel met Oranje komt. ‘Dan lijkt me zo’n speldje toch iets chiquer dan zo’n band’, aldus directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen.

‘We willen met onze OneLove-campagne een boodschap uitdragen voor inclusie en tegen discriminatie. Daar gaan we ook zeker mee verder, maar ons doel is niet om onnodig te provoceren. Daar schiet je niets mee op, dat werkt misschien wel contraproductief. Als je gaat provoceren, wordt het dat wel. Ik ben zelf ook constant bezig met die afweging. Hebben we genoeg respect voor andere culturen? Hoe ga je daar mee om? Dat is soms ingewikkeld’.

Kapotdood

Nee, dit is geen tekst van het satirische De Speld, dit is echt een quote van een voetbalbobo die zichzelf onsterfelijk belachelijk maakt. Homoseksuelen dreigen in Qatar louter voor hun voorkeur in de liefde in de cel te verdwijnen. Vrouwen zijn minder waard dan mannen en het enige recht van arbeidsmigranten is het recht om voor een hongerloontje kapotdood te gaan bij de bouw van een megalomaan stadion voor een paar voetbalwedstrijden.

Maar laten we in godsnaam een emir niet onnodig provoceren. Voor je het weet beveelt ie vanaf het ereterras nog even de detentie van een paar duizend homoseksuelen omdat die gekke Nederlanders een armband dragen. Nee, laten we een zo onopvallend mogelijk speldje dragen om de schenders van mensenrechten niet voor het hoofd te stoten. Dan zal die emir met ontzettend veel interesse naar ons luisteren en de mensenrechten per decreet meteen de 21e eeuw in kegelen.

Je kunt er van alles van vinden, maar een protest is een protest. Je laat zien waar je voor staat. Dat mag best een beetje schuren. De One-Loveband was notabene een initiatief van Nederland en kreeg steun van zes andere landen. De KNVB was voor het toernooi dan ook stellig, toen bleek dat de wereldvoetbalbond FIFA nog geen reactie had gegeven op het initiatief:

‘Mocht de reactie toch nog komen, dat heeft dat geen invloed op onze keuze. De band wordt sowieso gedragen door onze aanvoerder. En als de FIFA een boete oplegt, wordt die betaald door de KNVB’

Gele kaart

Die stelligheid verdween echter als sneeuw voor de zon toen de FIFA op het laatste moment een gele kaart als sanctie zette op het dragen van de band. De stelligheid van de KNVB verdween geheel, want de band werd nergens door niemand gedragen.

Als je bang bent dat een protest ‘niet sjiek is’ dan sta je niet voor je boodschap. Als je je keutel intrekt omdat je de reactie van een ander vreest, dan gebruik je de rechten van anderen louter om goede sier te maken en wissel je ze weer in bij een klein beetje tegenstand.

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de Nederlandse voetbalbond bakte ze zo nodig nog bruiner. Hij adviseerde de Nederlandse Minister van Sport Conny Helder met de volgende woorden:

‘Het is aan haar natuurlijk. Ik denk dat het verstandig is om nu niet onnodige statements te maken, maar vooral de dialoog aan te gaan en te proberen op die manier impact te hebben´.

Je eigen initiatief voor inclusie en tegen discriminatie een onnodig statement noemen, je moet het maar uit je strot durven te krijgen.

Zwichten

De bond zonder ballen is voor de zoveelste keer gezwicht voor de ophef. In maart 2021 kwam De Jong nog met stoere teksten:

‘Zo’n regenboogband is wel degelijk een optie. De selectie moet vooral zelf ook iets vinden. Of het mag van de FIFA, zo’n aanvoerdersband. Dat weet ik niet. Maar persoonlijk hou ik wel van een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid. Laat ik het zo zeggen: als wij ernaartoe gaan, zullen ze weten dat we zijn geweest’.

Directeur Van Leeuwen zei het volgende over het belang van aandacht vragen voor de schending van mensenrechten in Qatar:

‘Te pas en te onpas zullen wij dat uiten, overal waar we komen’

Inderdaad, Van Leeuwen en De Jong. Te pas en te onpas, maar nu even niet. In Qatar zal het nog lang onrustig zijn na de ontdekking van een speldje op de kleding van Nederlandse bobo’s.

Gast

Natuurlijk, Nederland is te gast in Qatar. Maar het is niet dat je het gastland volledig door de mangel haalt als je een armbandje draagt. Je maakt een statement, je kiest ervoor om iets uit te dragen. En je trekt niet je keutel in bij een zuchtje tegenwind.

Dat is alsof burgerrechtenactiviste Rosa Parks toch maar haar plek in de bus afstond aan een blanke passagier om de buschauffeur maar vooral niet onnodig te ‘provoceren’.

Je kunt van alles vinden over de plek en de timing van protest. Maar als je vooraf zelf zo stoer bent om van je te laten horen, dan moet je ook doen wat je zegt te zullen doen. Nu is de opstelling van de bond zonder ballen slechts voor de vaderlandse bühne. Een statement louter voor intern gebruik, veilig vanaf de Nederlandse bank.

Inmiddels gaan er steeds meer geruchten dat Saoedi-Arabië in aanmerking kan komen voor het WK van 2030. Ook al een land waar de mensenrechten geschonden worden. En daar is de KNVB weer met ferme teksten.

‘We gaan in ieder geval niet op ze stemmen. Het kan alleen gebeuren als de mensenrechtensituatie verbeterd is, dat er gelijkheid is, dat er goede omstandigheden voor de arbeiders zijn en dat de positie van de LHBTIQ+ gewaarborgd is. Als dat niet op orde is, dan kan ik mij niet voorstellen dat we er zijn’

Oftewel: als Saudi-Arabië het WK krijgt, dan zal de KNVB in 2030 weer gedwee glimlachend met een speldje op de eretribune zitten om vooral maar geen onnodig provocerend statement te maken.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen