Laat het gaan over de woorden van Baudet

Het was een beschamende vertoning deze week in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen. Thierry Baudet (FvD) braakte op de hem bekende manier een onwelriekende vloedgolf aan complotten uit, waardoor het kabinet besloot weg te lopen. Een begrijpelijk reactie, maar wel met als resultaat dat het nu weer gaat over de reactie in plaats van over het ondermijnende gedrag van ophefkanon Baudet.

Thierry Baudet leek met zijn Forum voor Democratie (FvD) ooit onderweg om een belangrijke speler te worden in het politieke landschap. Hoog in de peilingen, winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, het kon allemaal niet op voor de jonge hond. De Uil van Minerva zou spoedig trots heersen over de vaderlandse velden en stevig regeren over het boreale Avondland.

Van die belofte is niets meer over. Baudet raakte door meerdere schandalen sneller zetels kwijt dan een ruiende uil zijn veren en zijn woorden en opvattingen werden steeds radicaler. Maar Forum voor Democratie scoorde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 wel acht zetels en hij is onderdeel van onze democratie.

Het moet wat mij betreft dan ook niet gaan over de reactie van het kabinet, maar over de woorden van Baudet zelf. Woorden die hij uitspreekt binnen de Tweede Kamer en die impact hebben omdat zijn volgelingen er blind in geloven en de valse haatboodschap met liefde verspreiden.

Complot

Wie goed luistert naar de woorden van Baudet ziet dat hij de wereld ziet als een groot complot. Een complot van een ‘globalistische elite’ tegen het gewone en immer hardwerkende volk, waarbij bewuste massa-immigratie, haat tegen de eigen cultuur en ‘klimaathysterie’ gebroederlijk zouden zorgen voor de vernietiging van ons land. Een ietwat opmerkelijk standpunt, aangezien het negeren en bagatelliseren van de klimaatverandering juist gaat zorgen voor een ongekende vluchtelingenstroom, iets waar Baudet nu juist weer zo op tegen is.

De ophef rond de woorden van Baudet begon bij nare insinuaties die hij op geen enkel moment hard kon maken. De FvD-leider koppelde de opleiding van minister Kaag aan het St. Anthony’s College in Oxford losjes aan zijn stelling dat daar spionnen worden opgeleid, daarmee suggererend dat zij mogelijk was gerekruteerd door een geheime dienst. Baudet bazelde over de marxistische invloed van universiteiten en ging zelfs even full-QAnon door te wijzen op het bestaan van een zogenaamde Deep State, een mondiale, geheime en elitaire schaduwregering met snode plannen om de gewone burger te controleren en onderwerpen.

Onversneden en beslist geen ongevaarlijke complotretoriek. De lijst met gewelddadige incidenten als gevolg van QAnon-taal is lang. Zo zaten er onder de mensen die Het Capitool bestormden veel gelovigen van deze enge complotsekte.

Beschamend

De uitspraken passen in de beschamende lijn die Baudet de afgelopen jaren heeft gevolgd en die louter de wereld in worden geslingerd om aandacht en ophef te veroorzaken. Door de coronapas te vergelijken met de Holocaust, door te blijven bazelen over donkere krachten die de Nederlandse samenleving ondermijnen, door openlijk de meest waanzinnige complotten te verspreiden en door te blijven flirten met dubieuze extreemrechtse figuren en partijen.

De lijst met bizarre uitspraken is inmiddels oneindig lang. Van zijn dringende advies om beslist geen coronavaccin te nemen en zijn boude stelling dat er geen corona-oversterfte bestaat via het betitelen van 9/11 als een ‘mythe’ tot zijn uitspraak dat bijna iedereen in zijn omgeving antisemiet is. Een uitspraak die weer past bij zijn verspreiding van de klassieke antisemitische complottheorie over wereldoverheersing door een Joodse elite. Nog deze zomer betitelde de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding (NCAB) de woorden van Baudet op Twitter al als ‘een gevaarlijke ontwikkeling’.

Eerder bleek uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat politici van Forum voor Democratie op Twitter vaak berichten retweeten van accounts die antisemitische boodschappen verspreiden.

Afleiding

Feitelijk leiden de woorden van Baudet alleen maar af van waar zijn partij zich naar eigen zeggen voor in wil zetten, de gewone burgers van Nederland. Want waar Kamerleden tijdens de Algemene Beschouwingen vooral spraken over de koopkracht van die burgers en hoe de energiecrisis de bestaanszekerheid raakt, oreerde Baudet onsamenhangend over de globale invloed van ‘marxistische’ universiteiten op overheden en de internationale samenspanning tegen ‘echte mensen’.

Geheel in lijn met de verwachtingen had Baudet een goed woord over voor Rusland. Wat hem betreft is de Russische regering een voorbeeld van ‘een sterk besef van nationale identiteit, met een realistische benadering van de buitenlandse politiek en een viriele, mannelijke leider waartegen de verwijfde, niet zelden seksueel deviante politici van het Westen schril afsteken’

Het is dan ook opvallend dat Baudet minister Kaag wil framen als een politicus die als een spion onder invloed zou staan van buitenlandse mogendheden. Baudet zelf staat namelijk stevig onder invloed van de Britse filosoof John Laughland, die volgens Baudet zelf meeschreef met zijn proefschrift en nauwe banden onderhoudt met de Russen.

‘De geleerden zijn het er wel over eens dat Laugland een verlengstuk van het Kremlin is’, aldus biograaf Mischa Cohen eerder. Laughland is inmiddels opgeklommen tot de leider van de internationale tak van het FvD. Ironisch genoeg was hij volgens zijn eigen LinkedIn-pagina ook actief aan St. Anthony’s College.

Mocht u daar nog geen overtuiging in zien. Op de dag dat Baudet oreerde tijdens de Algemene Beschouwingen sprak Laughland vrijwel identieke woorden over de snode plannen van de elite bij Russia Today. Laughland zat van 2008 tot 2018 bij denktank IDC in Parijs. Poetin verklaarde eerder openlijk dat het Kremlin die denktank financiert.

Interruptie

Let wel: toen Baudet begon met spreken waren de beschouwingen al tien uur onderweg. Tien uren waarin Baudet, in tegenstelling tot alle andere fractievoorzitters, geen enkele interruptie pleegde. Zich letterlijk niet met het belangrijkste debat van het jaar wilde bemoeien.

Terwijl het ging over burgers die hun boodschappen niet meer kunnen betalen, zweeg Baudet in alle talen, zelfs in het door hem zo geliefde Latijn. Hij deed niets anders dan wachten op de kans om zijn stokpaardjes van stal te halen. Stokpaardjes waar de gemiddelde burger helemaal niets aan heeft en die alleen maar tot doel hebben om andere partijen en politici verdacht te maken. Om de democratie te ondermijnen met verdachtmakingen en insinuaties.

En het gaat hier ook bepaald niet om incidenten. Al eerder zorgden FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen en Gideon van Meijeren voor beschamende ophef. Van Houwelingen sprak in een debat dreigende woorden tegen D66-collega Sjoerd Sjoerdsma:

‘Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen’

Gideon van Meijeren maakte het op zijn beurt wel erg bont toen hij in de Tweede Kamer opriep tot wetteloosheid. Hij betitelde het coronabeleid als misdadig en riep op tot opsporing, vervolging en opsluiting van de verantwoordelijken.

Aandacht

Of je aandacht moet schenken aan de strapatsen van leden van Forum voor Democratie is voer voor debat in de maatschappij. Moet je de ophefkanonnen nou negeren of niet? Feit is in ieder geval dat de woorden van de populisten bereik hebben. Niet alleen omdat de media er gretig op duiken, maar ook omdat ze zelf via sociale media zoals Twitter (Baudet heeft meer dan een kwart miljoen volgers) en YouTube (waar de FvD 152.000 abonnees heeft) een behoorlijk groot bereik hebben.

Daar komt nog bij dat de lieden van Forum een gratis abonnement hebben op deelname aan de door de Staat betaalde uitzendtijd van de populistische omroep Ongehoord Nederland.

Stilzitten heeft dan ook geen zin. Als Baudet iets zegt, dan gaat het niet aan om te blijven zwijgen en verveeld de andere kant op te kijken. Of je zijn complotwaanzin en de vele persoonlijke aanvallen in de Tweede Kamer moet toestaan, is een ander verhaal.

Maar laten we hem als samenleving verbaal tegengas blijven geven als hij voor de zoveelste keer onzin verkoopt. Weerleg wat hij zegt, in plaats van inzoomen op de reacties op wat hij zegt en de ophef. Want wie nu nog denkt dat complotdenken vanzelf verdwijnt als je het negeert heeft de laatste tien jaren echt niet op zitten letten.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen