Legaal hennep kweken

 hennepplant

Een politierechter in Groningen gaat deze maand vonnis wijzen in een hennepzaak en  ik durf hier wel te stellen dat ik weet wat hij gaat zeggen.

Dat moet ik misschien even uitleggen. 

 Afgelopen vrijdag stelde de rechter een rechtszaak over de teelt van hennep uit om (onder meer) nader onderzoek te doen naar de juiste toepassing van de wet in deze zaak.

Waar gaat het om?

Medio oktober 2008 krijgt de politie van Stadskanaal bezoek van een man. Die zegt dat het ergens nogal naar wiet ruikt. Als agenten een kijkje gaan nemen, vinden ze ruim 600 hennepplanten. Ongeveer 200 mannetjes en 400 vrouwtjes.

Op zich is dat opmerkelijk. Een beetje hennepkweker zet geen mannetjes bij de vrouwtjes. Het zijn namelijk de vrouwtjes die de jointjes in de toppen krijgen en dat doen ze niet al te best als er mannetjes in de buurt zijn.

De hennepkweker in kwestie komt dan ook met een bijzonder verhaal. Hij kweekt naar eigen zeggen helemaal geen hennepplanten voor de softdrugs, maar voor het hennepzaad. En dat is niet strafbaar.

Opvallend genoeg heeft hij daarin helemaal gelijk.

De Opiumwet kent nogal wat verboden. Bezit, handel en vervoer van (soft)drugs mag niet. Maar er zijn ook enkele uitzonderingen. 

Artikel 12 van het Opiumwetbesluit stelt namelijk: De verboden, gesteld in artikel 3, aanhef en onder B, van de wet , gelden niet voor hennep die kennelijk bestemd is voor de winning van vezel of de vermeerdering van zaad voor de productie van vezelhennep, met dien verstande dat de uitzondering van het verbod op het telen van hennep slechts geldt voor zover de teelt plaatsvindt in de volle grond en in de open lucht.

De hennepkweker doet een klemmend beroep op de rechter om hem vrij te spreken. Hij doet niets verkeerds omdat hij immers bezig is met de vermeerdering van zaad. Wat de kweker betreft staat het de rechter vrij om even de tijd te nemen om de wet op dit punt door te nemen. Hij heeft de tijd.

Als de rechter dit doet, dan zal hij constateren wat ik ook al tegen kwam.

De uitzondering geldt alleen voor het telen van hennep in de volle grond en in de open lucht.

De kwekerij in Stadskanaal stond in een kas.

 
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *