Legaal hennep kweken

 hennepplant

Een politierechter in Groningen gaat deze maand vonnis wijzen in een hennepzaak en  ik durf hier wel te stellen dat ik weet wat hij gaat zeggen.

Dat moet ik misschien even uitleggen. 

 Afgelopen vrijdag stelde de rechter een rechtszaak over de teelt van hennep uit om (onder meer) nader onderzoek te doen naar de juiste toepassing van de wet in deze zaak.

Waar gaat het om?

Medio oktober 2008 krijgt de politie van Stadskanaal bezoek van een man. Die zegt dat het ergens nogal naar wiet ruikt. Als agenten een kijkje gaan nemen, vinden ze ruim 600 hennepplanten. Ongeveer 200 mannetjes en 400 vrouwtjes.

Op zich is dat opmerkelijk. Een beetje hennepkweker zet geen mannetjes bij de vrouwtjes. Het zijn namelijk de vrouwtjes die de jointjes in de toppen krijgen en dat doen ze niet al te best als er mannetjes in de buurt zijn.

De hennepkweker in kwestie komt dan ook met een bijzonder verhaal. Hij kweekt naar eigen zeggen helemaal geen hennepplanten voor de softdrugs, maar voor het hennepzaad. En dat is niet strafbaar.

Opvallend genoeg heeft hij daarin helemaal gelijk.

De Opiumwet kent nogal wat verboden. Bezit, handel en vervoer van (soft)drugs mag niet. Maar er zijn ook enkele uitzonderingen. 

Artikel 12 van het Opiumwetbesluit stelt namelijk: De verboden, gesteld in artikel 3, aanhef en onder B, van de wet , gelden niet voor hennep die kennelijk bestemd is voor de winning van vezel of de vermeerdering van zaad voor de productie van vezelhennep, met dien verstande dat de uitzondering van het verbod op het telen van hennep slechts geldt voor zover de teelt plaatsvindt in de volle grond en in de open lucht.

De hennepkweker doet een klemmend beroep op de rechter om hem vrij te spreken. Hij doet niets verkeerds omdat hij immers bezig is met de vermeerdering van zaad. Wat de kweker betreft staat het de rechter vrij om even de tijd te nemen om de wet op dit punt door te nemen. Hij heeft de tijd.

Als de rechter dit doet, dan zal hij constateren wat ik ook al tegen kwam.

De uitzondering geldt alleen voor het telen van hennep in de volle grond en in de open lucht.

De kwekerij in Stadskanaal stond in een kas.

 
Delen

7 reacties

 1. Ik quote:
  “De kwekerij in Stadskanaal stond in een kas.”
  Dat lijkt me inderdaad een leuke casus met eventueel zwaarwegende jurisprudentie die hieruit kan voortvloeien.
  Is de omschrijving “vezelhennep” in deze, ook van toepassing op de door die man geteelde hennep?
  Want dan zal deze zaak geheel afhangen van wat de rechter bepaald wat er onder “open lucht”, juridisch verstaan dient te worden.

 2. In de wereld van de tuinbouw wordt een kas niet gezien als open lucht…

 3. “Het zijn namelijk de vrouwtjes die de jointjes in de toppen krijgen en dat doen ze niet al te best als er mannetjes in de buurt zijn.”

  Het zijn de vrouwtjes die de werkzame stof thc in de toppen krijgen. Dat gebeurt heus ook nog wel als er mannen bij staan, alleen er treedt dan zaadvorming op en dat heeft de hedendaagse wietroker liever niet, aangezien hij dan voor het gebruik van de toppen in een joint er eerst die zaadjes uit moet halen. Dat kost tijd, en er blijft vaak wat zitten, hetgeen kleine ontploffinkjes kan geven.

  Wiet met zaad erin wordt om die redenen nog maar zeer zelden aangeboden, hoewel er dus wel degelijk thc in zit.

 4. Ik ben al erg lang van mening dat een verbod of zelfs een “gedoog-beleid” aangaande hennep,inclusief de familieleden uit alle windstreken en werelddelen,
  een compleet ridicuul idee is voor een land dat haar rijkste eeuwen voor groot gedeelte aan deze plant,en haar grenzeloze mogelijkheden te danken heeft.
  Zuurstofproductie per hectare als weinig ander vergelijkbaar gewas erfafscheiding, windkering, diervoeder, vezelwinning, grondverbetering, olie voor o.a. de chemie!

  Een gedoogbeleid is door iedere wetshandhaver in theorie op dezelfde manier in te vullen ,maar de praktijk laat keer op keer zien dat agenten en rechercheurs die zich ook daar niks van aantrekken en zonder pardon de 4 of 5 planten van de “kweker” uit de tuin vandaan rukken en daarbij de rest van de tuininhoud(sla,tomaten,aardappels,boontjes,bloembedden etc)
  compleet aan gort helpen.
  Een verbod zal zeker nooit werken want daarvoor is het al teveel ingeburgerd,en waar zullen al die toeristen dan heengaan??
  Naar Tsjechie, want daar is cannabis nu bijna overal gelegalizeerd en bij bezit boven de toegestane hoeveelheid word er een boete opgelegd vergelijkbaar met je asbak op straat legen!!!

  Waarom niet een systeem van vergunningen waar iedere nederlander in principe recht op heeft die aan nader te bepalen criteria voldoet?

  Natuurlijk mag je geen stroom stelen, of brandgevaarlijke situaties creeren door knutselwerk met electriciteit, dat kan allemaal gecontroleerd worden(werkgelegenheid!)en als je een vergunning krijgt dan weet je dat je gecontroleerd word,dus zorg je dat alles veilig en legaal draait en drupt toch?
  Jammer voor de coffeshops, maar die hebben lang genoeg geld verdiend aan iets wat buiten ook gewoon zou kunnen groeien en bloeien,
  ware het niet dat in ons mooie vrije rijke nederland dit fantastisch multifunctionele plantje in de verdomhoek is gezet.
  En de vastgeroeste mentaliteit en zienswijze van gezagsbekleders en wetshandhavers tot een punt is gezakt waar ze zelfs de parallel in de geschiedenis tussen dit plantje en ons mooie land alleen nog maar met een minderwaardige smurk aan kunnen horen, terwijl ze snel nog even proberen uit te vissen waar je tuin dan wel zal zijn.
  Geef het vrij, dan zijn we allemaal blij!
  Mvg Ravi Sterman

 5. De stekkenboeren worden er subtiel uitgeplukt waardoor de kwekers zich gaan beroepen op zaad.erg lucratief.Ik blijk ADHD te hebben,krijg 15 doosjes ritalin en 150 seroguel pillen voorgeschreven per maand.Eigenlijk vind ik dit ongezond en rook liever een joint.Ook niet ideaal maar een beter kwaad.Onbetaalbaar nadat m`n ex er met een halve ton vandoor ging en had 7 planten met een lamp erboven in mijn huis wat me niet in dank werd afgenomen door de politie.

  Haagse Sjonny waar ik graag kom heeft een campagne gestart enig aandacht te krijgen voor medicinaal canabis gebruik,wij gebruiken totaal geen alcohol.

  Wij nederlanders bekend en beruch om onze tolerantie maken ons toch niet druk om de buurman met z`n 5 plantjes…

  Ik denk dat we beter even kunnen nadenken over 2 Jemen die telefoons met draden aan een jerrycan vastplakken en hun bagage dumpen op een andere vlucht.

  Eerst denken dan doen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *